Блог

7 суперхрани, които помагат в борбата с анемията

7 суперхрани, които помагат в борбата с анемията

Анемията е заболяване на кръвта, при което броя на червените кръвни клетки в организма е по-малко от това, от което той се нуждае за правилното функциониране. Анемията  може да бъде причинена от редица неща, като например тежка менструация или загуба на кръв от стомашни язви. Жени и тези, които страдат от хронични заболявания, са с най-голям риск за развитие на това състояние. Все пак добрата новина е, че това е състояние, което може да бъде контролирано с добра хранителна диета и по-долу са седем храни, които могат да върнат обратно броя на червените кръвни клетки към нормалните нива и значително да подобрят качеството на живот.

 

Червено цвекло

Поради високото си съдържание на желязо, червеното цвекло е страхотно за тези, които страдат от желязодефицитна анемия, най-често срещаният тип на това заболяване. То също така помага и за прочистване на тялото и прави по-ефективна доставката на кислород, като по този начин помага за увеличаване  броя на червените кръвни клетки. Също така е с високо съдържание на хранителни вещества, като фибри, калий, сяра и набор от витамини.

 

Черна меласа

Черната меласа е изключително богата на хранителни вещества и осигурява щедри количества желязо, както и витамини от група В и други хранителни вещества, които са необходими за производството на червени кръвни клетки. Едва една супена лъжица меласа може да осигури до 15% от дневната препоръчителна доза на желязо и това е един наистина вкусен начин да се подпомогне лечението на анемия.

 

Спанак

Спанакът и други зеленолистни зеленчуци са богати на желязо, В6 и фолиева киселина, която също може да помогне за увеличаване на енергийните нива и да се пребори с умората, която анемията често носи със себе си. Половин чаша спанак може да даде около 35 процента от дневния необходим прием на желязо и може да се добави лесно към супи или салати или дори да се направи на сок.

 

Нар

Този плод е богат на минерали, съдържащи големи количества калций, магнезий, както и желязо, но фактът, че той е с високо съдържание на витамин C го прави още по-добър избор за лечение на анемия, тъй като витамин C ще подобри усвояването на желязо в организма и го улеснява в увеличаване числеността на червените кръвни клетки, както и нивото на хемоглобина.

 

Сусам

Сусамът е страхотна храна за лечение на анемия, тъй като е с много високо съдържание на желязо. Четвърт чаша съдържа около една трета от препоръчителния дневен прием на желязо. Сусамът е подходящ както за салати, така и за гювечи, пържени картофи и други ястия, за да се увеличи съдържанието на желязо.

 

Фурми

Фурмите са не само богат източник на желязо, но те също като наровете са с високо съдържание на витамин С, което помага на организма по-лесно да абсорбира желязото и да започне да  изгражда нови червени кръвни клетки.

 

Банани

Бананите са богати на желязо, но съдържат и магнезий, от който тялото се нуждае за производството на хемоглобин. Той също така помага да стимулира ензими, които са необходими за образуването на червените кръвни клетки, което прави този плод една от най-съвършените храни за лечение на анемия.

 

Анемията е сериозно състояние. Въпреки това, то е лечимо и голяма част от това лечение е диетата. Правилен подход на храненето като основа на лечението на анемия е естествено, безопасно и може да доведе до по-високи нива на енергия и като цяло по-добро качество на живот.

 

Свързани статии:

Лападът – природният лечител на анемия, псориазис и диабет

Хапвайте всеки ден месо срещу анемия

Лешниците помагат при диабет, анемия, камъни в бъбреците и много други заболявания – вижте кои

 

Автор: biopogled.com

Забележка: Този материал не е медицинска литература и не замества консултациите със специалист. Журналистическият текст има за цел да провокира въпроси от здравно естество и препоръчва да се обръщате винаги към медицинско лице за съвет!
Предишна статия
4 прости навици по време на хранене, които могат да подобрят храносмилането

4 прости навици по време на хранене, които могат да подобрят храносмилането

Следваща статия
3 причини, за да намерите място в диетата си за ферментирало масло от черен дроб на треска

3 причини, за да намерите място в диетата си за ферментирало масло от черен дроб на треска

Какво е мнението ви за тази статия?

Хубава статия Не ми харесва  

Вашата оценка ще подобри качеството на нашите статии!

Сподели в Facebook
Сподели в Twitter

Коментари

Последни статии

Регистрирайте се и ще можете:
  • – да намерите добър лекар специално за вас
  • – видите кои лекари препоръчват приятелите и роднините ви
  • – помогнете на близките си като оцените лекар