Блог

30 000 българи страдат от болестта на Бехтерев

30 000 българи страдат от болестта на Бехтерев

Болестта на Бехтерев е хронично автоимунно ревматично заболяване, което причинява силни болки в гръбнака, води до постоянна умора и възпаления в цялото тяло, като засяга различни органи. С течение на времето може да се стигне до инвалидизация и срастване на прешлените на гръбначния стълб.


 

Болестта е много коварна, тъй като засяга основно млади хора – между 18 и 35 г. Освен това е нелечима. Всекидневната битка на застигнатите от нея е максимално да отложат развитието във времето. Тъй като заболяването все още е недостатъчно познато у нас, към него най-често се подхожда с неразбиране и страх, а пациентите диагностицирани с Бехтерев са доста изолирани от близки и познати. Тези фактори оказват сериозно влияние върху качество им на живот и развитието им като активни личности и равноправни граждани.


 

"Засега причината за появата на заболяването е неизвестна, затова и не съществува терапия, която да води до трайно и окончателно излекуване", обясниха специалисти. Откритите лечения имат за цел да облекчат симптоми, които са: болка, схващане в гръбначния стълб, загуба на подвижност в гръбнака, оплаквания от другите стави и вътрешните органи (бели дробове, сърце, бъбреци и др.). Досега известните лечения също така се целят в предотвратяването на появата на нови симптоми, както и в предпазването от трайна деформация на гръбнака (да не се стигне до положение, при което той се огъва напред - т. е. като буквата "С").


 

Най-новата терапия на коварната болест е биологичната. Тя потиска болестната активност, като намалява възпалението в ставите и другите органи, подобрява подвижността на гръбнака. Особено ефективна е в случаите на дълго продължаваща болест на Бехтерев със сериозно засягане на гръбначния стълб който не се повлиява от нестероидни противовъзпалителни средства, както и от метотрексат и сулфасалазин.


 

Според ревматолози единствено биологичните средства спират развитието на болестта на Бехтерев, докато останалите медикаменти за заболяването не могат да стопират уврежданията, които тя причинява. "Доказано е, че изключително благоприятният ефект на тези медикаменти може да продължи дълго във времето, а спирането на лечението води до връщане на симптомите със същата сила в рамките на няколко месеца", предупредиха специалисти.


 

България e единствената държава в ЕС, която не плаща изцяло стойността на лекарствата, необходими за лечението на пациенти с Бехтерев. В момента Националната здравноосигурителна каса покрива 75% от цената им, фирмите производители на медикаментите поемат останалите 25%.


 

Експертите подчертаха също, че в Европа биологичната терапия е на трето място по разходи за лекарства, а в България – едва на девето. Т.е. за да се постигнат средните нива в Европа, НЗОК трябва да започне да отделя три пъти повече средства за биологични медикаменти.


 

Поставянето на диагнозата отнема между 6 и 8 години

Тъй като болестта на Бехтерев причинява болки в гръбнака, а те са много често срещани, докато тя се установи и се постави правилната диагноза, минават между 6 и 8 години. А през това време вече са настъпили необратими изменения, заяви пред "Труд" Живко Янков, председател на Българското сдружение на болните от болестта на Бехтерев. Самият той също е с застигнат от заболяването. "Всички повалени от Бехтерев българи се лекуват. Проблемът на заболяването е в болката. А тя бива два вида – механична и хронична", посочи Янков. Комплексното лечение включва приемането на медикаменти, физикална рехабилитация и работа с психолог.


 

Пациентите доплащат средномесечно за лекарства между 100 и 500 лв., зависи каква терапия ще им предпише ревматологът.


 

Още:

7 натурални антибиотика

Внимание! Лайшманиоза, Денга и Чикунгуня идват с комарите

Полезна ли е стевията?

 

Забележка: Този материал не е медицинска литература и не замества консултациите със специалист. Журналистическият текст има за цел да провокира въпроси от здравно естество и препоръчва да се обръщате винаги към медицинско лице за съвет!
снимка
http://www.kellow.com/
Предишна статия
Д-р Абдул Али Кахтан: пазете децата от ротавирус, който причинява диария и повръщане

Д-р Абдул Али Кахтан: пазете децата от ротавирус, който причинява диария и повръщане

Следваща статия
Медитация за начинаещи: 16 практични съвета за успокояване на ума

Медитация за начинаещи: 16 практични съвета за успокояване на ума

Какво е мнението ви за тази статия?

Хубава статия Не ми харесва  

Вашата оценка ще подобри качеството на нашите статии!

Сподели в Facebook
Сподели в Twitter

Коментари

Последни статии

Регистрирайте се и ще можете:
  • – да намерите добър лекар специално за вас
  • – видите кои лекари препоръчват приятелите и роднините ви
  • – помогнете на близките си като оцените лекар