Блог

9 неща, които ни състаряват

9 неща, които ни състаряват

С течение на времето клетките на кожата се подменят по-бавно, процентът на колаген намалява, кожата става по-суха, бръчките се задълбочават... Тези първи признаци на стареене могат да бъдат насърчавани от някои лоши навици, които ускоряват стареенето на кожата. Обърнете внимание на тези врагове на нашата младост, за да ги избягвате!
 

 

Липсата на сън

 


Колкото по-малко спите, толкова повече това си личи! Тъмни кръгове, торбички под очите - това са добре познатите ни последици от лишаването от сън. И докато нашите дни се удължават, то нощите ни се скъсяват. А липсата на сън се отразява на качеството на нашата кожа, тъй като през времето за почивка тя се регенерира. За да забавите преждевременно стареене, кожата ви трябва да получава достатъчно сън!

 

 

Липсата на хидратация

 


Водата е основен компонент на нашата кожа. Ако кожата ни е добре хидратирана, тя ще е пухкава, гладка и със здрав вид. И обратното - дехидратацията има влияние върху нейното качество. Стареенето е естествено следствие от дехидратацията. Ето защо е важно да се борим всеки ден за борба срещу това явление. Една млада и нежна кожа изисква добра хидратация, която е следствие от водата, която пием, а не само на прилагането на любимите ни овлажнители.

 

 

Слънцето

 


Ние го обичаме и имаме нужда от него, но за да сме здрави, трябва да се излагаме на този благодетел в умерени количества. При твърде висока доза, слънцето става опасно. То може да предизвика изгаряния на кожата, но по-застрашаващото е, че може да доведе до меланом. Без да навлизаме толкова далеч в скалата на опасностите, със сигурност можем да кажем, че слънцето е враг на младостта на кожата ни. Първо, защото слънцето причинява неблагоприятна сухота на кожата, но то е и източник на свободни радикали, които окисляват клетките и им пречи да се подновяват. Не забравяйте, че червената кожата е увредена кожа. Поради това следва да бъдете защитени от пряка слънчева светлина, както и за доброто си здраве, така и за да запазите младостта си.

 

 

Тютюн

 


След слънцето, тютюнът е вторият фактор за по-бързото стареене на кожата. При пушачите признаците на възрастта се проявяват по-рано и са по-явни, отколкото при непушачите. Всички химикали, които се съдържат в една цигара, намаляват колагеновите влакна, които осигуряват гъвкавостта и еластичността на кожата и кератина, така че категорично тютюнопушенето ускорява стареенето. В допълнение, цигареният дим разрушава витамин С, необходим за производството на колаген и в борбата срещу свободните радикали. Да не говорим, че свиването на устните при пушене силно акцентира бръчките около устните.

 

 

Стрес

 


Стресът е вреден на всички наши органи и особено много за нашата кожа. Той променя метаболизма на клетките, крехката им структура и им пречи да си вършат работата както трябва, докато не ги убие напълно. Да не говорим, че стресът също произвежда свободни радикали, които атакуват отново клетките на кожата, които започват да работят по-малко, да произвеждат по-бавно и по-малко колаген и еластин, необходими за дерматологичната ни младост.

 

 

Алкохол

 


След една купонджийска вечер сте жадни на сутринта, нали? Знайте, че това е в сила и за вашата кожа: алкохолът изсушава вашата кожа. Той ускорява стареенето чрез монополизиране на целия кислород и всичкия витамин С. Освен това, алкохолът също произвежда свободни радикали, тези заклети врагове на младостта на кожата ни.

 

 

Замърсяване

 


Замърсяването променя еластичните влакна на кожата и по този начин намалява нейната гъвкавост. По-малко гъвкава, кожата се уврежда все по-лесно и бръчките се настаняват удобно. Как? - дневният оксидативен стрес намалява с 55% нивата на витамин С в кожата.

 

 

Лошо почистване

 


След тежък ден нямате сили да премахнете грима и си мислите, че няма значение? Грешка! Почистването на грима е първата анти-ейджинг мярка, която трябва да бъде взета! Защото ако се остави прекалено дълго върху кожата, а гримът е предназначен да стои на лицето ни не повече 12 часа, неговите токсини в крайна сметка проникват през хидро-липидния слой, което е най-вредно за зоната около очите. Това е ултрасензитивна площ и не е необходимо да бъде допълнително атакувана от един забравен грим, или по-лошо - непочистена водоустойчива спирала.

 

 

Липсата на движение

 


Спортът може да е ключът, който ви дава достъп до извора на младостта. Според проучване, публикувано през 2009 г. в списание Circulation, физическата активност предотвратява съкращаването на теломерите (те завършват ДНК хромозомите и ги предпазват от повреди). Постепенното скъсяване на теломерите се отразява на стареенето на клетките. Според проучването, проведено върху професионални спортисти, интензивната физическа активност стабилизира теломерите и по този начин се получава анти-ейджинг ефект. Така че, без да се превръщате в маратонец, напуснете комфорта на дивана за малко физически усилия. Цената, която ще платите, за да забавите появата на първите признаци на стареене, си струва, да не говорим, че отвъд естетиката, спортът играе реална роля в предотвратяването на много заболявания.

 

Свързани статии:

7 изненадващи начина да стимулираме мозъка си

72 годишна жена изглежда на 30 г. – разберете каква е нейната тайна

6 навика, които ни състаряват преждевременно

Храните, които причиняват бръчки

 

Автор: ladyzone.bg

Забележка: Този материал не е медицинска литература и не замества консултациите със специалист. Журналистическият текст има за цел да провокира въпроси от здравно естество и препоръчва да се обръщате винаги към медицинско лице за съвет!
Предишна статия
Четири начина, по които пшеницата е доказана, че разрушава нашето здраве

Четири начина, по които пшеницата е доказана, че разрушава нашето здраве

Следваща статия
Рецепта за олио от канабис, която лекува рак

Рецепта за олио от канабис, която лекува рак

Какво е мнението ви за тази статия?

Хубава статия Не ми харесва  

Вашата оценка ще подобри качеството на нашите статии!

Сподели в Facebook
Сподели в Twitter

Коментари

Последни статии

Регистрирайте се и ще можете:
  • – да намерите добър лекар специално за вас
  • – видите кои лекари препоръчват приятелите и роднините ви
  • – помогнете на близките си като оцените лекар