Блог

Начини за ускоряване на обмяната на веществата

Начини за ускоряване на обмяната на веществата

Правилната обмяна на веществата е вечна тема, защото интензивността на индивидуалния метаболизъм определя   здравето, красотата и енергичността.  Доказателството за правилен метоболизъм е стройната фигура. Обмяната на веществата зависи от възрастта и от наследствените фактори, и въпреки това може да бъде засилена.

 

Начините за ускоряване на метаболизма са:

движение, балансирано хранене, пълноценен сън, положителни емоции и целодневно пиене на вода.

 

Необходимостта от пиене на вода в обеми между 1,5 л до 3 л дневно е разбираемо, защото водната среда е преобладаващата част в тялото ни. Всички обменни процеси се осъществяват в течната среда. Когато снабдяваме организма с нужното количество вода, той може да работи най-ефективно.

 

Физическата активност помага за развитие на повече мускулна маса и това е важно, защото в противен случай при обездвижване на мястото на мускулната тъкан се развива мастна тъкан. За засилване на метаболизма са достатъчни всекидневно упражнения по 10 мин. или  два пъти в седмицата по 30 мин. занимания с уреди във фитнес зала или бягане.

 

Дълбок смисъл има в израза: "Движението е живот”. Ако нямате време за активно спортуване, ходете пеш и не ползвайте асансьор.

 

Промяната в стила на живот може да ви предпази от метаболитен синдром. Академичната медицина определя метаболитния синдром като комплекс от симптоми: коремно затлъстяване, предиабет, нарушен мастен профил в кръвта, високо кръвно налягане, повишени стойности на пикочната киселина в кръвта.

 

Върху метаболизма влияят и качеството на храната, и времето за хранене. Много е важно да не се пропуска закуската, защото след сън обменните процеси са забавени, а закуската сама по себе си събужда организма, по-точно предизвиква обменните процеси на работа.

 

Препоръчката е за 5-кратно хранене, но в намалени порции. По-голямата част от обема на храната за деня трябва да се изяде през първата половина. Желателно е във всяко меню да присъства белтъчно съдържание: риба, извара, ядки, бобови храни.

 

Ако ви се яде сладко, позволете си го в 16 ч.

 

Обменните процеси се стимулират от подправките, когато стомахът е здрав. Освен това зелен чай, лимон, зелени ябълки, киви и грейпфрути активират обмяната. 

 

Ценете времето си и не пренебрейгвайте съня за сметка на работа или забавления. По време на съня се отделя хормон, който помага за поддържане на нормалното тегло. Когато се лишавате от сън, сами увреждате своята красота и младост. 

 

След вечерята, която сте консумирали един час преди сън, със сигурност няма да си починете и сънят ви няма да бъде пълноценен.

 

Късното ядене не е полезно за здравето, защото храносмилането продължава в часовете, отредени за сън.

 

Интересен е фактът, че е полезно да се спи в прохладна спалня, защото по-ниската стайна температура ускорява метаболизма, което е благоприятно за запазване на младостта и тонуса.

 

Каквото е настроението, такъв е животът

 

Негативните емоции - страх, ревност, гняв, безпокойство, тъга, са първите създатели на вашите бръчки. Старайте се към философско разбиране на живота с равновесие и запазване на спокойствие във всеки момент.

 

За активиране на обмяната са полезни контрастните душове. Стимулиращо върху метаболитните процеси действа пълноценният полов живот, който ускорява дишането, активира кръвообращението и насища кръвта с кислород.

 

Живейте активно за засилване на вашия метаболизъм. 

 

Свързани статии:

Метаболитен синдром – организмът алармира!

10 причини, за да обичаме маслото

Яжте храни съдържащи йод при бавен метаболизъм и депресия

 

Автор: ladyzone.bg

Забележка: Този материал не е медицинска литература и не замества консултациите със специалист. Журналистическият текст има за цел да провокира въпроси от здравно естество и препоръчва да се обръщате винаги към медицинско лице за съвет!
Предишна статия
За здрави кръвоносни съдове яжте мушмули

За здрави кръвоносни съдове яжте мушмули

Следваща статия
За какво помага конският кестен? (народни рецепти)

За какво помага конският кестен? (народни рецепти)

Какво е мнението ви за тази статия?

Хубава статия Не ми харесва  

Вашата оценка ще подобри качеството на нашите статии!

Сподели в Facebook
Сподели в Twitter

Коментари

Последни статии

Регистрирайте се и ще можете:
  • – да намерите добър лекар специално за вас
  • – видите кои лекари препоръчват приятелите и роднините ви
  • – помогнете на близките си като оцените лекар