Всички знаем, че захарта е вредна за здравето ни и е силно пристрастяваща. Поради това, много хора търсят алтернатива, естествени подсладители, които да заместят захарта.
Стевия е зеленолистно растение, с родина Южна Америка. То се превърна в изключително популярно през последните няколко години. Екстрактът му е 200-300 пъти по-сладък от захарта и се продава като 100% натурален подсладител, който съдържа нула калории, и не повишава нивото на кръвната захар.
Така казано, стевия изглежда като идеалният подсладител, но за съжаление не е така с рафинираните опции на стевия.
Целите листа на стевия не са одобрени от Агенцията по храните и лекарствата (FDA).
Въпреки, че FDA одобри използването на екстракт от стевия (ребаудиозид А), под натиска на големите, влиятелни корпорации като Coca-Cola и PepsiCo, листата остават неодобрени като хранителна добавка.
Невероятно нали? Особено, ако знаете, че стевия листата трябва да преминат през 40 химически стъпки за извличане на ребаудиозид A (сладко съединение). Някои от химикалите, които се използват са известни канцерогени.
Така че няма смисъл, FDA да одобри екстракт от стевия, но не и цялите листа, като добавка в храните.
Съмнителни съставки, добавени в екстрактите от стевия
Другото шокиращо нещо са не само методите за екстракция, които са силно токсични, но също така и добавянето на генно модифициран еритрол, декстроза и много други химикали под името „естествени“ аромати. Така че най-достъпните на пазара стевия продукти не са дори 100% екстракт от стевия.
Как да изберете най-подходящия вид стевия?
Стевия може да бъде идеален заместител на захарта, но само ако използвате пресни или изсушени листа в естественото им състояние. Можете да добавите пресни или изсушени листа директно в чайове или други напитки или да смелите изсушени листа в мелница или хаванче.
Единственото нещо, което трябва да направите, е да си купите стевия растение. Те са лесни за отглеждане. Стевия расте като мента и перфектно може да се съхранява в закрити помещения в саксия, ако не разполагате с градина.
Имайте предвид, че целите стевия листа са 5-6 пъти по-малко сладки от своя получен химически екстракт.
Ако купувате продукти, които съдържат стевия, проверете етикетите на храната и избягвайте тези, на които пише ребаудиозид А или екстракт от стевия. Потърсете продукти, които са „направени с цели листа от стевия“.
Друго нещо, което бихте могли да опитате е да направите свой собствен екстракт. Това е супер лесно. Подсушете листата на слънце в продължение на около 12 часа. Поставете ги в буркан и покрийте с водка. Оставя се в продължение на 24 часа и се прецежда. Течността се загрява на слаб огън за 20 минути, за да се изпари алкохолът, но се уверете, че сместа не се вари и се прехвърля в бутилка с капкомер. Екстрактът от стевия може да се съхранява до 90 дни в хладилник.
Ако това е твърде много работа за вас, търсете 100% чист стевия екстракт, без добавени съставки или използвайте мед.
Свързани статии:
Билката стевия – полезната алтернатива на захарта
Естествени лекове за хипертония, които бързо понижават кръвното налягане
Автор: biopogled.com
Коментари