Блог

Билката стевия – полезната алтернатива на захарта

Билката стевия – полезната алтернатива на захарта

Всеки, който иска да отслабне или пък да намали захарта в кръвта, ако страда от диабет, вече има много полезна алтернатива – билката стевия. Тя е 300 пъти по-сладка от захарта, заради което се използва от векове като подсладител в различни култури.
Ето кои са и някои от полезните свойства на удивителното растение стевия, което все повече хора по света започват да използват. То помага при диета и за сваляне на килограми. Тъй като стевия не съдържа никакви въглехидрати и калории, тя може спокойно да се използва от хората, спазващи или решили да спазват диети.

 

Понижава кръвното налягане. Направени проучвания сочат, че растението стевия понижава кръвното налягане, заради което то може да бъде идеалният подсладител за хората, които страдат от хипертония.

 

Стевия понижава кръвната захар. Натуралният подсладител е отличен избор за хората, имащи проблеми с кръвната захар, тъй като регулира нивата на захарта. Той е подходящ за всеки, който има някакви проблеми с инсулина или пък е диабетик. Диабетиците обаче трябва да следят и занапред нивата на кръвната захар и инсулина, сза да са покойни, че състоянието им е под контрол.

 

 

Стевия притежава антибактериални свойства, които я правят идеалната съставка за зъбна паста или вода за уста. Стевия помага при възпаление на венците, както и в борбата срещу кариесите. Отлични резултати показва и нейното използване като крем против различни екземи по кожата и акне.

 

Билката стевия помага за образуването на калций в костите. Тя може да действа като стимулант за образуване на калций в организма, което я прави подходяща за употреба от жени в менопауза и деца, чиито кости са растящи.

 

Стевия притежава антиоксидантни свойства. Известно е, че антиоксидантите се борят срещу свободните радикали в организма и така му помагат да изглежда по-млад и да бъде по-здрав.

 

Стевия помага и на сърдечно-съдовата система като я подобрява, Тя укрепва и имунната система. Сладката билка укрепва имунната система и има общо тонизиращо действие върху целия организъм.

 

Свързани статии:

Полезна ли е стевията?

Как да се преборим със зависимостта си от захарта

 

Автор: lechitel.net

Забележка: Този материал не е медицинска литература и не замества консултациите със специалист. Журналистическият текст има за цел да провокира въпроси от здравно естество и препоръчва да се обръщате винаги към медицинско лице за съвет!
Предишна статия
Д-р Дянкова: Новото лечение на псориазис с биологични препарати вече е реалност и за българските пациенти

Д-р Дянкова: Новото лечение на псориазис с биологични препарати вече е реалност и за българските пациенти

Следваща статия
Доц. Веселка Дулева: Менюто в заведенията вече ще посочва и алергените в храната

Доц. Веселка Дулева: Менюто в заведенията вече ще посочва и алергените в храната

Какво е мнението ви за тази статия?

Хубава статия Не ми харесва  

Вашата оценка ще подобри качеството на нашите статии!

Сподели в Facebook
Сподели в Twitter

Коментари

Последни статии

Регистрирайте се и ще можете:
  • – да намерите добър лекар специално за вас
  • – видите кои лекари препоръчват приятелите и роднините ви
  • – помогнете на близките си като оцените лекар