Блог

8 факта, че безалкохолните напитки са най-големият враг на здравето

8 факта, че безалкохолните напитки са най-големият враг на здравето

Много от нас пият безалкохолни напитки, без дори да се замислят. Аз ще ви кажа, хранителната полза от безалкохолните напитки е нула и много от нас знаят, че те са вредни за здравето. Те се състоят най-вече от филтрирана вода и рафинирани захари. Хората в САЩ консумират повече такива напитки, отколкото всяка друга страна в света. Смята се, че средният американец изпива около 57 литра безалкохолни напитки всяка година.

 

Здравните опасности от газираните безалкохолни напитки са твърде много, без значение дали ги пиете редовно или не.

 

Ето 8 причини, които ще ви накарат да се замислите, преди отново да изпиете поредната безалкохолна напитка

 

Диабет тип 2

Много изследвания свързват консумацията на газирани напитки с диабет тип 2, заболяване, засягащо около 300 милиона души по света. Пиенето на твърде много такива напитки ще намали нивото на инсулин и ще доведе до инсулинова резистентност.

 

BPA

BPA е химикал, намерен в газираните напитки. Той предотвратява киселините да реагират с метал. Бисфенол е свързан с промяна на хормони, затлъстяване, рак и безплодие.

 

Камъни в бъбреците

Консумацията на газирани напитки ще увеличи коефициентът на бъбречни камъни. След осем години анализ изследователи установили, че тези, които консумират този вид напитки имат 23% по-висок риск от развитие на камъни в бъбреците. Ако приемате кафе, чай, бира, вино и портокалов сок вместо това, ще имате по-малък риск от  бъбречни камъни.

 

Увеличаване на мазнини и тегло

Консумацията на газирани напитки води до увеличаване на телесните мазнини и тегло и по този начин прави по-трудно изгарянето на мазнините и загубата на тегло.

 

Висок риск от инсулт

Проучване от 2012 г. установи, че пиенето на безалкохолна напитка всеки ден, води до 83% по-голям риск от инсулт, в сравнение с тези, които рядко пият напитки с подсладители. Това проучване установява, че високият прием на такива напитки е свързан с повишено наддаване на тегло, по-високи нива на кръвна захар и мазнини, и хипертония, които водят до инсулт.

 

Сърдечен удар

Едно проучване, провеждано над две десетилетия, установило, че тези, които пият по една безалкохолна напитка на ден, имат 20% по-висок риск от сърдечен удар или смърт от сърдечен удар, отколкото тези, които рядко консумират сладки напитки.

 

Риск от астма

Проучване показва, че пиенето на повече от половин литър безалкохолна напитка всеки ден води до по-висок риск от астма и други дихателни условия.

 

Рак

Оцветяването с „карамел“ в много безалкохолни напитки е известно, че причинява рак. Според Strict Proposition в Калифорния само 16 микрограма на човек на ден от 4-метилимидазол е достатъчно, за да предизвика рак. А само в една бутилка от 550 грама има около 200 микрограма от това вещество.

 

Повишено кръвно налягане

Експертите имат основания да  смятат, че свръхпотреблението на фруктоза, особено под формата на безалкохолни напитки, води до повишаване на кръвното налягане.

 

Домашно приготвени здравословни напитки

Джинджър Ейл

Съставки:

  • ½ чаша цветя от хибискус
  • ¾ чаша кокосови кристали
  • ¼ чаша корен от джинджифил
  • сок от ½ лимон
  • щипка сол

 

Начин на приготвяне:

Сложете една чаша филтрирана вода в малка тенджера.


Оставете да заври и добавете всички съставки, като  разбърквате. Прецедете и след това смесете 3 супени лъжици от полученият сироп с 220 грама газирана вода.


Да се съхранява в хладилник.

 

Свързани статии:

10 причини да зарежете диетичните газирани напитки и дъвките с изкуствени подсладители

Подсладените напитки са опасни

Тъмната страна на бутилираната вода

 

Източник: Био Поглед

Забележка: Този материал не е медицинска литература и не замества консултациите със специалист. Журналистическият текст има за цел да провокира въпроси от здравно естество и препоръчва да се обръщате винаги към медицинско лице за съвет!
Предишна статия
От опасния херпес зостер можем да се избавим с природни средства

От опасния херпес зостер можем да се избавим с природни средства

Следваща статия
Подобрете нивата на своите лимфоцити с естествени средства

Подобрете нивата на своите лимфоцити с естествени средства

Какво е мнението ви за тази статия?

Хубава статия Не ми харесва  

Вашата оценка ще подобри качеството на нашите статии!

Сподели в Facebook
Сподели в Twitter

Коментари

Последни статии

Регистрирайте се и ще можете:
  • – да намерите добър лекар специално за вас
  • – видите кои лекари препоръчват приятелите и роднините ви
  • – помогнете на близките си като оцените лекар