Блог

8 медицински доказателства за предимствата на тетрахидроканабинол

8 медицински доказателства за предимствата на тетрахидроканабинол

THC или тетрахидроканабинол е един от многото съединения, намерени в смолата, секретирана от растението марихуана. Това е основната съставка в марихуаната и е намерена най-вече вътре в цветето на женското растение канабис. THC е абревиатура на Тетрахидроканабинол. Растението канабис е естествена защита срещу хищници и болести. Потенциалните медицински приложения на психо-активната съставка THC, включва облекчаване на болката, инхибиране на рак, глаукома, епилепсия и забавяне на болестта на Алцхаймер, и т.н.

 

8 доказателства за медицинските предимства на THC

 

Аналгитик

THC е съставка в марихуаната, помагаща за нейните обезболяващи ефекти. Проучванията показват, че THC активира пътища в централната нервна система, които работят, за да блокират сигналите за болка, които биха били изпратени в мозъка. Следователно, ние не изпитваме болка.

 

Астма

Установено е, че THC подобрява дишането при астматици. Някои проучвания показват, че пушене на марихуана може да помогне за по-спокойни астматични пристъпи и учени са се опитвали да направят инхалатор, който може да достави THC. Но идеята на THC инхалатор, в крайна сметка, е изоставена, защото някои казват, че изпарителите също могат да са добро решение.

 

Спин

Съвсем наскоро учените открили, че THC може да има полезна функция: спиране на разпространението на ХИВ при маймуни. Според изследователите, маймуни, които са третирани с високи дози ТНС на дневна база, имат по-здрави клетки, отколкото тези, които не са.

 

Глаукома

Друга полза от THC е неговият потенциал за облекчаване на очно налягане при пациенти с глаукома. Установено е, че канабисът намалява вътреочното налягане средно с 25-30%. Проучванията показват, че при пушене на марихуана се понижава вътреочното налягане (ВОН) при хора с нормално налягане и при тези с глаукома.

 

Епилепсия

Британско изследване от Университета в Рединг установило, че марихуаната може да помогне на тези, които страдат от епилепсия. THC има антиконвулсантни свойства. Изследователите установили, че THC би могло да доведе до ефективно лечение, без странични ефекти.

 

Множествена склероза

Марихуаната може да облекчи болезнените симптоми на множествена склероза. THC се свързва с рецепторите в нервите и мускулите за облекчаване на болката. Други изследвания показват, че химикалът също помага да се контролират и мускулни спазми.

 

Диабет

Учени намират корелация между диабет тип 2 и марихуана. Един от най-честите рискови фактори за диабет е инсулинова резистентност и изследователите са открили, че активната съставка в марихуаната тетрахидроканабинол (THC), може да помогне на организма да приема инсулин.

 

Болест на Алцхаймер

Проучване установи, че марихуаната (по-специално, THC) има способността да блокира ензим, който е отговорен за създаването на амилоидни плаки, които убиват мозъчни клетки при пациенти с болест на Алцхаймер. Проучването също така показва, че марихуаната предотвратява протеинови бучки, които могат да инхибират познавателната способност и паметта.

 

Свързани статии:

Веска Събева: Медицинската марихуана е последна надежда за 15 000 с тежка епилепсия

Рецепта за олио от канабис, която лекува рак

7 доказани медицински ползи на тетрахидроканабинол (THC)

 

Източник: Био Поглед

Забележка: Този материал не е медицинска литература и не замества консултациите със специалист. Журналистическият текст има за цел да провокира въпроси от здравно естество и препоръчва да се обръщате винаги към медицинско лице за съвет!
Предишна статия
8 храни, които са скрити"захарни бомби"

8 храни, които са скрити"захарни бомби"

Следваща статия
7 ползи и употреби на магарешки бодил

7 ползи и употреби на магарешки бодил

Какво е мнението ви за тази статия?

Хубава статия Не ми харесва  

Вашата оценка ще подобри качеството на нашите статии!

Сподели в Facebook
Сподели в Twitter

Коментари

Последни статии

Регистрирайте се и ще можете:
  • – да намерите добър лекар специално за вас
  • – видите кои лекари препоръчват приятелите и роднините ви
  • – помогнете на близките си като оцените лекар