Блог

Личи лекува болести, кората се прави на чай

Личи лекува болести, кората се прави на чай

Използван в кулинарията, медицината, консумиран в сурово състояние или под формата на напитка, екзотичният плод личи е познат още от 2000 години пр.н.е. Родината му е Китай и според легендите е бил на почит в императорския двор. Приема се като символ на любовта и според вярванията хапне ли човек от него, със сигурност ще се влюби скоро.

 

Личи е плод на вечнозелено дърво с тънки и дълги листа, височината му е между 10 и 20 метра. От Китай е пренесен в Индия, Мадагаскар, Виетнам, Пакистан, Филипините, Тайланд, Тайван, Южна Африка, някои страни в Латинска Америка. Отглеждат го включително във Флорида и Калифорния, за него е важно климатът да е топъл, отрицателните температури му влияят пагубно.

 

Самият плод е бял, месест и има много приятен сладко-кисел, изключително ароматен вкус. Заради едрата и кафява семка на личи китайците го наричат “окото на дракона”. Плодът е с тънка, твърда и грапава обвивка, която се бели внимателно с нож или директно с ръка. По света се отглеждат много разновидности, вариантът, който се внася у нас, е с размер и форма на средно голяма ягода.

 

Популярността на личи се дължи на ценните му съставки и широката употреба, въпреки че в суров вид е най-вкусен за консумация. В него има калий, магнезий, желязо, фосфор, калций, цинк, високо съдържание на витамин С и В. Богат е на фибри и е с ниски калорийни стойности. Влияе добре на черния дроб, бъбреците, белите дробове, има антиоксидантни и противовирусни свойства. Твърди се, че спомага за предотвратяването на инсулти и инфаркти, както и срещу развитието на атеросклероза. Личи се препоръчва за употреба от хора с анемия. Всъщност на този дребен плод му приписват почти чудотворни свойства и може да лекува в общи линии всичко. Включително в китайската медицина го добавят като съставка за лечение на онкологични заболявания и стабилизиране на нивата на кръвната захар при диабет. Семките също влизат в употреба. В Азия се препоръчват като аналгетик, а заради стягащия им ефект се приемат стрити при чревни смущения.

 

Кората на личи се прави на чай, който, освен че става много ароматен, лекува стомашно разстройство и намалява зъбобола.

 

Личи трябва да се съхранява в хладилника, където може да издържи около месец. Извън него обаче, сложен на стайна температура, плодът се разваля много бързо, след два-три дни вече ще е изгнил. Когато купувате личи, оглеждайте кората. Видите ли, че е светлорозова, плодът не е узрял добре, тя трябва да е оцветена в по-тъмно - до червено и леко кафеникаво. След като отделите семките, може даже да замразите плодовете, за да ги запазите за дълъг период от време.

 

В различните части по света личи намира приложение във вино, ликьор, мартини, сок, сладолед и коктейли. Добавят го като декорация или съставка за приготвяне на торти и сладкиши.

 

Имайте предвид, че като украса върху десерта е по-добре да сложите плода, след като сте отстранили семката. Вярно, че има опасност да се разтече, но ако сервирате сладкиша на гости, които не са опитвали личи, може да си счупят зъб в твърдата и доста голяма семка.

 

Странно за нашия вкус, но много популярно в азиатската кухня е използването на личи при приготвянето на различни меса. Върви с пилешко и патешко, както и с морски дарове. Плодът се слага в марината за скара, в супи и сосове за зеленчуци. Личи може също и да се консервира, но тогава губи част от специфичния си и приятен аромат.

 

Свързани статии:

10 супер здравословни храни, за чието съществуване не сте знаели

Витамин D, селен, цинк, чесън – какво още срещу грипа

8 ползи от приема на фибри

Лененото семе в менюто само мода или здраве

 

Автор: 24chasa.bg

Забележка: Този материал не е медицинска литература и не замества консултациите със специалист. Журналистическият текст има за цел да провокира въпроси от здравно естество и препоръчва да се обръщате винаги към медицинско лице за съвет!
Предишна статия
Етерично масло от лимон подобрява здравето и красотата

Етерично масло от лимон подобрява здравето и красотата

Следваща статия
Конюнктивит: Факти, симптоми и 6 домашни лека

Конюнктивит: Факти, симптоми и 6 домашни лека

Какво е мнението ви за тази статия?

Хубава статия Не ми харесва  

Вашата оценка ще подобри качеството на нашите статии!

Сподели в Facebook
Сподели в Twitter

Коментари

Последни статии

Регистрирайте се и ще можете:
  • – да намерите добър лекар специално за вас
  • – видите кои лекари препоръчват приятелите и роднините ви
  • – помогнете на близките си като оцените лекар