Блог

Макадамия – полезна за здравето

Макадамия – полезна за здравето

Интересното за тази ядка е, че е почти невъзможно да се намери по магазините сурова в черупка. За да бъде счупена е нужна сила от 21кг. на квадратен сантиметър, но освен това нейната обвивка е лъскава като стъкло и се изплъзва при опити за счупване с обикновени приспособления като чукове и камъни. За да извадите сърцевината може да минете с кола през ядката както правят на Хавайските острови, но и този начин невинаги е успешен. Всъщност наименованието на ядката е ‘’киндал-киндал’’, но в последствие и е дадено името на д-р. Джон Макадам – и затова я наричатмакадамия. Тя е много полезна за здравето. Разпространена е в Австралия, Южна Африка и Хавай, а дори и в части от Южна Америка.

 

 

От макадамията се произвежда масло, което е нелетливо. В ядката на макадамията могат да се открият 72% мазнини, които имат много приложения – както в хранителната индустрия, така и в козметиката. В кулинарията маслото от макадамия се използва за готвене, пържене или за подправяне на салати, а в козметиката се прилага в широка гама продукти – от такива за коса до овлажнители за лице и тяло.

 

 

Студените дни са все повече, а много хора имат суха кожа, която в тогава се изсушава още повече. Ето защо е добре да се използва масло от макадамия, то се усвоява бързо от кожата, и в същото време не оставя неприятен мазни участъци. За сравнение това масло се абсорбира много по-бързо от други масла, които попиват по-бавно (например кокосовото масло). Маслото от макадамия е подходящо за всички типове кожа, може дори да го използвате на вашето бебе. Деликатните зони по тялото и лицето ще са винаги перфектни.

 

 

Искате да се избавите от бръчките? То тогава маслото от макадамия е много подходящ продукт. В него се съдържа 60% олеинова киселина, която регенерира кожата и я овлажнява, както и 19% палмитолеинова киселина (Омега 7), която е естествена съставка на човешката кожа, но също така я подхранва и я подмладява. Палмитолеиновата киселина нормално се съдържа в кожата, но с течение на възрастта нашето тяло започва да я произвежда във все по-малки количества, което води до бръчки и състарен външен вид. С маслото от макадамия можем да заместим тази киселина и да имаме винаги добър младежки вид.

 

 

Маслото от макадамия е известно със своя противовъзпалителен ефект и помага за по–бързото заздравяване на кожата след слънчеви изгаряния или различни раздразнения. То също така е и важен антиоксидант, защото намалява негативния ефект на свободните радикали. Хората с чувствителна кожа могат да го използват всеки ден и е важно да кажем, че не запушва порите (за разлика от други естествени масла).

 

 

Чистото масло се препоръчва на хора с чувствителна или склонна към алергии кожа, защото вътре не са добавени химикали и субстанции, които могат да са причина за нежелани реакции. Ароматът на маслото от макадамия се усеща едва-едва, което е още един плюс.

 

 

За перфектни нокти е необходимо да загреете малко количество от маслото от макадамия в подходящ съд (на водна баня или за няколко секунди в микровълновата фурна). Внимателно масажирайте кутикулите на ноктите.
За красива коса също е необходимо загрято масло от макадамия. След като е готово трябва да се разнесе по кожата на главата и косата. Важно е обаче да не я навлажнявате преди това. Нанасяте го максимално равномерно. След това е хубаво да увиете косата с хавлиена кърпа за половин час. Измийте с шампоан и използвайте лек балсам след това. Специалистите казват, че прилагането на такава маска с масло от макадамия веднъж седмично прави косата лъскава и здрава.

 

 

Няколко капки масло от макадамия след баня заместват лосиона. Смесено с етерично масло става прекрасно масло за масаж на тялото – например лавандула и лайка за успокояващ ефект или евкалипт и босилек за стимулиращ ефект.

 

 

Когато лицето е добре почистено, можете с леки масажни движения да втриете няколко капки масло от макадамия. Не отмивайте след това.

 

 

Свързани статии:

Витамин Б17 – за живот без рак!

Д-р Георги Гайдурков: медицината третира само симптомите, а всъщност нелечими болести няма – ако искате да отслабнете намалете солта

Лешниците – полезни за бъдещите майки, гонят рака и пазят сърцето

 

 

Автор: zdravedae.com

Забележка: Този материал не е медицинска литература и не замества консултациите със специалист. Журналистическият текст има за цел да провокира въпроси от здравно естество и препоръчва да се обръщате винаги към медицинско лице за съвет!
Предишна статия
Стеснения на сънните артерии могат да предизвикат инсулт

Стеснения на сънните артерии могат да предизвикат инсулт

Следваща статия
Зеолит - чудотворният минерал

Зеолит - чудотворният минерал

Какво е мнението ви за тази статия?

Хубава статия Не ми харесва  

Вашата оценка ще подобри качеството на нашите статии!

Сподели в Facebook
Сподели в Twitter

Коментари

Последни статии

Регистрирайте се и ще можете:
  • – да намерите добър лекар специално за вас
  • – видите кои лекари препоръчват приятелите и роднините ви
  • – помогнете на близките си като оцените лекар