Блог

2500 онкоболни чакат нови перуки

 

Според Агенцията за социално подпомагане на 2015 г., 2500 онкоболни чакат за перуки всяка година. Държавата отпуска по 100 лв. на пациент. Миналата година и три деца са използвали услугата. 

 



За да ги получат онкоболните жени трябва да представят протокол, който се пише от лекуващия лекар, хирург или химеотерапевт или да вземат експертно решение от ТЕЛК/НЕЛК. След това документът се носи в дирекция „Социално подпомагане” по местоживеене, откъдето издават заповед за отпускане на сумата за перука. Те имат имат право на нова целева помощ за закупуване на перука след изтичане на една година от получаване на изделието.

 



Инициативата "Дари коса – подари перука!"не е спирала, обясниха от столичния салон „Магама”. Нещо повече, досега над 200 души са дарили косата си  благотворително, за да  изработят коафьорите от тях перука за болно дете или жена.

 



От обявяване на инициативата са получени над 4000 дарени коси. Част от тях се носят директно от куриерски фирми, адресирани направо до салона „Магама" на ул. „Цар Аспарух” 7 , като голяма част от пратките идват направо от българи, които живеет в чужбина, основно в Германия и Испания.

 



Други даряват косите си благотворително в самия салон, като работата се увеличава през лятото, когато българите се завръщат през лятото, особено студентите.

 



Цената на една перука е около 250 лв, уточниха от „Магама”.

 

 

Свързани статии: 

 

 

Джинджифил с мед – комбинация, която мори настинка, грип и рак


 

Болница Софиямед ще прави безплатни консултации за изготвяне на хранителен режим за онкоболни

 

Забавят регистрация на по-евтини онколекарства

 

 

 

Източник: Здравница

Забележка: Този материал не е медицинска литература и не замества консултациите със специалист. Журналистическият текст има за цел да провокира въпроси от здравно естество и препоръчва да се обръщате винаги към медицинско лице за съвет!
Предишна статия
Мистерията прополис

Мистерията прополис

Следваща статия

Хашимото засяга близо 30% от изследвани русенци

Какво е мнението ви за тази статия?

Хубава статия Не ми харесва  

Вашата оценка ще подобри качеството на нашите статии!

Сподели в Facebook
Сподели в Twitter

Коментари

Последни статии

Регистрирайте се и ще можете:
  • – да намерите добър лекар специално за вас
  • – видите кои лекари препоръчват приятелите и роднините ви
  • – помогнете на близките си като оцените лекар