Блог

Витамин D, селен, цинк, чесън – какво още срещу грипа

Витамин D, селен, цинк, чесън – какво още срещу грипа

Малките деца боледуват повече от родителите си заради все още несъвършената работа на имунната им система. Те излизат в "отпуск по болест" средно 2 пъти по-често от възрастните. Но не всичко е заради усъвършенстващите се физиологични механизми и започващото от нула изграждане на антитела към патогени, с които по-големите вече са се срещали.

 

Саботажът идва от неподозирано място - детското подсъзнание. Малкият човек свързва боледуването с комфорта да си остане вкъщи, вместо да ходи на градина или на училище, и не само мама, а и цялото семейство да трепери над него и да изпълнява желания, за които обикновено получава отказ. Като да играе с джаджите на възрастните, да гледа филми, да яде "боклуци", да спи при родителите си, предупреждава д-р Мариян Иванов. Той смята за наполовина спечелена битката за здравето на детето, ако в нея хлапето застане от страната на лекаря, а не от страната на болестта.

 

При малките обаче рационалните аргументи нямат тежест. Затова всеки лекар си създава свой арсенал от стимули за малките пациенти. Д-р Иванов например раздава на децата красиви "дипломи", че са победители в битката с вируси и бацили. 

 

Сред най-важните помощници на имунитета е витамин D. Допреди 10-ина години за него се говори предимно като за профилактика на рахита. Сега вече се знае, че той има роля за имунната система, а дефицитът му дори се свързва с риска от 14 вида рак.

 

Зимата е особено рисков период, защото от храната получаваме малка част от веществото, по-голямата се създава от организма под влиянието на слънчевата светлина.

 

Но този безплатен бонус не може да се получи, докато си ходим по заснежения тротоар, опаковани като пашкул заради студа.

 

В България дори и в ясни дни от октомври до април лъчите падат под такъв ъгъл, че синтезът е неефективен. А и заради зимните дрехи почти не стигат до кожата. Затова често се налага да се добавя витамин D и не само за децата.

 

Други вещества, които мощно подкрепят имунитета, са витамин С, бета-каротинът (вещество, от което организмът синтезира витамин А) и витамините от групата В. Те успешно се набавят с балансирано хранене с много плодове, зеленчуци, пълнозърнести храни.

 

Ядките, рибата, яйцата - източник и на ненаситени мастни киселини, магнезий, селен и цинк, увеличават ефекта от витамините за укрепването на имунната защита.

 

Самостоятелна важна роля имат и медът, прополисът, пчелното млечице и пчелният прашец. Като най - популярен сред пчелните продукти прополисът е широко достъпен под формата на спиртен извлек (клеева тинктура), на таблетки за смучене и спрейове за впръскване в гърлото, както и на прополисов мехлем за хрема. 

 

Други "бабини" рецепти, подкрепени вече и научно от медицината, препоръчват по-широко включване на чесъна в зимното меню.


Той има десетки антимикробни съставки, но най-силни са алицинът и гарлицинът - вещества, наричани природи антибиотици. Алицинът на чесъна се сравнява с активността на пеницилина. Той има ефект срещу множество инфекции, включително грипа. Според мащабно проучване активността на Т-лимфоцитите - кръвните клетки, чиято роля е да убиват атакуващите ни микроби, се повишава рязко при хора, които ядат чесън, обяснява специалистът. В конкретното проучване дозата на доброволците била по 0,5 г на кг телесно тегло прясно обелени смачкани или смлени скилидки. Условието да не са нарязани или да се отхапват, а да се размачкват се обяснява с факта, че при него се нарушава целостта на повече клетки на растението и се освобождават повече лечебни вещества, обяснява д-р Иванов. Той цитира и проучване на институт "Вайцман в Израел, че съдържащ се в чесъна специфичен белтък стимулира и В-лимфоцитите - кръвните клетки, които произвеждат антитела.

 

 

Някои хора и особено децата не харесват вкуса на чесъна. За тях лекарят предлага алтернативен начин на профилактика на грипа и другите въздушно-капкови инфекции - в стаята да се поставят смлени или счукани скилидки. Те ще отделят летливи вещества с противомикробен ефект в продължение на няколко часа.

 

 

Други достъпни средства за укрепване на имунитета са етерични масла, билки, закаляването, масажирането на най-долната част на ухото (там се проектират гърлото и сливиците) и на дланта в зоната под средния пръст, което активира тимуса, определени хомеопатични средства, умерената двигателна активност, съветва д-р Иванов.

 

 

Най-плашещи за младите майки са числа над 37 върху термометъра. "Но високата температура не ни е дадена случайно от природата. Тя активира защитните клетки на организма и производството на антитела, а също така унищожава директно много от микробите - обяснява лекарят. - Освен това високата температура предизвиква сънливост и понижаване на апетита - мехинизми за запазване на енергията в тялото и за нейното пренасочване към участъците на възпалението. Все пак с високата температура трябва да се внимава при деца до 3-годишна възраст поради риск от температурен гърч."

 

Свързани статии:

Как да избегнем зимния грип

Помага ли антернативната медицина при грип?

Билки за борба с настинки, грип и развитие на хронични заболявания

Да се предпазим от грипа с греяно вино

В атака срещу грипа!

 

Автор: 24chasa.bg

Забележка: Този материал не е медицинска литература и не замества консултациите със специалист. Журналистическият текст има за цел да провокира въпроси от здравно естество и препоръчва да се обръщате винаги към медицинско лице за съвет!
Предишна статия
За неподозираната сила на думите и това да сме позитивни

За неподозираната сила на думите и това да сме позитивни

Следваща статия
Фурмите или защо арабите ги предпочитат?

Фурмите или защо арабите ги предпочитат?

Какво е мнението ви за тази статия?

Хубава статия Не ми харесва  

Вашата оценка ще подобри качеството на нашите статии!

Сподели в Facebook
Сподели в Twitter

Коментари

Последни статии

Регистрирайте се и ще можете:
  • – да намерите добър лекар специално за вас
  • – видите кои лекари препоръчват приятелите и роднините ви
  • – помогнете на близките си като оцените лекар