Блог

Мистерията прополис

Мистерията прополис

 

Прополисът е богат на витамини, етерични масла, минерални соли, микроелементи, хормони и ферменти. Той още се нарича клей, и е смес от смоли, восък и прашец от пъпки и цветове на растения. Богат е още и на ензими и се подлага на млечно-кисела ферментация в храносмилателната система на пчелите. 

 



Младите пъпки на някои растения, отделят подобно на восък вещество, което служи да ги предпази от вредното действие на външни фактори на средата: слънчева радиация, плесени, бактерии, вируси, гъби. Пчелите го събират и внасят в кошера и с него извършват дезинфекционни дейности. Полират килийките преди майката да снесе яйца в тях, запечатват процепи и дупки в стените на кошера, балсамират убити вътре животни, които не могат да изхвърлят навън през прелката, като мишки, гущери и други. Той е тяхното "химическо оръжие" срещу инфекциите.

 



Цветът на е жълт, жълто-зелен, тъмно зелен или сив. Във вода се разтваря слабо, най-добре се разтваря в спирт, етер, хлороформ, ацетон.

 



Събран от растенията и донесен в кошера, запазва всичките си свойства: противомикробни, противовирусни, противоплесенни, противорадиационни, те имат изразено мощно антибиотично и антимикотично действие. Освен това има дезинфекционно, обезболяващо и имуностимулиращо действие. Точно тeзи негови качества се използват и от хората за лечение и профилактика на много болести. Понижава нивата на холестерол в кръвта и повишава броя на червените кръвни клетки. Много добър естествен лечебен продукт, тъй като напълно отговаря на принципа за лекарствата - преди всичко да не вреди. Единственият риск е алергична реакция, която се наблюдава при около 5% от хората.

 

 


Важно е да се знае, че прополисът от различни географски райони може да има различен химичен състав и съответно да се проявят някои разлики в биологичната активност.

 

 


Основният източник на са смолите на някои дървета – круша, череша, бор, ела, смърч, които пчелите разлагат със слюнка.

 

 


Химическият състав са растителни смоли, етерични масла, восък, желязо, микроелементи, манган, мед, цинк и др.

 

 


Идентифицирани са 75 вещества, от която най-важната е групата на флавоноидите, притежаваща силно изразен фармакологичен и биологичен ефект.

 

 


Флавоноидите укрепват капилярните стени и намаляват тяхната чупливост. Вътрешно приеман прополисът стимулира имунната защита на организма. Доказано е, че прополисът потиска развитието на туморните и раковите клетки. Служи за дезинфекция на рани, като едновременно ускорява процеса на зарастването. Прополисът лекува някои видове хепрес, грип възпаление на венците, езика, лигавицата на устната кухина, гърлото и сливиците. Обогатеният с прополис мед се препоръчва при язви и туберкулоза.

 

 


Добри резултати са получени при лекуване на невродермит, придружен със сърбеж, наранявания, инфектирани и труднозарастващи рани, изгаряния, гинекологични заболявания, тромбофлебит. Установено е, че прополисът има защитно действие спрямо йонизиращите лъчение.

 

 


Едно от най-важните качества на е това, че му липсва каквато и да е токсичност, дори е установено антитоксично действие.

 

 


Съчетано лечение с прополис и антибиотици повишава ефекта им.

 



Как се употребява прополисът?

 

 

Прополисът се използва под форма на 30% спиртен извлек. В 100 мл. 70° спирт се поставя надробен на ситно 30 грама прополис и се разклаща по 4-5 пъти на ден в продължение на 5-6 дни, след което бистрата надутаечна част се отделя (декантира се) или се прецежда през няколко слоя марля.

 

 


Този спиртен извлек е траен продукт и може да се използва при възрастни по 25-30 капки в малко (30-40 мл) вода, мляко, ракия и др. на гладно 15-20 мин преди хранене. При деца се използват толкова капки на колкото години е детето, накапани във вода или мляко 1 - 2 пъти дневно.

 

 


Може да се използва също за гаргара при възпалено гърло. Гаргара може да се прави и с профилактична цел, за предпазване от вирусни и бактериални инфекции на горните дихателни пътища.

 

 


Медикаменти, които съдържат прополис в Япония се използват за лечение и профилактика на лъчева болест.

 

 

 

Свързани статии: 

 

Вълшебният прополис

 

Вълшебните свойства на прополиса

 

Народна рецепта за разширени вени

 

Източник: Здравница

 

 

Забележка: Този материал не е медицинска литература и не замества консултациите със специалист. Журналистическият текст има за цел да провокира въпроси от здравно естество и препоръчва да се обръщате винаги към медицинско лице за съвет!
Предишна статия
Кампания посветена на болните от астма

Кампания посветена на болните от астма

Следваща статия

2500 онкоболни чакат нови перуки

Какво е мнението ви за тази статия?

Хубава статия Не ми харесва  

Вашата оценка ще подобри качеството на нашите статии!

Сподели в Facebook
Сподели в Twitter

Коментари

Последни статии

Регистрирайте се и ще можете:
  • – да намерите добър лекар специално за вас
  • – видите кои лекари препоръчват приятелите и роднините ви
  • – помогнете на близките си като оцените лекар