Блог

Конопеното масло се грижи за здравето, може да помогне дори при рак

Конопеното масло се грижи за здравето, може да помогне дори при рак

Счита се, че е първата билка, която човекът е засадил в Китай преди повече от 10,000 години. Лековитостта на конопа е известна хиляди години. Гръцкият автор Плиний и още някои автори споменават използването на коноп за намаляване на болката. Конопът е бил толкова важен, че Рим и Картаген се борили за надмощие над пазара на коноп. 
 

 

В миналото от конопа се е произвеждала хартия, качествено спално бельо, дрехи, дори и оръжия. До миналия век конопът е бил много успешна култура, докато мощните фармацевтични компании чрез американско политическо лоби в 30-те години, решили да сложат край на този природен лек и да се преборят за неговата забрана.
 

 

Според химичния му състав конопеното масло се доближава до маслото от ленено семе, но за разлика от него има деликатн вкис и питантен аромат. Конопеното масло, заедно с лененото са едни от малкото масла, които са изключително богати на полиненаситени мастни киселини.
 

 

Освен това, конопеното масло съдържа бактерициди, глицериди, аминокиселини. В маслото от конопени семена се съдържат две много важни мастни киселини, които играят важна роля в растежа и поддържането на клетъчните мембрани. Ценните ненаситени мастни киселини в конопеното масло също така извеждат лошия холестерол от организма ни и поддържат имунната система.
 

 

Нерафинираното конопено масло съдържа и до 60% линолова киселина. Тази киселина по главно се съдържа във водораслите и рибеното масло.
 

 

Конопеното масло се отличава и с много високото си съдържание на есенциални мастни киселини.
 

 

С какво е полезно маслото от коноп?

С редовната употреба на масло от коноп, тази смарагднозелена течност, ще осигурите безпроблемна работа на клетките. Благодарение на своя уникален състав маслото от коноп действа благотворно и лечебно - предпазва от заболявания на сърцето и кръвоносните съдове, повишава издръжливостта, витализира тялото, ускорява зарастването на раните, намалява възпаленията, подобрява имунитета.
 

 

Коноп при акне

Поради своите хранителни свойства, маслото от коноп е идеално за грижа за косата и кожата. Изследванията показват положително въздействие на конопеното масло при възпаления на кожата и облекчаване на сърбежа и лющенето на кожата.
 

 

Масло от коноп за отслабване

Гама-линоленова киселина от конопеното масло доказано действа за намаляване на наднорменото тегло.
 

 

Конопът и нервната система

Конопеното масло силно подобрява цялостната нервна система и така помага при предотвратяване на заболявания на нервите, причинени от диабета.
 

 

Високо кръвно налягане, сърдечни заболявания

Конопеното масло действа балансиращо - понижава кръвното налягане и помага за предотвратяване сърдечни заболявания.
 

 

Неприятни симптоми при менопауза

Жените говорят за видими подобрения на неприятните симптоми на менопаузата.
 

 

Очни заболявания

Конопът помага при "сухота в очите" и "синдрома на сухота в устата".
 

 

Ревматоиден артрит

Гама-линоленова киселина може да намали възпалението на ставите, отичането и сутрешната скованост.
 

 

Алкохолизъм и коноп

Конопеното масло може да намали зависимостта от алкохол и предотвратява увреждането на черния дроб.
 

 

Конопът лекува язва

Изследванията показват, че гама-линоленова киселина има свойства, които са ефективни срещу язва.

 

 

Коноп срещу рак

Днес се провеждат различни изследвания за влиянието на гама-линоленова киселина върху различни видове рак. Лабораторни експерименти са показали, че тази киселина унищожава раковите клетки, без да навреди на здравите клетки, което не е така с химиотерапията. Омега 6 мастните киселини забавят растежа на различни клетки на рак в лаборатория, а в организма забавя растежа на туморните клетки. Гама-линоленова киселина се смята, че е полезна при рак на гърдата. Когато е с добър метаболизъм, тялото само създава гама-линоленова киселина. 
 

 

Омега-6-мастната киселина присъства в храната, предимно в растителните масла за разлика от гама-линоленова киселина, която в храната присъства в много малки количества. Известно е, че организмът на диабетиците не може да създаде гама-линоленова киселина от линолната киселина, затова е желателно да се вземат хранителни добавки за по-добро действие на нервната система и за да се предотврати заболяването на нервите поради захарната болест. Трудности в превръщането на омега-6-мастни киселини в гама-линоленова киселина също има при възрастните и при хората, които редовно консумират алкохол.

 

Свързани статии:

Рецепта за олио от канабис, която лекува рак

Веска Събева: Медицинската марихуана е последна надежда за 15 000 с тежка епилепсия

Ползвайте конопено семе за остър ум, красива кожа и против рак и депресия

 

Автор: zdravnitza.com

Забележка: Този материал не е медицинска литература и не замества консултациите със специалист. Журналистическият текст има за цел да провокира въпроси от здравно естество и препоръчва да се обръщате винаги към медицинско лице за съвет!
Предишна статия
Здравословните ползи на сусама и сусамовия тахан

Здравословните ползи на сусама и сусамовия тахан

Следваща статия
Страдате от възпалени венци или зъбобол? Опитайте тези изпитани народни рецепти

Страдате от възпалени венци или зъбобол? Опитайте тези изпитани народни рецепти

Какво е мнението ви за тази статия?

Хубава статия Не ми харесва  

Вашата оценка ще подобри качеството на нашите статии!

Сподели в Facebook
Сподели в Twitter

Коментари

Последни статии

Регистрирайте се и ще можете:
  • – да намерите добър лекар специално за вас
  • – видите кои лекари препоръчват приятелите и роднините ви
  • – помогнете на близките си като оцените лекар