Блог

7 ползи и употреби на магарешки бодил

7 ползи и употреби на магарешки бодил

Белият трън е растение, което расте в слънчеви региони, особено в района на Средиземно море. Белият трън, известен също като магарешки бодил има способността да защитава черния дроб от токсините, свободните радикали и замърсители. Силимарин, който е основната активна съставка на белия трън, съдържа флавоноиди и предлага мощна антиоксидантна защита за клетките на черния дроб. Магарешкият бодил е използван като добавка от хиляди години. Може да лекува редица заболявания, вариращи от заболявания на черен дроб до диабет.

 

7 ползи и употреби на магарешки бодил

 

Предотвратяване на диабет

Проучване показва, че силимарин, основният химикал, открит в белия трън, може да помогне за контрол на симптомите на диабет, като помага с гликемичен контрол. Установено е, че антиоксидантите, намерени в белия трън, може да помогнат да се намалят нивата на кръвната захар при инсулин-резистентни пациенти.

 

Ефекти против стареене

Антиоксидантите в белия трън помагат за предотвратяване на увреждания от свободните радикали и премахване на замърсители и отпадъци от кръвта и храносмилателния тракт. Той забавя и процеса на стареене. Това важи както за повърхността на кожата, така и за вътрешните органи.

 

Рак

Някои изследвания показват, че активни материали в белия трън може да имат противоракови ефекти. Силимарин има мощни антиоксидантни свойства и е доказано, че инхибира развитието на рак на гърдата, на простатата и на цервикални ракови клетки при тестване в епруветки.

 

Противогъбични свойства

Има някои гъбични инфекции, които могат да бъдат неутрализирани от бял трън. Традиционно се използва при натравяне от гъби.

 

Здраве на черния дроб

Магарешкият бодил е мощна билка, която подобрява функцията на черния дроб, като го защитава от токсини и намалява възпалението. Антиоксидантите в него помагат на черния дроб да се възстановява. Пийте по 30 капки бял трън в чаша вода всеки ден.

 

Понижава холестерола

Магарешкият бодил помага за стабилизирането на кръвната захар и холестерола, както и за намаляване  възпалението на червата. В момента се извършват проучвания и са показали положителни резултати за ефективно намаляване на холестерола.

 

Грижа за кожата

Неговата активна съставка силимарин поддържа доброто състояние на кожата, без акне, екзема и псориазис. Силимарин намалява прекомерната пролиферация на клетките на кожата, намалява възпалението и значително подобрява функцията на черния дроб, която често се нарушава в страдащите от псориазис.

 

Свързани статии:

Подарък от природата: 7 билкови лекарства при бъбречна недостатъчност

Кои билки за прочистване на черния дроб ще ви помогнат

Топ 4 начина за подобряване функцията на черния дроб

 

Източник: Био Поглед

Забележка: Този материал не е медицинска литература и не замества консултациите със специалист. Журналистическият текст има за цел да провокира въпроси от здравно естество и препоръчва да се обръщате винаги към медицинско лице за съвет!
Предишна статия
8 медицински доказателства за предимствата на тетрахидроканабинол

8 медицински доказателства за предимствата на тетрахидроканабинол

Следваща статия
Как да си направите собствен, естествен антибиотик?

Как да си направите собствен, естествен антибиотик?

Какво е мнението ви за тази статия?

Хубава статия Не ми харесва  

Вашата оценка ще подобри качеството на нашите статии!

Сподели в Facebook
Сподели в Twitter

Коментари

Последни статии

Регистрирайте се и ще можете:
  • – да намерите добър лекар специално за вас
  • – видите кои лекари препоръчват приятелите и роднините ви
  • – помогнете на близките си като оцените лекар