Блог

Лападът – природният лечител на анемия, псориазис и диабет

Лападът – природният лечител на анемия, псориазис и диабет

Лападът (Rumex Patientia) е многогодишно растение разпространено навсякъде в Европа пише сайтът agronovinite.com. Историята на лапада датира от античността, когато чрез него римските войски открили спасение от жаждата по време на военен поход. Още в онези времена самият Вергилий обявил ползите от това растение и заявил, че трябва да се отглежда във всеки дом, а Хораций открил приложението му като слабително средство.

 

Ацтеките дали наименование на лапада, свързано с мястото където расте – около потоците. Наричали го „Atlinan” или „Axixpatlic ztic”, в превод – „майка му е вода” или „жълто уринарно средство”, подсказващо за употребата  му като диуретик.

 

През 1629 г. испански духовник описва в трактат ацтекското очистително средство за лечение на болки в корема и повишена температура. Древните хора лекували рани и язви, като поръсвали върху тях смлените му корени и листа.

 

В индианските  племена, освен като кръвен очистител, лападът се е използвало и при лечение на много заболявания на черния дроб, а древните арабски лекари го препоръчвали при лошо храносмилане и хепатит. Ирокезите използвали корените на лапада за направата на чай, който успешно лекувал стомашно разстройство и бъбречни проблеми.

 

Есиак  (Essiac) е  древно противораково средство използвано от индианците. В състава му влиза близкия родственик на лапада – Киселец (Rumex acetosella). Сместта съдържа киселец , репей, китайски равен и хлъзгав бряст. В началото на ХХ век това средство станало популярно между западните билкари, след като медицинска сестра от Канада  използвала тази формула и наблюдавала възстановяване на пациентка с рак на гърдата. Медицинската сестра продължила да прилага формулата, но въпреки положителните резултати не са проведени клинични изпитания.

 

Още: Ябълковият оцет – чудесен еликсир за здравето

 

В Европа открили и външно приложение на лапада, в което листата се начукват, смесват се със свинска мас , сметана или масло и се поставят на засегнатото място. Прилага се при сърбеж на кожата, скрофулни рани, подуване на жлезите и болки в очите.

 

В миналото се консумирали основно листата на лапада, но по време на Средновековието популярността му нараства, чрез приготвяне на различни ястия от корените му. По-късно в Западна Европа започва приготвянето на супи от лапад  и специален сос, прочут като отлична подправка за рибни специалитети и меса.

 

Захари Стоянов в „Записки по българските въстания“ споменава близкия роднина на лапада – киселеца, като благословено растение, което борците за свобода събирали в планинските гори.

 

В хранителния състав на лапада се съдържа 38 мг калций на 100 грама. Той подсилва здравината на костите , а съдържанието на фосфор  стимулира мускулните контракции, усвояването на мазнините, протеините и въглехидратите. Лападът играе също и роля на детоксикатор. Лечебните свойства се крият в корените, надземните части и листата. В организма играе роля на леко слабително,  тоник,  диуретик,  адстринтгент и има функция да стимулира жлъчния поток.

 

Още: 7 прости стъпки към живот изпълнен с чудеса

 

Познати са около 100-150 вида, като най-разпространените в България са: обикновен, широколистен, майкопски и лионски лапад. Химичният му състав е богат на витамините А, В1, В2, В3, В6, В9, К, Е и С. Съдържа масло и дъбилни вещества. Богат е на минералните соли на желязото, калция, калия, фосфора и натрия. Съдържа оксалова, ябълчна и лимонена киселина. В половин чаша лапад се съдържат около 5 грама белтъчини, витамин В2, желязо и магнезий, което го прави изключително полезен при диети.

 

Лечение на анемия с лапад

Анемия е състояние на организма,  при което се наблюдава умора, усещане за слабост, блед вид на кожата, отслабнала памет и изтръпване на крайниците.  Тя се получава в следствие на по-малък брой червени кръвни клетки и понижени нива на хемоглобин, т.е. на желязо и протеин в организма. Дефицитът на желязо, витамини от група В и фолиева киселина може да се регулират с консумацията на лапад, благодарение на богатия му химичен състав.

 

Лечение на лениви черва с лапад

Лениви черва се нарича състоянието на забавяне на перисталтиката. Сокът от лапад се използва като добавка към различни видове билкови смеси. Притежава свойството да подобрява състоянието на вътрешните стени на червата, като ограничава реабсорбацията на токсини, подобрява и пречиства организма и стимулира произвеждането на жлъчна течност. В малки  дози лападът действа запичащо , а в по-големи – слабително. Може да се приема и под формата на отвара, като действието настъпва 10-12 часа след приемането й, но не се препоръчва продължителната й употреба.

 

Още: Ако задържате вода... пийте вода!

 

Лапад за предпазване от рак на гърдата

Във всекидневния ни език думата „рак“ се интерпретира като съвкупност от сродни болести и злокачествени туморни заболявания, при които клетките растат неконтролируемо,  делят се, като разрушават и изместват здравата тъкан. Ако се диагностицират  навреме, част от раковите заболявания се лекуват. Благодарение на съставките си бетакаротин, лутеин и витамин А, лападът е успешна превантивна мярка срещу рак на гърдата.

 

Лапад срещу диабет

Болестта засяга хора от всички възрасти и се развива предимно на фона на наднормено тегло.  Учените са доказали, че богатият на витамини, на калий, на магнезий, на  фосфор, на лимонена и ябълчна киселина лапад, участва в храносмилането, предотвратява наднорменото тегло и действа благоприятно при диабет.

 

Лапад срещу затлъстяване

Прилага се при затлъстяване, поради ниската си калоричност. Съдържа едва 20 калории и 0.64 гр. мазнини в 100 гр. продукт. Обогатения му състав на витамини, минерални соли, оксалова и лимонена киселина го правят любим зеленчук на вегетарианците.

 

Лечение на псориазис с лапад

Клинично е изследвано благоприятното влияние на лапада върху лошото храносмилане и кожните заболявания. Лападът е полезен при лечение на псориазис, като за целта се примесва в равни части  корен от орегонско грозде и живениче, корен от глухарче, сарсапарила, репей и лапад . Получената смес се намазва върху засегнатия участък.

 

Лапад за здраво сърце и нормално кръвно налягане

Съдържанието на магнезий в състава му от 89 мг регулира кръвното налягане, а фолиевата киселина ограничава риска от сърдечно-съдови увреждания.

 

Внимание: Лекарите предупреждават обаче, че лападът  крие здравословен риск за хора, проявяващи склонност към образуване на камъни в бъбреците.

 

Забележка: Този материал не е медицинска литература и не замества консултациите със специалист. Журналистическият текст има за цел да провокира въпроси от здравно естество и препоръчва да се обръщате винаги към медицинско лице за съвет!
снимка
снимка: http://1.bp.blogspot.com/
Предишна статия
За бенките и абстиненцията към солариум

За бенките и абстиненцията към солариум

Следваща статия
Как да пречистим кръвта си по естествен начин

Как да пречистим кръвта си по естествен начин

Какво е мнението ви за тази статия?

Хубава статия Не ми харесва  

Вашата оценка ще подобри качеството на нашите статии!

Сподели в Facebook
Сподели в Twitter

Коментари

Последни статии

Регистрирайте се и ще можете:
  • – да намерите добър лекар специално за вас
  • – видите кои лекари препоръчват приятелите и роднините ви
  • – помогнете на близките си като оцените лекар