Полезната гречка или позната още под името елда е смятана за една от новите суперхрани, станали модерни в последните няколко години. И с право, защото дребните зърна гречка е храна, която може да помогне срещу диабет, затлъстяване и анемия. Това се дължи на нейните полезни качества, тъй като въпреки че тя съдържа въглехидрати, в нея няма тези големи количества глутен, който е толкова вреден за организма. Гречка е отлична храна от диабетици и хора с наднормено тегло именно поради факта, че тя засища, а всъщност в нея няма толкова много въглехидрати, колкото в хляба, ориза или картофите – все храни, забранени за болните от диабет и затлъстяване.
Каша от гречка помага и при сърдечно-съдови и чернодробни заболявания. Полезните вещества в това малко зрънце помагат за извеждането на холестерола от кръвта, както и на йоните на тежки метали. Гречка се препоръчва още на хора страдащи от хемороиди и разширени вени, тъй като съдържащите се в нея хранителни вещества намаляват пропускливостта на стените на кръвоносните съдове и чупливостта им.
Специалисти препоръчват редовна консумация на гречка при ревматизъм и артрит, срещу атеросклероза, хипертония, хипофункция на щитовидната жлеза, при анемия, както и за добро зрение.
Гречка може много успешно да замества месото, защото зърнената култура съдържа големи количества желязо.
Полезните свойства на гречка са включени в доста диети, благодарение на които ефикасно се топят килограми, а организмът се прочиства. Една от най-разпространените диети с гречка обещава дори смъкване до 10 килограма за седмица.
По време на този хранителен режим трябва за седем дни да хапвате само запарена за една нощ гречка. Единственото, което може да си позволите, освен така приготвената диета е до литър айран от нискомаслено мляко на ден.
Свързани статии:
Подсилете си нервите с елда (Подбрани рецепти)
6 грешки, които допуснах в диетата си. Не ги правете и вие!
Автор: lechitel.net
Коментари