Блог

Домашни рецепти за справяне с пърхот

Домашни рецепти за справяне с пърхот

В днешно време много хора имат пърхот. Това състояние на скалпа се характеризира със сърбеж и появата на мъртвите люспи кожа по главата. В магазинната мрежа предлагат най-различни препарати, които в повечето случаи помагат, но има и моменти, когато те не са достатъчни. Съществуват изпитани домашни рецепти, които биха помогнали на всеки да контролира това състояние и да се избави от него. На помощ идват познати билки като невен, коприва, лайка, алое.

 

Настойка за премахване на пърхот може да се приготви, като 20 пресни или сухи цветчета от невен се накиснат за 15 дни в 100 мл 70-градусов спирт. Втриването в кожата трябва да се прави два пъти на ден.

 

Стара изпитана рецепта срещу досадния пърхот, а и срещу косопад можете да приготвите в емайлиран съд с литър вряща вода. Слагат се 3 супени лъжици ситно нарязана смес от 20 г листа от орех, 20 г листа от коприва, 20 г листа от лайка и 20 г корени от репей. Отварата се вари в продължение на 30 минути. Изчаква се да изстине, за да се прецеди, а след това се налива се в бутилка и се съхранява на тъмно и хладно място. За да има ефект, е нужно всяка вечер в продължение на 20 дни с добре намокрен тампон да масажирате корените на косата.

 

С косопада пък може да се справите като използвате един голям картоф, 2 супени лъжици сок от алое и 20 г мед. Картофите се обелват, настъргват се и сокът им се изстисква. Две супени лъжици от него се смесват със сока от алое и меда. Еднородната смес се втрива в корените на косата с масажни движения на пръстите. За по-голям ефект е добре да се използва полиетиленова шапка за баня, а над нея главата се увива с хавлиена кърпа. Нужни са 2 часа, за да има възможност да подейства сместта и след това косата се изплаква с топла вода и подходящ шампоан.

 

Друга ефективна рецепта против пърхот също се приготвя в емайлиран съд, в който се поставят няколко ситно нарязани орехови листа. Заливат с кипяща вода и се варят 5 минути. Оставя се да стане поносимо гореща, и се прецежда, а след това косата се изплаква с нея.

 

 
Оказва се, че много голям ефект в борбата срещу пърхота има и черния пипер. Той отдавна се използва в Индия за неговотолечение. Ефектът му се дължи на комбинацията от цинк и селен, които се намират в него. За да не се налага да си посипвате главата с черен пипер, просто смесете две чаени лъжици с чаша кисело мляко и разбъркайте. Получената смес втрийте в засегнатата област на скалпа и оставете в продължение на час или два. След това косата се измива с мек шампоан. Сместа играе ролята и на балсам за коса.

 

Суровото яйце също заздравява кожата на главата. Лечението с него срещу пърхот е било използвано в продължение на векове в културите на Индия, Китай и Япония. Маската се прави като се разбият две яйца и се намазват върху скалпа за около час. Косата и скалпа се измиват с мек шампоан. Яйцето също е страхотен балсам за косата.

 

Рецептата с лимонов сок със сандалово дърво или чесън е друг ефективен лек против пърхот. И двете съставки имат антимикробни свойства. Смесва се една част сок от лимон със две части чесън или сандалово дърво и се прилага като паста върху засегнатата област на кожата на главата. Лимоновият сок нещото, което премахват люспите, докато чесъна и сандаловото дърво предпазват от бактериите, които помагат на растежа на люспите. Нужни са около 20 до 30 минути и след това спокойно се измива косата с мек шампоан.

 

Ябълковият оцет е може би едно от най-разпространените домашни средства, които се използват за много заболявания, в това число и срещу пърхот. Именно заради високото съдържание на калий, той е ефективен лек срещу сух и сърбящ скалп, свързан с пърхот. Помага за премахването на мъртвите кожни клетки вече разположени на скалпа. Ябълковият оцет се нанася на скалпа и се масажира в продължение на пет минути. След това косата се изплаква с вода и ако желаете с мек шампоан.

 

Нийм – това пък едно дърво, което съдържа ефективни противогъбични свойства. Листата от дървото от Нийм или масло от Нийм се прилагат на скалпа като ефективно лечение не само на досадния и непоносим пърхот, но успешно се справя с въшки и други инфекции на скалпа. Нийм се нанася върху засегнатите райони на скалпа и се изплаква, след като е престоял час или два.

 

Свързани статии:

13 здравословни проблема, които разрешава домашната ракия

Лененото семе в менюто само мода или здраве

Тайните на зехтина и някои негови нетрадиционни приложения

 

Автор: zdravedae.com

Забележка: Този материал не е медицинска литература и не замества консултациите със специалист. Журналистическият текст има за цел да провокира въпроси от здравно естество и препоръчва да се обръщате винаги към медицинско лице за съвет!
Предишна статия
Как да отстраним хранителните отпадъци от организма?

Как да отстраним хранителните отпадъци от организма?

Следваща статия
Храни, които детоксикират тежки метали – рецепта за тоник

Храни, които детоксикират тежки метали – рецепта за тоник

Какво е мнението ви за тази статия?

Хубава статия Не ми харесва  

Вашата оценка ще подобри качеството на нашите статии!

Сподели в Facebook
Сподели в Twitter

Коментари

Последни статии

Регистрирайте се и ще можете:
  • – да намерите добър лекар специално за вас
  • – видите кои лекари препоръчват приятелите и роднините ви
  • – помогнете на близките си като оцените лекар