Блог

7 доказани медицински ползи на тетрахидроканабинол (THC)

7 доказани медицински ползи на тетрахидроканабинол (THC)

THC или тетрахидроканабинол, е най-известната съставка в канабиса. Той е най-известен за причиняване на т. нар. „напушване“, което можете да получите от употребата на марихуана. В резултат на това, между много здравни специалисти има спорове относно медицинската употреба, позовавайки се именно на това му действие като недостатък. Въпреки това, докато съединения като канабидиол (CBD) са започнали да печелят доверие, поради липсата на психоактивна дейност, десетилетия изследвания разкриват редица медицински ползи, уникални за THC.

 

Тук са 7 ползи от THC

 

Болка

 

Големи клинични проучвания са доказали аналгетичните свойства на продуктите от канабис. Сред възможните индикации са невропатична болка в резултат на множествена склероза, увреждане на брахиалния плексус и ХИВ инфекция, болка при ревматоиден артрит, болка при рак, главоболие, менструални болки, хронични възпаления на червата и невралгии. Комбинация с опиати е възможна.

 

Астма

 

Експерименти, разглеждащи антиастматичния ефект на THC или канабис датират от 1970 г. Ефектите на цигара канабис (2% ТНС) или орално ТНС (15 мг), съответно, приблизително съответстват на тези, получени с терапевтични дози общи бронходилаторни лекарства (салбутамол, изопреналин). Тъй като вдишване на продуктите от канабис може да дразни лигавицата, орално приложение или друга алтернативна система за приемане е за предпочитане. Много малко пациенти са развили бронхоконстрикция след вдишване на THC.

 

Гадене и повръщане

 

Лечение на странични ефекти, свързани с антинеопластична терапия е индикация за канабиноиди, които са най-добре документирани, с около 40 проучвания (ТХК, набилон, други ТНС аналози, канабис). Повечето проведени изледвания са през 1980 г. Някои скорошни изследвания са показали, че THC в ниски дози подобрява ефикасността на други лекарства против повръщане, ако се прилагат заедно. В народната медицина канабиноидите са популярни и често се използват и при други причини за гадене, включително СПИН и хепатит.

 

Глаукома

 

Друга полза от THC е неговият потенциал за облекчаване на очното налягане при пациенти с глаукома. По същия начин, след проучвания през 1970 г. показват, че пушенето на марихуана може да намали симптомите при страдащите от глаукома. Учените се опитали (но не са успели) да разработят начин за администриране на THC в капки за очи. Идеята се оказва твърде сложна, поради факта, че ТНС не е разтворим във вода. Някои пациенти с глаукома разчитат на медицинска марихуана и до днес, The American Glaucoma Society поддържа позицията, че последиците от нея са с твърде кратък живот (с продължителност 3-4 часа) и  не трябва да се разглеждат като реална алтернатива за лечение.

 

Епилепсия

 

Използването при епилепсия е сред най-старите исторически показания на канабис. Опити с животни предоставят доказателства за антиепилептичните ефекти на някои канабиноиди. Антиконвулсивното действие на фенитоин и диазепам се потенцира от THC. Според няколко конкретни доклади от 20-ти век, някои епилептични пациенти продължават да използват канабис за контролиране на иначе неуправляемите припадъци. Автоимунни заболявания и възпаление В редица болезнени синдроми, вторични на възпалителни процеси (например язвен колит, артрит), канабис продукти могат да действат не само като аналгетици, но също така показват, противовъзпалителен потенциал. Например, някои пациенти, използващи канабис съобщават за спад в нуждата им от стероидни и нестероидни противовъзпалителни средства. Освен това има и някои съобщения за положителните ефекти на самолечение с канабис при алергични състояния. Още не е ясно дали продуктите от канабис може да имат значими ефекти върху причиняващите процеси на автоимунни заболявания.

 

Свързани статии:

Конопеното масло се грижи за здравето, може да помогне дори при рак

Защо всеки трябва да яде повече конопено семе

Ползвайте конопено семе за остър ум, красива кожа и против рак и депресия

Рецепта за олио от канабис, която лекува рак

Марихуаната засилва апетита?

 

Автор: biopogled.com

Забележка: Този материал не е медицинска литература и не замества консултациите със специалист. Журналистическият текст има за цел да провокира въпроси от здравно естество и препоръчва да се обръщате винаги към медицинско лице за съвет!
Предишна статия
5 мощни натурални средства за спиране на вирусни инфекции

5 мощни натурални средства за спиране на вирусни инфекции

Следваща статия
Изключителните ползи за здравето от листата на манго

Изключителните ползи за здравето от листата на манго

Какво е мнението ви за тази статия?

Хубава статия Не ми харесва  

Вашата оценка ще подобри качеството на нашите статии!

Сподели в Facebook
Сподели в Twitter

Коментари

Последни статии

Регистрирайте се и ще можете:
  • – да намерите добър лекар специално за вас
  • – видите кои лекари препоръчват приятелите и роднините ви
  • – помогнете на близките си като оцените лекар