Има много добри причини да се готви с чесън. Не само, че чесънът добавя вкус и аромат на всяко ястие, но той предлага много ползи за здравето и е лесно да го включите в диетата си:
- Суровият чесън има остър, пикантен вкус и е страхотен за салатни сосове, маринати за месо, риба, пиле или зеленчуци.
- Вареният чесън има по-сладък вкус.
- Масло с чесън за свежи и ароматни печени картофи.
- Печеният чесън е сладък, с маслена текстура.
- Опитайте чесън на пара.
Наред с всички положителни страни на чесъна, има един проблем – неприятният дъх, който остава след ядене на чесън. За щастие, ново проучване сочи, че определени храни могат да предложат лек. Прочетете, за да разберете какво да ядете в такива случаи.
Магданоз
Магданозът е най-доброто оръжие срещу дъх от чесън. Ето защо много рецепти, които включват чесън включват също и магданоз.
Ябълки, спанак, босилек
Такива, богати на феноли храни, ще помогнат при неприятен дъх след консумиране на чесън. Полифенолите (съединения, които действат като антиоксиданти) разграждат серните съединения в чесъна. За най-голяма полза, комбинирайте чесън и една от тези храни в едно и също ястие.
Лимонов сок
Това работи особено добре със счукан чесън. Киселината в лимоновия сок неутрализира ензима, произвеждан при смачкване на чесъна.
Мляко
Ново проучване показва, че млякото е може би дори по-ефективно при прогонването на дъха от чесън. Изследователите установили, че млякото предлага по-големи ефекти за намаляване на миризмата, отколкото други храни, като сливи, босилек, репей, патладжан и гъби.
Зелен чай
Пиенето на зелен чай преди или по време на хранене също може да смекчи чесновия дъх.
Свързани статии:
Отървете се бързо и лесно от лошия дъх сега!
Причини за лош дъх и начини за справяне
Проучване установява, че жабуренето с олио може да лекува лош дъх
Автор: biopogled.com
Коментари