Блог

Марихуаната засилва апетита?

Марихуаната засилва апетита?

Марихуаната има успокояващо действие и затова помага на хората да се справят по-лесно със стреса. Не само това, тя позволява възприемането по различен начин на музиката и другите изкуства. Хората, които я използват, твърдят, че тревата засилва въображението и творческите им способности (особено в областта на изкуството), желанието за общуване, способността да откриват нови аспекти у познати неща, вниманието към детайлите и възможностите за намиране на асоциации и взаимовръзки. Въпреки че канабисът влияе негативно върху краткосрочната памет, той няма негативни последствия върху дългосрочната или пък върху способността на човек да се самоконтролира. Пречи обаче на концентрацията, боравенето с числа, ученето, точното чувство за време и фината координация на движенията и …възбужда силен апетит.

 

Група учени са установили причината, поради която пушенето на марихуана предизвиква неконтролируем апетит. Според публикация във в. „Дейли мейл“ употребата на канабис задейства център в мозъка, който отговаря за глада. Ето защо специалистите са изследвали мозъчната активност на мишки под въздействието на наркотика. Проучването е стигнало до извода, че опитните мишки са огладнявали под въздействието му. Това се дължи на факта, че центърът в мозъка, който обикновено ги кара да се чувстват сити, засилва усещането за глад.

 

Такова откритие може да е от полза за много хора, които губят апетит поради някакво заболяване, твърдят медиците.

 

Според историците в началото канабисът се е използвал за опиянение по време на различни ритуални церемонии. В последствие обаче това интересно растение се превръща в народен лек, приеман под формата на чай или храна.

 

Марихуаната се препоръчва за лечение на повече от 100 заболявания. Сред тях са подагра, ревматизъм, малария и разсеяност. Около 1578 г. сл. Христа в древен китайски медицински текст се споменава, че канабисът е идеално средство за лечение на кръвоизливи, паразитни инфекции и повръщане. В Китай и до ден-днешен това растение се използва като народен лек за диария и дизентерия, като стимулант на апетита. В Индия пък препоръчват канабиса на хора, които страдат от безсъние, срещу болки и проблеми с апетита и храносмилането. В Древна Гърция и Древен Рим с марихуана са лекували болки в ушите. Растението е афродизиак, но е добре да се знае, че прекомерната употреба на марихуана може да влоши сексуалното представяне.

 

При пушене на марихуана намалява слюноотделянето. Вътреочното налягане (което се проявява като зачервяване на очите) и спадането на нивото на кръвната захар са други ефекти от приемането на канабис. Понижената кръвна захар води до засилване на апетита, което при редовна употреба може да доведе до натрупване на килограми, ето защо трябва да се внимава. Когато марихуаната се приема в големи дози, така се потиска имунната система, но няма доказателства това да води до повишена податливост на заболявания. Освен това канабисът има противовъзпалително и слабо изразено аналгетично действие.

 

Както е известно, напоследък много се заговори за ползите при лечението на рак с марихуана и има дебата за това дали трябва този наркотик да се легализира за лекарствени цели. Не бива да се забравя обаче, че според изследвания, публикувани в британското медицинско списание Lancet, марихуаната заема 11-о място по вредност в списъка на вредни наркотични вещества.

 

Свързани статии:

Конопеното масло се грижи за здравето, може да помогне дори при рак

Ползвайте конопено семе за остър ум, красива кожа и против рак и депресия

Силицият – концентрирано здраве

Веска Събева: Медицинската марихуана е последна надежда за 15 000 с тежка епилепсия

Рецепта за олио от канабис, която лекува рак

Министърът Таня Андреева: Употребата на марихуана за медицински цели не е уместна у нас

 

Автор: zdravedae.com

Забележка: Този материал не е медицинска литература и не замества консултациите със специалист. Журналистическият текст има за цел да провокира въпроси от здравно естество и препоръчва да се обръщате винаги към медицинско лице за съвет!
Предишна статия
Какво да ядем по време на пости

Какво да ядем по време на пости

Следваща статия
Яденето на бадеми може да намали рисковете от болест на сърцето и коремните мазнини

Яденето на бадеми може да намали рисковете от болест на сърцето и коремните мазнини

Какво е мнението ви за тази статия?

Хубава статия Не ми харесва  

Вашата оценка ще подобри качеството на нашите статии!

Сподели в Facebook
Сподели в Twitter

Коментари

Последни статии

Регистрирайте се и ще можете:
  • – да намерите добър лекар специално за вас
  • – видите кои лекари препоръчват приятелите и роднините ви
  • – помогнете на близките си като оцените лекар