Блог

Проф. Циелински: Ракът се превръща в хронична болест

Проф. Циелински: Ракът се превръща в хронична болест

По повод на Световната седмица за борба с рака, „Здравница” ви представя мнението на проф. д-р Кристоф Циелински, топ онколог на Австрия, началник на отделение в АКН- Виена и шеф Катедра в  Медицински университет- Виена. 
 

Използвани са интервюта от австрийския в. „Der Standart” и в. „Die Presse” (08.08.2014). 
 

Проф. Циелински е консултирал хиляди болни, сред които бе и наскоро починалата шефка на австрийския парламент Барбара Прамер, а също е търсен и от български пациенти.
.

- Ракът има много лица. Най-често се проявява  ракът на дебелото черво, следван от рак на млечната жлеза и рак на простата. 
 

- Молекулярната биология е революционизирала областта на рака. В областта на  диагнозата и терапията медиците работят с напълно нови възможности, така че, ракът от смъртоносна болест се превръща в хронично заболяване. Причинителят му и начина  на протичане на болестта са разнообразни и зависят много от тумора . Всеки орган може да заболее от рак. Общото е, че като ако човек е  болен, агресивни клетки атопично се размножават и продължават да растат в чуждата тъкан. Колкото по-възрастен сте, толкова по-голяма е вероятността да се разболее от рак.
 

- Ракът на белите дробове се увеличава катастрафално в развиващите се  страни и  в държавите от Африка и Азия, които са на прага на бедността. Там се намираме пред епидемия.
 

- Пушенето е убиец на здравето и главен рисков фактор за много заболявания.
 

- Откриването на  човешките папилома вируси (НРV)  като най-честа причина за рак на шийката на матката води до много перспективи в лечението му.
 

- Променените сексуални практики  са довели до скупчване на туморни заболявания в устата и в областта на ушите, носа и гърлото, както и до анални карциноми, които са пряко свързани с вирусите.
 

- Ако разбираме причините по-добре, това ще ни помогне в лечението. Напр. при рака на гърдата и бъбреците сме успели да постигнем големи терапевтични успехи. 
 

- Цели учебници  по онкология трябваше да бъдат написани отново след проекта ”Човешки геном” . Ние вече не разпределяме тумори само според това, където анатомично се появява, но и според генетичните и молекулярно-биологичните критерии. 
 

- Туморите могат да се намират на едно и също място в тялото, но биологически се различават много силно. Това е от огромно значение не само за диагнозата, но и за терапията. Също, когато туморите лежат на едно и също място, може да се налага различно лечение. Обратното също важи –туморите да се намират на различни места в тялото, но да проявяват еднакви биологични качества.

 

Все повече откриваме изненадващи прилики на туморите. Къде  се намират първия тумор (къде точно е „избухнала” болестта”) днес  е чувствително по-маловажно, тъй като молекулярно-биологичното знание носи  своите конкретни възможности за лечение. 
 

- Ние можем в рамките на една програма за персонализирана ракова медицина в Медицински университет- Виена да изследваме и диагностицираме над 700 от най-често срещаните генетични промени при ракови заболявания.  По този начин може да се препоръчат терапии, които  без тази диагностика биха били немислими.
 

- Представители на различни специалности – лъчетерапевти,  онколози, радиолози, патолози и хирурзи се съветват един друг за терапията. В този съвет от експерти  се включват още психолози и диетолози. 
 

- Много видове рак в наши дни се считат за лечими.Най-голям прогрес е направен в ранните форми на рак на дебелото черво и рак на млечната жлеза. С правилната комбинация операция, лъчетерапия и интернистки мерки много видове рак са потенциално лечими.
 

- Особено агресивен е рака на хранопровода, на стомаха и на панкреаса. Тук имаме голяма нужда да наваксваме, а също и в проучванията. 
 

- От какво умира човек с диагнозата рак?

Смъртоносен е не първоначалният тумор, а неговите разсейки. Органи като мозък, черен и бял дроб отказват да работят, и болният  умира от проблеми в обмяната на веществата, които са резултат от тумора. 
 

- Как да се живее с рак?

Пациентът се сблъсква с ограничения, които се отразява на качеството на живота, но той се научава да живее с болестта.  Съжителствайте нормално с онкоболния, не бъдете твърде снизходителни. Диагнозата рак продължава да шокира болния и близките му.
 

Прилагането на противоракова терапия не е достатъчно, тя трябва да бъде и понесена
 

Проф. Циелински, още през 90-те г. на 20-и в. е ясно, че метастазите на рака са главна причина за високата смъртност от рака. Какво се е променило оттогава?

- В миналото напр. разсейките при рака на бъбреците са вещаели смърт в много кратък период. Днес това се е променило, като тези болни имат относително добро качество на живот с овладяни странични ефекти.  Прилагането на противоракова терапия не е достатъчно, тя трябва да бъде и понесена. В наши дни е възможно да се предложат терапевтични методи, които в миналото са причинявали сериозни странични ефекти. Страничните ефекти не са се променили,  но разполагаме вече с множество нови медикаменти,  които прилагаме в ранна фаза на лечението и  действат срещу вероятните странични ефекти. С тях правим възможно пациентите да могат да издържат терапията и да преодолеят съпровождащите рака заболявания.
 

Метастазите винаги ли се свързват с болка?

- Когато  нарастват,  има разбира се, симптоми - жълтеница при черния дроб и задух –при белия дроб. Но всички метастази  не е задължително да ги слагаме под един общ знаменател „болка”.
 

 

Те  могат ли да изчезнат обратно?

- Метастазите могат да станат по-малки и да изчезнат, това е нашата цел. Пациентите обаче трябва да не забравят, че ракът се превръща все повече  в хронична болест. Това означава, че метастазите могат да се върнат във всеки един момент.
 

 

Означава ли, че човек с метастази също може да остарее?

- Чак да остарее - не, но може да стане по-възрастен. Сега болните с метастази живея по-добре и по-дълго, отколкото преди.
 

 

Трябва ли всеки човек с тумор да има метастази?

- Според вида на туморното заболяване, определен процент от пациентите получават метастази. При някои видове рак,  има по-висок риск от разсейки. Напр., ако много лимфни възли се намират в близост до тумора и биват въвлечени от него. Най-добрата мярка срещу метастазите е профилактиката, така че те изобщо да не възникнат.
 

 

Може ли метастази да се оперират?

- Някои се оперират, други –не. Напр. метастазите в белия дроб при някои видове саркоми  се отстраняват хирургически относително лесно. Ако са в черния дроб , а пациентът е с рак на дебелото черво, често им даваме една предварителна терапия. И  ако те се смалят и анатомически добре се локализират, то чак тогава можем да ги изрежем.

 

Свързани статии:

Храни, които карат рака да „гладува”

Рецепта на руски знахари лекува успешно рак

Витамин Б17 – за живот без рак!

 

Автор: zdravnitza.com

Забележка: Този материал не е медицинска литература и не замества консултациите със специалист. Журналистическият текст има за цел да провокира въпроси от здравно естество и препоръчва да се обръщате винаги към медицинско лице за съвет!
Предишна статия
Правила за здрави и функциониращи бъбреци

Правила за здрави и функциониращи бъбреци

Следваща статия
Красота с арганово масло

Красота с арганово масло

Какво е мнението ви за тази статия?

Хубава статия Не ми харесва  

Вашата оценка ще подобри качеството на нашите статии!

Сподели в Facebook
Сподели в Twitter

Коментари

Последни статии

Регистрирайте се и ще можете:
  • – да намерите добър лекар специално за вас
  • – видите кои лекари препоръчват приятелите и роднините ви
  • – помогнете на близките си като оцените лекар