Редовната консумация на тиквени ядки е полезна за по-здрави нерви, физическа издръжливост и понижаване на холестарола. Сурови и неосолени, те са чудесни на вкус, добавени към салати, супи и зърнени закуски.
Чрез тях си осигурявате цинк, фосфор, калций, калий, магнезий, витамините А, Е, С, К и от групата В. Богати са на фитостероли, растителни биохимични вещества със структура, подобна на холестерола, които понижават нивото на лошия холестерол (LDH) в кръвта. Благодарение на съдържащите се феноли, тиквените семки притежават антихепатотоксичен и антитуморен ефект.
Полезните вещества в тиквените семките подхранват мозъка и стимулират паметта. Наличието на триптофан и неговото трансформиране в организма в серотонин, подобрява настроението и съня.
Тиквените семки са безвредно и вкусно средство срещу глисти и тении. За деца се препоръчва на гладно да се изяждат, смесени с мед, тиквени ядки около 80 г до 100 г, а за възрастни хора е необходимо три пъти по-голямо количество. Редовната им консумация е активна профилактика на чревните паразити.
Както тиквените семки и олиото от тях може да се използва при профилактика на бъбречни камъни и цистит.
Тиквено олио подобрява простатната функция и репродуктивните възможносит. Препоръчва се по 1 чаена лъжичка от олиото три пъти през деня.
Полезно е при цироза, анемия и като меко действащо слабително средство.
Свързани статии:
Оранжево здраве – за ползите от тиквата
38 храни, които ще балансират хормоните ви и ще направят кожата ви перфектна
Оранжевите храни намаляват риска от рак
Автор: ladyzone.bg
Коментари