Блог

Лешниците – полезни за бъдещите майки, гонят рака и пазят сърцето

Лешниците – полезни за бъдещите майки, гонят рака и пазят сърцето

Лешниците се смятат за изключително енергийна храна, заредена със здравословни хранителни вещества, които са изключително важни за нашето здраве. Проучванията показват, че в 100 грама лешникови ядки се съдържат над 600 калории.  Тези божествени ядки са богати на мастни киселини, част от които спомагат за намаляване на лошия холестерол и увеличаване на добрия холестерол.

 

Проучванията сочат, че добре познатата ни средиземноморска диета, в която присъства изобилие от мононенаситени мастни киселини помага да се предотвратят заболявания на коронарната артерия и изграждането на положителния здравословен профил на липидите в кръвта. Малките и хрупкави лешници и са богати на фибри, витамини и минерали, и са пълни с многобройни фито-химикали. Като цяло те защитават от различни болести и дори от рак.

 

Лешниците са изключително богати на фолиева киселина, която е уникална характеристика на тези ядки - 100 гр. пресни ядки съдържат 113 микрограма от нея, което е около 28% от препоръчителния дневен прием на този витамин.

 

Фолиевата киселина е важен витамин, който помага за предотвратяване на мегалобластна анемия и най-важното - дефекти на невралната тръба при новороденото.


Лешниците са отличен източник на витамин Е, съдържат около 15 грама на 100 грама ядки. Витамин Е е мощен липид и разтворим антиоксидант, необходим за поддържане на целостта на клетъчната мембрана на лигавиците и кожата, като я предпазва от вредните свободни радикали.

 

Тези ядки, като и бадемите, са лишени от глутен и следователно са безопасни алтернативни източници на храна, които могат да бъдат използвани в спазването на безглутенова диета.

 

 

Лешниците са заредени с много важни В-комплекс витамини като рибофлавин, ниацин, тиамин, пантотенова киселина, пиридоксин (витамин В-6) и фолати. Те са богат източник на минерали като манган, калий, калций, мед, желязо, магнезий, цинк и селен. Желязото помага за предотвратяване на микроцитна-анемия. Магнезия и фосфора са важни компоненти на костния метаболизъм. Лешниковото масло има приятен вкус и аромат и отлични стягащи свойства. То помага да се поддържа кожата добре защитена от изсушаване. Маслото също се използва в готварството и като помощник в традиционната медицина и масажната терапия, в ароматерапията, и във фармацевтичната и козметичната промишленост.

 

Свързани статии:

Лешниците помагат при диабет, анемия, камъни в бъбреците и много други заболявания – вижте кои

6 неща, които не знаете за бадемите

Шам фъстъкът може да помогне да избегнете диабет

 

Автор: ehograf.info

Забележка: Този материал не е медицинска литература и не замества консултациите със специалист. Журналистическият текст има за цел да провокира въпроси от здравно естество и препоръчва да се обръщате винаги към медицинско лице за съвет!
снимка
blog.9m-bg.com
Предишна статия
Тайна рецепта с покълнала пшеница връща здравето

Тайна рецепта с покълнала пшеница връща здравето

Следваща статия
40% от аптеките продават лекарства без нужната рецепта

40% от аптеките продават лекарства без нужната рецепта

Какво е мнението ви за тази статия?

Хубава статия Не ми харесва  

Вашата оценка ще подобри качеството на нашите статии!

Сподели в Facebook
Сподели в Twitter

Коментари

Последни статии

Регистрирайте се и ще можете:
  • – да намерите добър лекар специално за вас
  • – видите кои лекари препоръчват приятелите и роднините ви
  • – помогнете на близките си като оцените лекар