Блог

Забележителни ползи от уникалните сусамени семена

Забележителни ползи от уникалните сусамени семена

Знанието за силата на уникалните сусамени семена датира отпреди хиляди години, когато те са били използвани от египтяните като лекарство, а жените от древен Вавилон, ги смесвали с мед, за да удължават младостта и красотата си. Често те могат да бъдат открити в много продукти предназначени за грижа за кожата. . Здравата кожа е само една от многото ползи от добавянето на сусама към вашата диета. По-долу сме да разгледаме най-добрите ползи за добавяне на тези семена за вашата диета.

 

Хранителен профил на вкусните сусамени семена за 100 гр.:

Манган – 2.46 мг.

Мед – 4.08 мг.

Калций – 975 мг.

Калий – 468 мг.

Желязо – 14.55 мг.

Магнезий – 351 мг.

Селен – 34,4 мкг.

Триптофан – 390 мг.

Цинк – 2 мг.

Фибри – 11,8 грама.

Тиамин – 0,79мг.

Витамин В6 – 0,79 мг.

Фосфор – 629 мг.

Протеини – 17.73 гграма.

Мазнини – 49.67 г.

Въглехидрати – 23.45 г.

 

Превенция срещу рака

Сусаминът намерен в сусама е установено, че защитава черния дроб от увреждане от свободните радикали в организма. Черният дроб е от важен за процеса на детоксикация на тялото ви, да го защитава също означава, че предпазва от много заболявания, включително рак. В допълнение, семената са богати на вещества като фибри, лигнани (антиоксиданти) и фитостерол (фитохимикали), които могат да ви помогнат да ви предпазят от развитието на различни видове рак, като рак на дебелото черво.

 

За здраво сърце

Допълнително добавяне на ползите за здравето от сусам, сусамово масло от семена може да бъде здравето на сърцето, чрез предотвратяване на атеросклеротични увреждания. Антиоксидантно и противовъзпалително съединение, известно като сезамол, което също допринася за анти-атерогенните свойства, се счита за една от причините за благоприятните ефекти.

 

Заздравява костите

Сусамът е чудесен източник на калций, също и на цинк, и тези два минерали играят ключова роля за поддържане на костите здрави. Редовното ядене на сусам може да помогне за предотвратяване на остеопорозата, с което той е много популярен за хранителния режим на възрастните индивиди.Всъщност, едно проучване на американско списание за клинично хранене показа връзка между ниския прием на цинк и остеопорозата в таза и гръбначния стълб.

 

Другите ползи от уникалните сусамени семена се състоят в ползи при анемия, за дихателните органи, при ревматоиден артрит, за здравето на очите и други.

 

Свързани статии:

Здравословните ползи на сусама и сусамовия тахан

7 суперхрани, които помагат в борбата с анемията

Таханът може да спаси живота ви

 

Автор: lechitel.net

Забележка: Този материал не е медицинска литература и не замества консултациите със специалист. Журналистическият текст има за цел да провокира въпроси от здравно естество и препоръчва да се обръщате винаги към медицинско лице за съвет!
Предишна статия
Как пръстта може да лекува - съвети на народния лечител Петър Димков

Как пръстта може да лекува - съвети на народния лечител Петър Димков

Следваща статия
Да помогнем на сърцето си

Да помогнем на сърцето си

Какво е мнението ви за тази статия?

Хубава статия Не ми харесва  

Вашата оценка ще подобри качеството на нашите статии!

Сподели в Facebook
Сподели в Twitter

Коментари

Последни статии

Регистрирайте се и ще можете:
  • – да намерите добър лекар специално за вас
  • – видите кои лекари препоръчват приятелите и роднините ви
  • – помогнете на близките си като оцените лекар