Блог

Много полезни и вкусни занимавки - тиквените семки

Много полезни и вкусни занимавки - тиквените семки

Сезонът на тиквите е и може сами да си изпечете тиквени семки, в чийто вкус никой не се съмнява. Извадете с лъжица от тиквата семките и ги избършете с ленена кърпа от пулпа. Разстелете ги в широка тава. Ако ги обичате солени, ги напръскайте с вода и поръсете равномерно върху тях сол. Пекат се за около 15 мин. на слаба фурна. Има и "мързеливи” семки, които са с много нежна ципа и могат да се ядат без да се белят от твърдата обвивка.

 

 

В медицината се изписват рецепти с тиквени семки от сорта тиква Cucurbita pepo с лечебна цел срещу глисти. Редовната им консумация е активна профилактика на чревните паразити. За деца се препоръчва на гладно да се изяждат тиквени семки около 80 г до 100 г, а за възрастни хора е необходимо три пъти по-голямо количество. Наличието на триптофан и неговото трансформиране в организма в серотонин, подобрява настроението и съня.

 

Дресинг с тиквени семки за салати

Счукват се 50 г тиквените семки с 1-2 скилидки чесън, 1 зърно кориандър, половин връзка магданоз (нарязан на ситно), сок от 1 лайм и 2 -3 лъжици зехтин. Разбърква се енергично или в бурканче с капак се разклаща продължително. Дресингът не трябва да се прави много време преди да се използва, защото ще изгуби от ароматите си.  

 

Родина на тиквата е Америка, но днес е разпространена по цял свят. Семките й са отличително присъствие в Средиземноморската кухня, която е най-здравословната за сърдечни заболявания. Добавят се към супи, зърнени храни и могат да украсят салати с пресни зеленчуци.

 

Тиквените семки имат много добър витаминозен и минерален профил: витамините А,Е, К и от групата В. Богати са на есенциални мастни киселини омега-6, затова понижават холестарола. Тиквеното олио е високо ценено като източник на цинк, с което подобрява простатната функция и репродуктивните възможности. Препоръчва се по 1 чаена лъжичка от олиото три пъти през деня.

 

Здравословна следобедна закуска може да си приготвите от комбинацията: тиквен тахан  с лъжичка мед, намазани върху филийка пълнозърнест хляб. Разбира се пресните тиквени семки  са най-полезни, затова се препоръчва да ги консумирате сурови и неосолени.

 

Свързани статии:

Оранжево здраве – за ползите от тиквата

Защо са полезни тиквените семки

Оранжевите храни намаляват риска от рак

 

Автор: ladyzone.bg

Забележка: Този материал не е медицинска литература и не замества консултациите със специалист. Журналистическият текст има за цел да провокира въпроси от здравно естество и препоръчва да се обръщате винаги към медицинско лице за съвет!
Предишна статия
Красота с арганово масло

Красота с арганово масло

Следваща статия
Мащерката – полезна за здравето, но е и козметична съставка

Мащерката – полезна за здравето, но е и козметична съставка

Какво е мнението ви за тази статия?

Хубава статия Не ми харесва  

Вашата оценка ще подобри качеството на нашите статии!

Сподели в Facebook
Сподели в Twitter

Коментари

Последни статии

Регистрирайте се и ще можете:
  • – да намерите добър лекар специално за вас
  • – видите кои лекари препоръчват приятелите и роднините ви
  • – помогнете на близките си като оцените лекар