Блог

7 ползи от семки на диня - добри причини да не ги хвърляте

7 ползи от семки на диня - добри причини да не ги хвърляте

Динята е много вкусна и полезна, а много хора дори и не подозират колко полезни са семената на динята за тяхното здраве. Повечето от нас отстраняватт и хвърлят семената, но след като прочетете тази статия, вие ще спрете да го правите. Основните ползи от динените семки са обсъдени по-долу:

 

1. Семената на динята предоставят някои от основните аминокиселини, включително триптофан и глутамова киселина. Лизин играе важна роля в усвояването на калция и образуването на колаген и съединителна тъкан в тялото. Аргининът помага за подобряване  обмяната на веществата, сърдечно-съдовата система и сексуалното здраве.

 

2. Семките са добър източник на диетични фибри – както неразтворими и разтворими. Те са полезни за гладки и лесни движения на червата и лечение на запек.

 

3. Динените семки са богати на магнезий, който е отговорен за нормалното функциониране на сърцето, насърчаване на нормално кръвно налягане, подкрепа на енергийния метаболизъм и синтеза на протеини.

 

4. Семките са били традиционно използвани при лечението на отоци. Като домашен лек за лечение на отоци – една чаена лъжичка сухи семена на диня на прах се консумира с мед.

 

Също така, пиенето на 3 чаши сок от диня на ден работи също, тъй като динята има диуретични свойства.

 

5. Чай от семена на диня, направен от варенето на 2-3 чаени лъжички семена в 2-3 чаши вода за около 30-45 минути. Тази отвара помага да контролира нивото на кръвната захар при диабет.

 

6. Изследване, публикувано в European Journal of Medicinal Plants казва, че ползи от семена на диня  има и при лечение на уголемяване на простатата.

 

Необходимо е да се вземат две супени лъжици изсушени и стрити на прах семена от диня и да се изсипят в 450 мл вряща вода. След половин час, тази напитка трябва незабавно да се консумира. Тази напитка ще трябва да се пие всеки ден в продължение на няколко седмици.

 

7. Чай от семена на диня традиционно се счита за детоксикиращ. Той е бил използван, за да се почистват бъбреците и за лечение на бъбречни заболявания.

 

Чаят става като една супена лъжица смлени семена от диня се залеят с вряща вода и се остави за 15 мин. След като изстине се прецежда и се пият три чаши на ден.

 

Свързани статии:

Диня и пъпеш-мощните диуретици

Как да се отървем от ненужните килограми с динена диета

12 ползи от динените семки за кожата, косата и тялото

 

Източник: Био Поглед

Забележка: Този материал не е медицинска литература и не замества консултациите със специалист. Журналистическият текст има за цел да провокира въпроси от здравно естество и препоръчва да се обръщате винаги към медицинско лице за съвет!
Предишна статия
5 супер плодове, които карат раковите клетки да се самоунищожават

5 супер плодове, които карат раковите клетки да се самоунищожават

Следваща статия
Доц. Одисеева: Анестезиологът е защитникът на пациента

Доц. Одисеева: Анестезиологът е защитникът на пациента

Какво е мнението ви за тази статия?

Хубава статия Не ми харесва  

Вашата оценка ще подобри качеството на нашите статии!

Сподели в Facebook
Сподели в Twitter

Коментари

Последни статии

Регистрирайте се и ще можете:
  • – да намерите добър лекар специално за вас
  • – видите кои лекари препоръчват приятелите и роднините ви
  • – помогнете на близките си като оцените лекар