Блог

Джинджифил или ракия при нервен стомах? (рецепти)

Джинджифил или ракия при нервен стомах? (рецепти)

Както винаги, тайните истории за старите търговските пътища към и от Далечния Изток ни очароват, но в наши дни транспортният проблем отдавна е решен. И днес без проблем може да си намерим в търговската мрежа екзотичната подправка джинджифил (Zingiber officinale), наричат още исиот.
 

 

Не само във времето преди Коледа се прибягва до джинджифила, но пък  през зимните месеци е незаменим. Който се сети и прибегне до лютивата и остра подправка, която се добива от коренищата на джинджифиловото растение, си помога по този начин и на здравето, посочва  австрийският билкар-свещеник Бенедикт на своя блог blog.kräuterpfarrer.at.
 

 

Знаем, че класическите болести на цивилизацията са свързани с това все повече хората да страдат от нервен стомах и да имат склонност към газове. 
 

 

Джинджифилът има най-различни начини на приложение, без  значение дали е включен като съставка на супи и сосове, като гарнитура за пилешко или за джинджифилови курабийки, припомня още  австрийският билкар.
 

 

Хората, които имат проблеми с оросяването, както и на тези, които са зиморничави могат да стоплят бързо тялото си, но и сърцето си с  чудната подправка.  
 

 

Рецепта 1: Джинджифил вместо ракия

3 пъти дневно се взема на връхчето на ножа стрит на прах джинджифил. Смесва се  с 1 чаена лъжичка мед и 1 ч. ч сок от касис. Рецептата е подходяща при проблеми с храносмилането, елиминира газовете.  
 

 

Рецепта 2: Тинктура за нервен стомах

Вземат се 50 гр. наситнени коренчета от джиндифил, които се киснат в продължение на 14 дни в плодова ракия. След това се изваждат коренчетата, като запазваме и концентрата.
 

Корените се заливат с 250 мл. със завряла, но вече поохладена вода. Сместта се филтрира. Така полученият извлек се смесва с алкохола пак и се оставят още 14 дни да престоят. Чак  тогава лечебната смес се използва. От нея се пият по 20 капки във вода( около 1 пръст) за подсилване на стомаха.    
 

 

Рецепта 3: При простуда

Продуктите, които ви трябват са вода 1. -1,5 л. вода, джинджифил, прясно настърган - 1/2 -1 ч.л., мед - 1 - 2 ч.л. и 1/2 лимон. Водата завира, слага се джинджифила и се запарва 15-20 мин. Чака се да поизстине( не трябва да е вряло) и се добавят меда и лимона. След изпиване на лечебната напитка не излизайте, защото ще сте леко или повече изпотени. 

 

 

Свързани статии:

Чудото „джинджифил” (без преувеличение!)

Мед и джинджифил срещу вирусите

13 здравословни проблема, които разрешава домашната ракия

 

Автор: zdravnitza.com

Забележка: Този материал не е медицинска литература и не замества консултациите със специалист. Журналистическият текст има за цел да провокира въпроси от здравно естество и препоръчва да се обръщате винаги към медицинско лице за съвет!
Предишна статия
Букет от горчиви билета при липса на концентрация (народни рецепти)

Букет от горчиви билета при липса на концентрация (народни рецепти)

Следваща статия
Каква е разликата между сока и нектара и какво е най-добре да пием?

Каква е разликата между сока и нектара и какво е най-добре да пием?

Какво е мнението ви за тази статия?

Хубава статия Не ми харесва  

Вашата оценка ще подобри качеството на нашите статии!

Сподели в Facebook
Сподели в Twitter

Коментари

Последни статии

Регистрирайте се и ще можете:
  • – да намерите добър лекар специално за вас
  • – видите кои лекари препоръчват приятелите и роднините ви
  • – помогнете на близките си като оцените лекар