Блог

Стевия – здравословен заместител на захарта или просто поредния токсичен химикал?

Всички знаем, че захарта е вредна за здравето ни и е силно пристрастяваща. Поради това, много хора търсят алтернатива, естествени подсладители, които да заместят захарта.

 

Стевия е зеленолистно растение, с родина Южна Америка. То се превърна в изключително популярно през последните няколко години. Екстрактът му е 200-300 пъти по-сладък от захарта и се продава като 100% натурален подсладител, който съдържа нула калории, и не повишава нивото на кръвната захар.

 

Така казано, стевия изглежда като идеалният подсладител, но за съжаление не е така с рафинираните опции на стевия.

 

Целите листа на стевия не са одобрени от Агенцията по храните и лекарствата (FDA).

 

Въпреки, че FDA одобри използването на екстракт от стевия (ребаудиозид А), под натиска на големите, влиятелни корпорации като Coca-Cola и PepsiCo, листата остават неодобрени като хранителна добавка.

 

Невероятно нали? Особено, ако знаете, че стевия листата трябва да преминат през 40 химически стъпки за извличане на ребаудиозид A (сладко съединение). Някои от химикалите, които се използват са известни канцерогени.

 

Така че няма смисъл, FDA да одобри екстракт от стевия, но не и цялите листа, като добавка в храните.

 

Съмнителни съставки, добавени в екстрактите от стевия

 

Другото шокиращо нещо са не само методите за екстракция, които са силно токсични, но също така и добавянето на генно модифициран еритрол, декстроза и много други химикали под името „естествени“ аромати. Така че най-достъпните на пазара стевия продукти не са дори 100% екстракт от стевия.

 

Как да изберете най-подходящия вид стевия?

 

Стевия може да бъде идеален заместител на захарта, но само ако използвате пресни или изсушени листа в естественото им състояние. Можете да добавите пресни или изсушени листа директно в чайове или други напитки или да смелите изсушени листа в мелница или хаванче.

 

Единственото нещо, което трябва да направите, е да си купите стевия растение. Те са лесни за отглеждане. Стевия расте като мента и перфектно може да се съхранява в закрити помещения в саксия, ако не разполагате с градина.

 

Имайте предвид, че целите стевия листа са 5-6 пъти по-малко сладки от своя получен химически екстракт.

 

Ако купувате продукти, които съдържат стевия, проверете етикетите на храната и избягвайте тези, на които пише ребаудиозид А или екстракт от стевия. Потърсете продукти, които са „направени с цели листа от стевия“.

 

Друго нещо, което бихте могли да опитате е да направите свой собствен екстракт. Това е супер лесно. Подсушете листата на слънце в продължение на около 12 часа. Поставете ги в буркан и покрийте с водка. Оставя се в продължение на 24 часа и се прецежда. Течността се загрява на слаб огън за 20 минути, за да се изпари алкохолът, но се уверете, че сместа не се вари и се прехвърля в бутилка с капкомер. Екстрактът от стевия може да се съхранява до 90 дни в хладилник.

 

Ако това е твърде много работа за вас, търсете 100% чист стевия екстракт, без добавени съставки или използвайте мед.



Свързани статии:

Билката стевия – полезната алтернатива на захарта

Полезна ли е стевията?

Естествени лекове за хипертония, които бързо понижават кръвното налягане

 

Автор: biopogled.com
 

Забележка: Този материал не е медицинска литература и не замества консултациите със специалист. Журналистическият текст има за цел да провокира въпроси от здравно естество и препоръчва да се обръщате винаги към медицинско лице за съвет!
Предишна статия
Кога да изберем винен и кога ябълков оцет?

Кога да изберем винен и кога ябълков оцет?

Следваща статия
Помело – идеален плод за зимата

Помело – идеален плод за зимата

Какво е мнението ви за тази статия?

Хубава статия Не ми харесва  

Вашата оценка ще подобри качеството на нашите статии!

Сподели в Facebook
Сподели в Twitter

Коментари

Последни статии

Регистрирайте се и ще можете:
  • – да намерите добър лекар специално за вас
  • – видите кои лекари препоръчват приятелите и роднините ви
  • – помогнете на близките си като оцените лекар