Блог

Безопасно ли е съзнателното ускоряване на метаболизма?

Безопасно ли е съзнателното ускоряване на метаболизма?

Всяка секунда в човешкия организъм протичат хиляди химически реакции. Едни вещества се синтезират, други се разпадат. В резултат на това се освобождава енергия и се образува строителен материал за клетките.
 

 

Процесите на анаболизма (синтеза) и катаболизма (разпада) се намират в динамично равновесие. Те никога не спират - нито когато се движим, нито когато спим. Пример за ненормалното ускоряване на обмяната на веществата е базедовата болест. При това заболяване щитовидната жлеза изработва толкова много хормони, че настъпва хормонално отравяне - тиреотоксикоза.
 

 

Симптомите, характерни именно за увреждане на щитовидната жлеза, са изпъкнали очи и видима гуша. Признаците на “побеснялата” обмяна на веществата са следните: сърцето бие често и неравно, страдащият има постоянни отоци, изпотява се, ръцете треперят, стомашно-чревният тракт работи лошо. Такива хора са неспокойни, хиперактивни и прекалено възбудими.
 

 

Съвкупността от всички химически реакции в организма се нарича метаболизъм или обмяна на веществата. Скоростта на обмяната на веществата е постоянна величина, която е генетично заложена. Но, както вече знаете, тя може съзнателно да се ускорява или забавя - по естествен или изкуствен начин.
 

 

В последно време стана модерно да се говори за ускоряване обмяната на веществата. Смята се, че ако човек успее да го постигне, ще се спаси от наднормените килограми, ще се нормализира имунитетът му и въобще всичко ще бъде наред. Така ли е наистина?
 

 

 

Какво се случва при нарушаване на този процес

 

Всички хора са различни и процесът на обмяната на веществата при всеки един от нас е индивидуален. При една част от хората процесите на синтез и натрупване в организма доминират над разпада, при други хора е точно обратното. Ако синтезът и натрупването изпреварват разпада, говорим за забавена обмяна на веществата. Това означава, че получените с храната хранителни вещества не успяват “да се стопят” и се отлагат във вид на мазнини по различни части на тялото. Тези хора тайничко завиждат на другите, които уж имат “добра” обмяна на веществата, защото на тях не им се налага да изчисляват всяка изядена калория, за да бъдат във форма.
 

 

Обикновено хората с наднормено тегло се стремят да увеличат скоростта на химическите процеси, за да отслабнат. Към какви ли не методи прибягват - всевъзможни диети за стимулация наметаболизма, акупунктура, закаляване, спорт, психологически тренинги, хормонални препарати, биоактивни добавки. И най-често провеждат подобни експерименти със здравето си, без да се консултират със специалист. Повярвайте, това наистина е опасно. Опитвайки да ускорите обмяната на веществата, означава, че вие нарушавате тази обмяна. Ако метаболизмът не се промени толкова силно, ако си остане във физиологическите предели, организмът ще се справи, но кой може да гарантира, че няма да се премине границата? Че разместването на тези химически процеси няма да доведе до проблеми със здравето? На първо място в рисковата група са тези, които се опитват самостоятелно “да ускорят” тези процеси чрез хормони и хранителни добавки.
 

 

Немският физиолог Рубнел първи обърнал внимание на това, че колкото по-едри са млекопитаещите, толкова по-дълго живеят. Например мишката средно живее 3,5 години, а слонът - цели 70. Рубнер предположил, че това е свързано с различната интензивност на обмяната на веществата, която зависи от размерите на животното и площта на повърхността на тялото му. За да поддържа телесната си температура, на слона му е нужна много по-малко енергия, отколкото на толкова мишки, колкото е теглото на слона. Общата повърхност на тялото на всички тези мишки ще бъде къде-къде по-голяма, отколкото на слона.

 

Затова той може “да си позволи” доста по-ниско ниво на обмяна на веществата от мишката. И натурално, и изкуствено.

 

 

Добре тогава, как да отслабна?

 

Не посягайте към хормони и добавки за отслабване, ако не ви ги е предписал специалист.
 

 

Рано или късно всеки, опитал всячески, но без резултат, да отслабне, си казва: вероятно за всичко е “виновна” обмяната на веществата. А сега най-важното: тези догадки и съмнения трябва да бъдат непременно потвърдени или отхвърлени чрез специални изследвания. Вие трябва да се доверите на терапевта, ендокринолога и невролога. И чак тогава е възможно да ви предпишат нужните препарати в индивидуални дозировки. Това ще бъде много по-безопасно, отколкото самостоятелно да употребявате лекарства, гадаейки как ще ви подействат. Ако не са ви предписани от лекар, не разчитайте на хормони и добавки. Можете да опитате да ускорите обмяната на веществата чрез закаляване и физкултура. Става дума за умерени, “любителски” натоварвания, а не за професионален спорт, което е много тежко и опасно за неподготвен човек. Нека не забравяме, че наднорменото тегло и затлъстяването стават все по-голям проблем в развитите страни. И всичко това е заради хиподинамията и бързите закуски. И никакъв лекарствен препарат не е в състояние да промени този начин на живот. Освен самите ние - като станем по-активни, целеустремени и стройни.
 

 

 

Как се извършва процесът?

 

Изкуственото разместване на равновесието, което ни е дадено по рождение, е стрес за тъканите и клетките. А защо именно изкуственото? Защото нашият организъм лесно се адаптира към естествените, т.е. физиологически въздействия, които активизират обмяната на веществата. Те не действат директно върху химическите процеси в клетките, а заобиколно, така да се каже - върху органите и системите в организма.
 

 

Спортът, закаляването, масажът и иглотерапията например подобряват микроциркулацията, повишават възприемчивостта на тъканите към собствените хормони и нервни импулси, тонизират мускулите и кръвоносните съдове. А изкуственото, химически предизвикано ускоряване на обмяната на веществата “удря” прицелно по клетките. Ефектът настъпва бързо, но вредата е по-голяма от ползата. От такова “лечение” страдат органите с достатъчно висока обмяна на веществата - черният дроб, бъбреците и сърцето. А също и тези, които не са съвсем здрави - било то заради хронично заболяване или “спяща” в организма инфекция. Това е много “тънка” и “фина” работа. До един определен момент болестта може и да не се прояви, но ако човек попадне в сериозна стресова ситуация, произтича истински срив на компенсаторните възможности на организма. И започват проблемите.
 

 

На практика за ускоряване обмяната на веществата се използват лекарства. Това са препарати, които повишават изработката на енергия в организма десетки пъти. Тогава организмът е готов за мощни физически натоварвания, дори не спи няколко дни.
 

 

Това най-вече се практикува в специалните части, но нека не забравяме, че там работят най-издържливите. И никой не твърди, че тези препарати са полезни за здравето. Налага се по-продължително възстановяване. И в медицината се използват хормонални препарати, влияещи върху обмяната на веществата - стероиди, глюкагон. Но това става при определени болести с ясни показания. 

 

 

Свързани статии:

Начини за ускоряване на обмяната на веществата

Щитовидната жлеза – диригент на метаболизма

9 грешки, които забавят метаболизма и ни пречат да отслабнем бързо

 

Автор: zdravnitza.com

Забележка: Този материал не е медицинска литература и не замества консултациите със специалист. Журналистическият текст има за цел да провокира въпроси от здравно естество и препоръчва да се обръщате винаги към медицинско лице за съвет!
Предишна статия
Стойте прави по-често

Стойте прави по-често

Следваща статия
Кои са 18-те най-често използвани билки в кухнята?

Кои са 18-те най-често използвани билки в кухнята?

Какво е мнението ви за тази статия?

Хубава статия Не ми харесва  

Вашата оценка ще подобри качеството на нашите статии!

Сподели в Facebook
Сподели в Twitter

Коментари

Последни статии

Регистрирайте се и ще можете:
  • – да намерите добър лекар специално за вас
  • – видите кои лекари препоръчват приятелите и роднините ви
  • – помогнете на близките си като оцените лекар