Блог

Силицият – концентрирано здраве

Силицият – концентрирано здраве

Силицият е концентрирано здраве. Това е втората по важност биоактивна субстанция (след кислорода), за чиито нива е добре да следим. Основната му функция е на конструктивен/структурен елемент. Стареенето на клетките и организма се свързва с недостиг на силиций, който е отговорен и за метаболитните процеси в тялото ни. Няма ли силиций, няма тъканна здравина и еластичност.

 

Бременните жени, кърмачките и децата се нуждаят от по-голяма доза силиций, отколкото е нужна на останалите хора. В израстващия организъм се изграждат неговите най-важни системи, осигуряващи връзката “мозък-тяло” и науката е доказала, че силицият играе най-важната роля в този процес. Той контролира правилното израстване и развитие на човека, започвайки от изграждането на клетъчните мембрани до формирането на съединителната тъкан на организма, благодарение на което се формират отделните влакна на колагена и еластина. При дефицит това неминуемо води след себе си до проблеми на костния апарат – чупливи кости, износени хрущяли в ставите, проблеми в сухожилията, сърдечните клапи, ендокринните жлези, зъбите и т.н.

 

Силицият е антагонист на калция. Липсва ли силиций – калциране, следват шипове! Може би вече стана ясно защо е необходимо да следим стриктно за нормалните нива на силиция, тъй като няма тъкан, орган или система, в който той да не взима активно участие.  Казано по-просто, без силиций не е възможен нито един жизнено важен процес в организма.

 

Силицият е изключително важен за имунитета. Уникалното при този елемент е неговата способност да улавя и да залепва към болестотворни патогенни микроорганизми, вируси, бактерии, гъбички и да ги извежда извън организма. Но забележете как работи – има избирателна функция, т.е. извежда вредните, оставя полезните и нужните бактерии. Това е елементът, който стимулира фагоцитозата (в случая поглъщане и „изяждане“/вътреклетъчно смилане на вредните причинители). Поддържат ли се адекватни налични количества силиций, при най-малкия синптом и индикация за нашествие на патогенни микроорганизми, те ще имат точно нулев шанс да ни разболеят.

 

Още нещо много важно, когато стане въпрос за силиция. Органите, които поддържат най-високи резерви силиций на склад са щитовидната жлеза, лимфните възли и сърцето. Ако имаме някакъв здравен проблем и влачим определена патология, това е елементът, който прогресивно изчерпва резервите си, в сравнение с кой да е друг елемент (дори желязото). Затова е изключително важно, хората които по-често боледуват или страдат от хронифицирано заболяване, да си набавят системно огромни дози силиций. Това е така, защото единиците силиций, който си набавяме с храната за един ден, в резултат на обменните процеси, катаболитни и окислителни реакции, улавянето на свободни радикали се изразходват и ние губим до три пъти повече силиций за денонощие в следствие на биохимичните процеси. Ако боледуваме – разходът е драстично по-голям. И при едни хранителни навици на непълноценно хранене, излизаме на минус.

 

Най-големият бич за силиция това са познатите ни техники на термична обработка и технологичните производствени процеси. Пример може да се даде с преработката на зърнените храни, да речем ръж. Когато е в интегрален, цял вид зърното, обвивката, това е природното място, в което е отложен силиция. При отстраняване и рафиниране, силицият се загубва. В покълналата ръж силицият си е в естествените природни количества. В ръженото брашно силиций няма. [

 

Спектърът от храни, които увеличават прогресивно дефицита на силиций в организма, са млечните продукти (съдържат радионуклеотиди, които са му антагонист), хлорираната вода и технологично преработени и рафинирани продукти.

 

Растението изобилстващо от силиций е бамбукът. Бамбуковата сол (разбирайте сушен и стрит бамбук), също. От култивираните видове по нашите географски ширини – домата, краставицата, пипера, камбите, репичките; зеленулките – коприва, спанак, хвощ; от суперхраните – коноп, алфа, бирена мая; зърнените – овес, лимец, ръж, пшеница; зелените маслини и всичко в зелено. Всички целулозни храни са богати на силиций, тъй като той се акумулира в целулозата. При останалите храни (домати, пирер и т.н.) – люспата е природната „силициева обвивка“. Хапвайте ги с люспата, не ги белете (особено доматите), ако не дразнят чревния ви тракт и затрудняват храносмилането.

 

Свързани статии:

Приемът на алуминий води до деменция; приемът на силициев диоксид намалява риска

Лечебните свойства на нара

Пясъчните вани помагат на нервната система

 

Автор: zdravedae.com

Забележка: Този материал не е медицинска литература и не замества консултациите със специалист. Журналистическият текст има за цел да провокира въпроси от здравно естество и препоръчва да се обръщате винаги към медицинско лице за съвет!
Предишна статия
Защо е чудотворен витамин Д ?

Защо е чудотворен витамин Д ?

Следваща статия
Диета с високо съдържание на здравословни мазнини предпазва мозъка от стареене

Диета с високо съдържание на здравословни мазнини предпазва мозъка от стареене

Какво е мнението ви за тази статия?

Хубава статия Не ми харесва  

Вашата оценка ще подобри качеството на нашите статии!

Сподели в Facebook
Сподели в Twitter

Коментари

Последни статии

Регистрирайте се и ще можете:
  • – да намерите добър лекар специално за вас
  • – видите кои лекари препоръчват приятелите и роднините ви
  • – помогнете на близките си като оцените лекар