Блог

Победете естествено акнето веднъж и завинаги с тези съвети

Победете естествено акнето веднъж и завинаги с тези съвети

Aкнето не е само проклятие на тийнейджърите, то може да се прояви също и при хора от всякаква възраст. Стрес, хормонален дисбаланс и неправилно хранене допринасят за досадните пъпки. И все пак, преди да се вайкате, че перфектната кожа ще бъде завинаги недостижима, разгледайте предложенията, изброени по-долу.

 

Противно на общоприетото схващане, не е задължително причината за акне да е мазна кожа. Разбира се, запушваща смес от мъртви кожни клетки, бактерии и мазнина допринасят за проблема, но мазната кожа не е единствената причина за лошата кожа. В действителност, един от най-добрите начини за борба с акнето е чрез прочистване с масло. Тези, които се борят с акнето ще се свият от страх, чувайки предложението за добавяне на повече масло в кожата, но имайте  предвид следното.

 

Прочистването с масло облекчава пъпките на две нива. Първо и най-важно, почистването по този начин отваря порите и премахва внедрената мръсотия, бактерии и мъртви кожни клетки. На второ място, чрез премахване на острите почистващи препарати и използване на подхранващо, некомедогенно масло, кожата получава значителен тласък от влага. Това прекъсва порочния цикъл на сухи кожни люспи, които блокират порите.

 

За най-добри резултатите, масажирайте половин чаена лъжичка зехтин, масло от жожоба или арган в кожата. Добавете капка или две от чаено дърво или етерично масло от мащерка за антибактериални, унищожаващи пъпките ползи – просто се уверете, че избягвате зоната около очите. След това затоплете кърпа с много гореща вода и покрийте лицето, за да запарите кожата. Стойте така, докато изстине. Изплакнете кърпата с топла вода и леко разтривайте кожата, за да отстраните излишната мазнина. Изсушете кожата и сте готови.

 

Още съвети за кожа без пъпки

Друг, отдавна почитан лек за акне е пчелен мед – особено от манука. Естествено антибактериално, овлажняващо и успокояващо средство, медът е отлично допълнение към вашата очистваща рутина. Мнозина се заклеват в маската с мед. Просто нанесете една супена лъжица мед върху кожата и оставете да престои 10 минути, след това изплакнете с топла вода.

 

По същия начин, може също да се използва овес, като ексфолираща и балансираща маска. Смелете 2 супени лъжици обикновен овес в кафемелачка, докато придобие консистенцията на брашно. Смесете с 1 супена лъжица неподсладено кисело мляко и изцедете лимонов сок, докато се получи паста. Разнесете върху лицето и оставете за 10-15 минути. С мокри пръсти, търкайте кожата с кръгови движения. Накрая изплакнете с топла вода.

 

Глинените маски също са полезни за склонна към акне кожа. На разположение има разнообразие от локални глини – мароканска червена, френска зелена и сив цвят, както и бентонит. Червените глини са  най-нежни, но зелените, сиви или бентонитни са ефективни, когато имате нужда от малко допълнителна сила.

 

И не игнорирайте диетата за насърчаване на кожа без пъпки. Хлорофилът – който е наличен в листни зеленчуци, пшенична трева, люцерна, синьо-зелени водорасли и спирулина – развива красива кожа отвътре навън. Същото важи и за други храни, богати на витамин А, като тиква, манго, моркови и тъмно зелени зеленчуци. Противовъзпалителните свойства на мазни риби, авокадо, куркума, джинджифил и зехтин също ще помогнат за укротяване на акнето. Също така, яжте храни, богати на цинк, който е антибактериален и регулира себум. Хромът ще помогне за лекуване на съществуващите пъпки и предотвратяване на бъдещи пробиви. Според традиционната китайска медицина, храни, които трябва да се избягват включват мляко и млечни продукти, захар и пикантни храни.

 

Освен това, пиенето на много пречистена вода, както и използване на практики за облекчаване на стрес, като йога и акупунктура, наред с получаване на достатъчно сън, ще балансират хормоните. Това от своя страна насърчава безупречна кожа.

 

Свързани статии:

Красота с арганово масло

Лененото семе в менюто само мода или здраве

Шипката – Пепеляшка на плодовете и царица на билките

 

Автор: biopogled.com

Забележка: Този материал не е медицинска литература и не замества консултациите със специалист. Журналистическият текст има за цел да провокира въпроси от здравно естество и препоръчва да се обръщате винаги към медицинско лице за съвет!
Предишна статия
Помага ли антернативната медицина при грип?

Помага ли антернативната медицина при грип?

Следваща статия
Стопете излишните килограми с гречка

Стопете излишните килограми с гречка

Какво е мнението ви за тази статия?

Хубава статия Не ми харесва  

Вашата оценка ще подобри качеството на нашите статии!

Сподели в Facebook
Сподели в Twitter

Коментари

Последни статии

Регистрирайте се и ще можете:
  • – да намерите добър лекар специално за вас
  • – видите кои лекари препоръчват приятелите и роднините ви
  • – помогнете на близките си като оцените лекар