Блог

За здрави кръвоносни съдове яжте мушмули

За здрави кръвоносни съдове яжте мушмули

Добре узрелите мушмули имат много приятен вкус. Според изследванията на състава им, те са близки по хранителна стойност на ябълките. Както знаете ябълките имат много полезни за здравето свойства. Мушмулите също така като тях са много полезни. Те съдържат витамини, минерали и пектин, които са полезни за доброто състояние на вашата кръвоносна система, а също и за нервната система и някои други органи. Особеното при вкусните и приятни мушмули е, че е по-добре да се ядат добре узрели.

 

Пектинът в мушмулите е с високо съдържание и това ги прави полезни за различни здравословни проблеми. На първо място пектинът помага за изчистване на кръвоносните съдове от натрупания холестерол, а това е много важно за съвременния начин на живот на всички нас. Мушмулите съдържат витамините В1, В2, С, А, минералите калций, калий, фосфор, магнезий, натрий и желязо. Съдържат още ароматни вещества, танин, захари, лимонена киселина и както казахме пектин. Органичните киселини в тези есенни плодове също са полезни за кръвоносните съдове и заедно с пектина помагат за очистването на организма. Те оказват благоприятно влияние върху нервната система и кръвоносните съдове.  Плодовете на мушмулата са полезни като помощно средство при лечение на астма, ангина и бронхит, заедно със семената, когато не са добре узрели, а за бъбречни и стомашно-чревни заболявания, когато са добре узрели.

 

Те подобряват работата на жлъчката, черния дроб и бъбреците, помагат за растежа на децата, просто са добри стимулатори. Захарите в мушмулите са под формата на фруктоза и глюкоза, затова могат да служат и на диабетиците, но след лекарска консултация.

 

Мушмулите узряват през септември, но могат да се намерят все още на дървото до окапването на листата през ноември. Когато не са добре узрели вкусът им е тръпчив и са малко твърди. След като узреят добре са вече меки и с приятен вкус. Имайте пред вид, че когато не са добре узрелите мушмули запичат и трябва да се внимава с тях, да не се стига до сериозни проблеми с червата и ходенето по нужда.

 

 

Свързани статии:

Няколко елементарни правила за отлично здраве през есента

Храни, които карат рака да „гладува”

Пречистване с ябълков оцет и мед по метода на проф. Мермерски

 

Автор: lechitel.net

Забележка: Този материал не е медицинска литература и не замества консултациите със специалист. Журналистическият текст има за цел да провокира въпроси от здравно естество и препоръчва да се обръщате винаги към медицинско лице за съвет!
Предишна статия
Какво е това колаген?

Какво е това колаген?

Следваща статия
Начини за ускоряване на обмяната на веществата

Начини за ускоряване на обмяната на веществата

Какво е мнението ви за тази статия?

Хубава статия Не ми харесва  

Вашата оценка ще подобри качеството на нашите статии!

Сподели в Facebook
Сподели в Twitter

Коментари

Последни статии

Регистрирайте се и ще можете:
  • – да намерите добър лекар специално за вас
  • – видите кои лекари препоръчват приятелите и роднините ви
  • – помогнете на близките си като оцените лекар