Блог

Хапвайте всеки ден месо срещу анемия

Хапвайте всеки ден месо срещу анемия

Ако всеки ден хапвате месо и 2 пъти седмично риба, ако се храните разнообразно - с много плодове и зеленчуци, и винаги поемате достатъчни количества от ястията, ще намалите риска от развитието на анемия.



Това каза пред "Труд" д-р Петър Атанасов, началник на Клиниката по вътрешни болести в столичния "Пирогов".



Анемичните заболявания се срещат по-често при жените и при възрастните над 65 г. Представляват голяма група и част от тях са генетично обусловени. "За щастие у нас те не са много разпространени. Най-вече се среща анемията, свързана с недостиг на желязо или на витамин В12. Всъщност това е и най-простото описанието на болестта (виж още по-долу)", заяви д-р Атанасов. Хората наричат описания проблем също малокръвие, свързват го предимно с лошо хранене, но не винаги е така. 


Освен вродена и придобита, анемия може да се появи и след кръвозагуба, която е възможно дори да застраши живота на човека. Същото може да се случи и след травми, катастрофи, при някои операции.

 

В този случай загубената кръв се компенсира чрез кръвопреливане.



Често пациентите питат д-р Атанасов има ли определен рисков начин на живот, който може да отключи анемия. "Разбира се, зависи от "терена", т.е. какво е общото състояние на индивида. При един средностатистически здрав човек тя може да се развие заради нерационално хранене с липса на желязо или на витамин В12", посочи д-р Атанасов. Това може да се случи при т.нар. строги вегетарианци. При тях много често се наблюдава витамин В12 дефицитна анемия, тъй като се лишават от месо, от разнообразна храна, съдържаща различни важни и полезни вещества за кръвотворенето. "Витамин В12 и желязото са основни в това отношение, но не и единствени. Друга причина може да е тежко заболяване на орган или система, инфекциозен, вирусен или онкологичен проблем", изброи д-р Атанасов, който е и хематолог. 



Може ли стресът да отключи анемия? Спорно е. Той причинява всякакви болести, но пряко не може да се свърже с нея. Рисков фактор е работата в токсична среда и с някои специфични отрови.



Първият и най-популярен симптом на кръвното заболяване е отпадналостта. Пациентите се чувстват слаби, уморяват се лесно, задъхват се, получават сърцебиене, не могат да си вършат всекидневната работа, дори да се обслужват сами (така е при тежките анемии).



"Добрата новина е, че в последните години скрининговите изследвания на пациентите, независимо по каква причина те са отишли на преглед (бил той и само профилактичен), задължително включват анализ на пълна кръвна картина. Чрез нея веднага откриваме всяко едно отклонение, колкото и да е малко", разясни специалистът от "Пирогов". По принцип организмът има компенсаторни възможности и когато анемията не е силно изявена, много дълго човек може да живее с леката степен. А съвсем случайно да бъде диагностицирана по повод на друго заболяване.


Лечението зависи от вида, степента и причината за възникването. "Пациентът в никакъв случай не трябва да се самолекува, вкючително и да залага на някакви природни методи като супа от коприва и какво ли не. Успешната терапия има строги параметри и когато се излезе от тях, може да се стигне до фатален изход", категоричен е д-р Атанасов. Той апелира при проблем да се отиде при хематолог, който най-добре знае какво да направи. Ако се налага друг тип лечение, хематологът лесно ще се ориентира какво да бъде то и ще се консултира с необходимите специалисти.

 

Какво е тя? Заболяване на червените кръвни телца

 

Анемията е заболяване на кръвта и конкретно на еритроцитите (червените кръвни телца). Същността е в намаляването на хемоглобина ("пълнежът" на еритроцитите), а впоследствие и на самия им брой. 



Възможно е те да се понижат и поради други причини, а съдържанието на хемоглобина да е нормално.



Понякога се стига до хирургично лечение на заболяването - например ако анемията се дължи на кървене и да се налага операция. Това се случва, ако има "прокървяла" язва, ако има открита травма с рана или проблем с матката.

 

Свързани статии:

ДА на холестерола!

Лешниците помагат при диабет, анемия, камъни в бъбреците и много други заболявания – вижте кои

Лападът – природният лечител на анемия, псориазис и диабет

 

Автор: trud.bg

 

Забележка: Този материал не е медицинска литература и не замества консултациите със специалист. Журналистическият текст има за цел да провокира въпроси от здравно естество и препоръчва да се обръщате винаги към медицинско лице за съвет!
снимка
www.femside.com
Предишна статия
Преди ваканцията проверете аптечката си

Преди ваканцията проверете аптечката си

Следваща статия
6 нови американски препоръки за хранене срещу рак

6 нови американски препоръки за хранене срещу рак

Какво е мнението ви за тази статия?

Хубава статия Не ми харесва  

Вашата оценка ще подобри качеството на нашите статии!

Сподели в Facebook
Сподели в Twitter

Коментари

Последни статии

Регистрирайте се и ще можете:
  • – да намерите добър лекар специално за вас
  • – видите кои лекари препоръчват приятелите и роднините ви
  • – помогнете на близките си като оцените лекар