Блог

Букет от горчиви билета при липса на концентрация (народни рецепти)

Букет от горчиви билета при липса на концентрация (народни рецепти)

В природата има много горчиви билки, които са подходящи при проблеми в концентрацията, особено при ученици, студенти и изобщо всички, които могат в даден момент да имат интелектуални трудности с материала, който усвояват.
 

 

Преди всичко става въпрос за укрепване на общото здравословно състояние и имунната система. Особено важен аспект са горчивите вещества, които се съдържат в някои билки. Те уравновесяват вегетативната нервна система ( симпатикус, парасимпатикус) и се грижат за това храносмилането да функционира добре. Като последица интелектът ни става по-концентриран и ставаме по-динамични в действията си. Така умора и състояния на слабост се елиминират.
 

 

Децата със сигурност ще се мръщят на горчивите чайове, вашата задача е да ги накарате да ги изпият, посочва  австрийският билкар-свещеник Бенедикт на своя блог blog.kräuterpfarrer.at.. 
 

 

Рецепта за добра концентрация

Пие се по 1 чаена чаша чай  от различните горчиви билки. Особено подходящи са горска пищялка Горска пищялка (Angelica silvestris), жълта тинтява ( Gentiana lutea)  , глухарче (Taraxacum) , бял равнец (Achilea millefolium) и джинджифил (Zingiber officinale).  Най-добре се комбинират в запарка.
 

 

Рецепта за повече издръжливост

Чаена смес - великденчето се смесва с розмарин, лайка, босилек, бял равнец, резене  (Foeniculum vulgare)  , чубрица , исоп (Hyssopus)и плодчета от хвойна. Комбинацията е „трепач”, подсилва концентрацията и интелектуалната способност на млади и стари. Сокът от облепиха има подобно действие.  От 2 до 4 с.л. от облепиха допълнително се вземат с йогурт, чай и плодов сок за подсилване.
 

2 ч.ч. от сместа се залива с 250 гр. вряла вода. Оставя се покрито 15 мин. и тогава се прецежда. На деца от 6 до 12 г. се дава в най-малката доза до 2 пъти дневно. На младежи и възрастни могат до 3 чаени ч. дневно да изпиват на глътки.
 

 

Рецепта за концентрация след главоболие

При преходни болки в главата концентрацията намалява.  Затова е добре  внимателно да се масажират слепоочията със  1 ч.л. зехтин, който се смесва с 5 капки етерично масло от майорана (Origanum majorana). 
 

 

Рецепта за работоспособност 

Към 4 мл.слънчогледово масло се добавят по 2 капки етерично масло от лимон, лютива мента, розмарин, върбинка и 1 капка евкалиптово масло. Всичко се слага в тъмно флаконче не по-малко от 10 мл. и се разклаща много добре. Капват се не повече от 2 капки в чаена лъжичка гореща вода и сместа се влива в аромотерапевтичната лампа. Вдишва се стимулиращият, повишаващ работоспособността аромат. 

 

 

Свързани статии:

Зелена светлина за зеления чай

Чаят от куркума – напитката на японските дълголетници

Чудото на България, наречено мурсалски чай – рецепти и съвети

 

Автор: zdravnitza.com

Забележка: Този материал не е медицинска литература и не замества консултациите със специалист. Журналистическият текст има за цел да провокира въпроси от здравно естество и препоръчва да се обръщате винаги към медицинско лице за съвет!
Предишна статия
Целината и нейните неподозирани лечебни свойства

Целината и нейните неподозирани лечебни свойства

Следваща статия
Джинджифил или ракия при нервен стомах? (рецепти)

Джинджифил или ракия при нервен стомах? (рецепти)

Какво е мнението ви за тази статия?

Хубава статия Не ми харесва  

Вашата оценка ще подобри качеството на нашите статии!

Сподели в Facebook
Сподели в Twitter

Коментари

Последни статии

Регистрирайте се и ще можете:
  • – да намерите добър лекар специално за вас
  • – видите кои лекари препоръчват приятелите и роднините ви
  • – помогнете на близките си като оцените лекар