Както винаги, тайните истории за старите търговските пътища към и от Далечния Изток ни очароват, но в наши дни транспортният проблем отдавна е решен. И днес без проблем може да си намерим в търговската мрежа екзотичната подправка джинджифил (Zingiber officinale), наричат още исиот.
Не само във времето преди Коледа се прибягва до джинджифила, но пък през зимните месеци е незаменим. Който се сети и прибегне до лютивата и остра подправка, която се добива от коренищата на джинджифиловото растение, си помога по този начин и на здравето, посочва австрийският билкар-свещеник Бенедикт на своя блог blog.kräuterpfarrer.at.
Знаем, че класическите болести на цивилизацията са свързани с това все повече хората да страдат от нервен стомах и да имат склонност към газове.
Джинджифилът има най-различни начини на приложение, без значение дали е включен като съставка на супи и сосове, като гарнитура за пилешко или за джинджифилови курабийки, припомня още австрийският билкар.
Хората, които имат проблеми с оросяването, както и на тези, които са зиморничави могат да стоплят бързо тялото си, но и сърцето си с чудната подправка.
Рецепта 1: Джинджифил вместо ракия
3 пъти дневно се взема на връхчето на ножа стрит на прах джинджифил. Смесва се с 1 чаена лъжичка мед и 1 ч. ч сок от касис. Рецептата е подходяща при проблеми с храносмилането, елиминира газовете.
Рецепта 2: Тинктура за нервен стомах
Вземат се 50 гр. наситнени коренчета от джиндифил, които се киснат в продължение на 14 дни в плодова ракия. След това се изваждат коренчетата, като запазваме и концентрата.
Корените се заливат с 250 мл. със завряла, но вече поохладена вода. Сместта се филтрира. Така полученият извлек се смесва с алкохола пак и се оставят още 14 дни да престоят. Чак тогава лечебната смес се използва. От нея се пият по 20 капки във вода( около 1 пръст) за подсилване на стомаха.
Рецепта 3: При простуда
Продуктите, които ви трябват са вода 1. -1,5 л. вода, джинджифил, прясно настърган - 1/2 -1 ч.л., мед - 1 - 2 ч.л. и 1/2 лимон. Водата завира, слага се джинджифила и се запарва 15-20 мин. Чака се да поизстине( не трябва да е вряло) и се добавят меда и лимона. След изпиване на лечебната напитка не излизайте, защото ще сте леко или повече изпотени.
Свързани статии:
Чудото „джинджифил” (без преувеличение!)
Мед и джинджифил срещу вирусите
13 здравословни проблема, които разрешава домашната ракия
Автор: zdravnitza.com
Коментари