Блог

Стеснения на сънните артерии могат да предизвикат инсулт

Стеснения на сънните артерии могат да предизвикат инсулт

Ранното диагностициране на стесненията на сънните артерии може да предотврати инсулта. Това коментира д-р Димитър Марков, завеждащ отделението по съдова хирургия в университетска болница "Софиямед". Той допълва, че у нас мозъчно-съдовата болест е първа по честота причина за смърт, като изпреварва с 1,5% леталитета от инфаркт, а стесненията на сънните артерии в 20 до 30% от случаите причиняват исхемичен мозъчен инсулт.

 

 

"Заболяването възниква в резултат на ограничаване или прекъсване на кръвоснабдяването към мозъка, респективно на притока на кислород. Честа причина за това може да бъде стеснение на сънните артерии поради пристенни плаки или запушвания. В тази връзка ранната диагностика, профилактиката и навременно взетите мерки са от изключително важно значение за предотвратяването на това животозастрашаващо състояние", уточнява д-р Марков. Това доказват и последните безплатно проведени диагностично-консултативни прегледи от съдовия хирург, при които в голям процент от пациентите са открити именно патологии на сънните артерии, които биха могли да имат тежка инвалидизираща изява.

 

 

"Симптомите, които са насочили нашите пациенти към консултация с нас, са залитане, виене на свят, притъмняване, изтръпване или слабост на крайниците. Често пъти тези симптоми могат да бъдат изява и на други заболявания. Именно затова пациентите не трябва да ги неглижират, а да се обърнат към специалист, тъй като те могат да подскажат и много по-сериозен проблем. Трябва да подчертая, че в много от случаите мозъчно-съдовата болест протича и безсимптомно, а стесненията на сънните артерии често пъти се откриват случайно при изследвания по повод други заболявания", каза д-р Марков. В отделението, което той ръководи, при постъпването си за лечение всеки пациент бива рутинно изследван за патологични стеснения на сънните артерии.

 

 

Поради изключително големия интерес към профилактиката на стесненията на сънните артерии съдовите хирурзи от УМБАЛ "Софиямед" ще осъществят консултативните прегледи на 10 и 11 ноември от 14,00 до 16,00 ч в новия корпус на болницата, намиращ се на ул. "Димитър Моллов" 10, след предварително записване на тел. 0700 31 051.

 

 

Свързани статии:

5 изненадващи признака за проблеми със сърцето

Възпаленията - скрит виновник за болестите на сърцето!

Лекари в Софиямед лекуват сърцето с космически ангиограф

 

Автор: trud.bg

Забележка: Този материал не е медицинска литература и не замества консултациите със специалист. Журналистическият текст има за цел да провокира въпроси от здравно естество и препоръчва да се обръщате винаги към медицинско лице за съвет!
Предишна статия
Тичане за свеж ум

Тичане за свеж ум

Следваща статия
Макадамия – полезна за здравето

Макадамия – полезна за здравето

Какво е мнението ви за тази статия?

Хубава статия Не ми харесва  

Вашата оценка ще подобри качеството на нашите статии!

Сподели в Facebook
Сподели в Twitter

Коментари

Последни статии

Регистрирайте се и ще можете:
  • – да намерите добър лекар специално за вас
  • – видите кои лекари препоръчват приятелите и роднините ви
  • – помогнете на близките си като оцените лекар