Блог

Красота с арганово масло

Красота с арганово масло

Наричат това масло златно, защото има такъв цвят и се добива от малко познатото у нас арганово дърво. То расте само на две места в целия свят – Мароко и Мексико. Мароко е страната, където е широко разпространено и там маслото му замества зехтина. Добиването на олио от арганово дърво е изключително трудоемък процес и затова е много скъпо и до скоро непознато на света. Любопитно е, че за добиването на литър масло, са необходими 20 часа труд. „Дървото на живота” живее под силното слънцето на южно Мароко 150-200 години и е много устойчиво.

 

Берачите на плода смятат, че то има лечебни свойства. Известно е, че понижава холестерола, улеснява храносмилането, подпомага циркулацията на кръвта, намалява кръвното налягане. Арганът намира не само приложение в храненето и медицината, но и в козметичната индустрия. Маслото подпомага всякакъв тип кожни проблеми. Съдържа високо съдържание на витамин Е и ненаситени мастни киселини, които успокояват, подмладяват кожата и действа като антиоксидант. Друго негово действие е защитата от бръчки, изсушаване, акне, лекува псориазис. Ако имате проблеми с косата си не се колебайте да го използвате. По този начин ще се сдобиете с красива и жизнена коса като мароканките.

 

Интересно е, че арганово масло се съдържа и в берберската традиционна смес Амлу (арган, мед и бадеми). Много прилича на тахана или фъстъченото масло. Носи му се славата на афродизиак и е известно като мароканска натурална „виагра”.

 

Светът започва бавно да открива чудните свойства на еликсира арганово масло, който все още е слабо познат в България. Ето и няколко съвета за красота с арган:

 

1. Цъфтящи връхчета – за да предотвратите появата им просто втривайте няколко капки 100% чисто натурално арганово масло във връхчетата на косата.

 

2. Косата и кожата на главата – за да подхраните кожата на главата си и по този начин да дадете сила на косата си, преди да си вземете душ, втрийте чисто 100% натурално арганово масло в кожата на главата и оставете да постои 15-20мин., след което сами ще се убедите в чудодейния ефект на маслото.

 

3. Устни – употребявайте аргана вместо балсам за устни. За да постигнете кремообразна структура бихте могли да смесите натурално арганово масло с пчелен восък или с масло от манго в съотношение 1:4 . Затоплете на водна баня докато се разтопи и присипете сместа в красиво бурканче.

 

4. Груби пети, лакти, колена – Аргана омекотява кожата в дълбочина. Затова втривайте от маслото в лактите, колената и петите си и ще установете сами как кожата ви става нежна и мека. Относно петите прочетете и съвет 8.

 

5. Дълбоко подхранване на лицето и тялото – Вземете в дланите си няколко капки от аргана и нежно го втрийте в кожата на лицето и по цялото си тяло. Не забравяйте и коленете, лактите, петите си и всички части, където кожата има склонност да изсъхва и загрубява.

 

6. „Хапвайте го“ – дори и да звучи забавно производителите не натурална козметика твърдят, че спокойно може и да ги опитваме, а натуралните им съставки и масла са полезни за тялото ни отвътре и отвън. Така процедирайте и с аргановото масло. Можете да си похапвате както кулинарното арганово масло, така и да опитвате козметичното. Разликата между двете е в обработката им, като при кулинарното масло ядката се запича.

 

7. Нокти и кожички – Втривайте аргановото масло в кожичките и ноктите си и усетете сами как ноктите заздравяват, а кожичките омекват.

 

8. За кожата на ръцете и краката – Преди сън масажирайте ръцете и краката си с арганово масло. Сложете си меки чорапи и легнете да спите. Сутринта ще се убедите колко меки, хидратирани и подхранени са те.

 

9. Оформяне на косата – използвайте 100% чисто натурално арганово масло и като стилизиращ серум за коса. Арганът е едновременно както продукт за подхранване на косъма и скалпа, така и за крайно оформяне на прическата. Освен това то е подходящо за всички типове коса – от права до къдрава. Сложете няколко капки от маслото в дланта след измиване на косата и оформете с ръка прическата.

 

10. Скраб за кожата Ви – направете си сами скраб – смесете в равни части сурова тръстикова захар, мед и масло от арган. Втрийте в кожата на лицето или тялото и масажирайте, докато сместа се разтвори напълно. А накрая изплакнете с хладка вода.

 

Свързани статии:

Защо аргана е златното масло?

Масло от кедър е балсам за нервите

Прочисте организма със студено пресовано рициново масло

 

Автор: zdravedae.com

Забележка: Този материал не е медицинска литература и не замества консултациите със специалист. Журналистическият текст има за цел да провокира въпроси от здравно естество и препоръчва да се обръщате винаги към медицинско лице за съвет!
Предишна статия
Проф. Циелински: Ракът се превръща в хронична болест

Проф. Циелински: Ракът се превръща в хронична болест

Следваща статия
Много полезни и вкусни занимавки - тиквените семки

Много полезни и вкусни занимавки - тиквените семки

Какво е мнението ви за тази статия?

Хубава статия Не ми харесва  

Вашата оценка ще подобри качеството на нашите статии!

Сподели в Facebook
Сподели в Twitter

Коментари

Последни статии

Регистрирайте се и ще можете:
  • – да намерите добър лекар специално за вас
  • – видите кои лекари препоръчват приятелите и роднините ви
  • – помогнете на близките си като оцените лекар