Блог

Д-р Абдул Али Кахтан: пазете децата от ротавирус, който причинява диария и повръщане

Д-р Абдул Али Кахтан: пазете децата от ротавирус, който причинява диария и повръщане

Почти всяко второ дете, прието в болница по повод остър гастроентерит, е с ротавирусна инфекция, алармират лекари. Ротавирусът се определя като коварен, тъй като е силно заразен и изключително устойчив. Може да се предаде чрез замърсени ръце, играчки, повърхности, храна и вода. Добрата хигиена за съжаление не предпазва бебето от болестта, защото ротавирусът живее с часове върху ръцете, 30 дни в хладилника върху плодове и зеленчуци, а в канализацията – поне 2 месеца.

 

Ротавирусите са най-честият причинител на диарии. 95% от децата се заразяват преди 5-годишна възраст. Преболедувалите бебета могат да отделят ротавируса 2 месеца след края на заболяването. На практика излиза, че дори вече да сме забравили, че детето ни е било болно, то все още може да заразява. Колкото е по-ниско теглото на бебето при раждането, толкова по-тежко протича ротавирусната диария.

 

Пикът на заболяването е в ранна възраст – между 6 и 24 месеца от живота на детето, когато ролята на майчините антитела намалява. Ротавирусната инфекция е измежду най-честите вътрешноболнични инфекции. В България годишният пик на заболяването е през периода ноември-април.

 

Специалистите припомнят, че засега единственият начин да се осигури защита срещу ротавирусната инфекция е имунизацията. Родителите могат да се консултират с личния лекар на детето за прилагането й.

 

Представяме ви интервю с д-р Абдул Али Кахтан, д.м, който е специалист „Детски болести” и „Детска пулмология”, дадено пред сайта ehograf.info.


 

Д-р Кахтан, какво представлява ротавирусният гастроентерит?

Ротавирусният гастроентерит е остро инфекциозно заболяване. Той е най- честото вирусно заболяване, засягащо стомашно-чревния тракт на децата от ранна детска възраст и причина за над 50% от хоспитализациите по повод диария в тази възраст. Най-често и най-тежко боледуват децата от 6 до 24-месечна възраст.

 

От какво се причинява?

Причинява се от група вируси, наречени Ротавируси. Ротавирусът се разпространява лесно по пътя ръка-уста, при контакт с изпражненията на заразен човек, чрез замърсени ръце или предмети или прием на заразена с вируса храна или питейна вода. Ротавирусът, попадайки в тънките черва, уврежда техните клетки и ензими, което води до нарушение на храносмилането и съответно до повече загуби на вода и соли с изпражненията.

 

Как протича?

При повечето деца ротавирусната диария преминава от само себе си за 5-7 дни. Въпреки това, при някои деца заболяването протича сериозно с висока температура, коремни болки, тежкo повръщане, диария и животозастрашаваща загуба на течности, които налагат хоспитализация. Около 45 % от болните деца имат и катарални прояви от страна на горните дихателни пътища – хрема, възпалено гърло, възпаление на ушите и при усложнено протичане възможна е и пневмония.

 

Какви рискове крие?

Обезводняване, което крие риск за живота, особено при малките бебета.

 

Има ли начин да предпазим бебето от него?

Най-сигурното предпазване от заболяването е чрез ваксинация. Ваксината се приема през устата при деца навършили 6-седмична до 6-месечна възраст в две дози с интервал от 4 седмици между тях. Ваксината съдържа жив, атенюиран (отслабен) човешки ротавирус.

 

Как действа ваксината?

Тя помага за предпазване на детето след навършване на 6-седмична възраст срещу гастроентерит (диария и повръщане), причинен от ротавирусна инфекция. При приложение на ваксината имунната система на човек (естествената защита на тялото) образува антитела срещу най-често срещаните типове ротавирус. Тези антитела предпазват от заболявания, причинени от тези типове ротавируси.


 

Още:

Рискове за здравето според кръвната група

6 промени на съзнанието, които всеки един човек изпитва в момента – да, това важи и за вас

7 натурални антибиотика

 

Забележка: Този материал не е медицинска литература и не замества консултациите със специалист. Журналистическият текст има за цел да провокира въпроси от здравно естество и препоръчва да се обръщате винаги към медицинско лице за съвет!
снимка
http://blackhatastrology.com/
Предишна статия
Проф. д-р Връбка Орбецова: Дали ще хванем рак зависи най-много от храненето, а не от гените

Проф. д-р Връбка Орбецова: Дали ще хванем рак зависи най-много от храненето, а не от гените

Следваща статия
30 000 българи страдат от болестта на Бехтерев

30 000 българи страдат от болестта на Бехтерев

Какво е мнението ви за тази статия?

Хубава статия Не ми харесва  

Вашата оценка ще подобри качеството на нашите статии!

Сподели в Facebook
Сподели в Twitter

Коментари

Последни статии

Регистрирайте се и ще можете:
  • – да намерите добър лекар специално за вас
  • – видите кои лекари препоръчват приятелите и роднините ви
  • – помогнете на близките си като оцените лекар