Блог

Болница Софиямед ще прави безплатни консултации за изготвяне на хранителен режим за онкоболни

Болница "Софиямед" ще прави безплатни консултации за изготвяне на хранителен режим за онкоболни

Болница "Софиямед" обявяват безплатни консултации и изготвяне на индивидуални хранителни програми за пациенти с онкологични заболявания на 17 и 24 юни, съобщиха от лечебното заведение. Прегледите ще се извършват от 15 ч. след предварително записване на тел. 0700 31 051.


 

Според завеждащия отделението по медицинска онкология в МБАЛ "Софиямед" д-р Мария Христова правилното хранене подобрява значително качеството на живот на онкоболните, пише в. Труд. "Индивидуалната диета, която е адаптирана към нуждите на всеки пациент, създава чувството на психологически комфорт и контрол върху заболяването. Храненето може да стабилизира или да подобри състоянието на болния и да съдейства за благоприятен отговор към лечението, по-бързото възстановяване и по-добрата прогноза", обясни специалистът.


 

Приемането на подходящи храни преди, в хода на и след края на лечението е важен фактор за подсилване на имунитета и преодоляване на страничните ефекти от назначената терапия. Когато човек е здрав, приемането на достатъчно храна за покриване нуждите на организма от калории и нутриенти обикновено не е проблем. В действителност повечето хранителни съвети наблягат на приемането на много зеленчуци, плодове и зърнени храни, а също и на ограничаването количеството червено месо, особено това, което е обработвано или е богато на мазнини, на ограничаването на мазнините, захарта, алкохола и солта и на поддържане на телесното тегло в норма.


 

За онкопациентите обаче е от изключителна важност да въведат някои промени в хранителния режим. Проведените операции, лъчелечение и химиотерапия водят до значително натоварване на организма, промени в метаболизма, електролитното равновесие, предизвикват чревна дисбактериоза. Всичко това потиска имунната система. Именно поради страничните ефекти на провежданото лечение онкоболните са с намалени защитни сили и са по- предразположени съм инфекции. Самият тумор със своето развитие предизвиква специфични промени в организма, които съдействат за неговата прогресия и са пагубни за организма като цяло.


 

Единственият източник на енергия в този момент е храната. И в този много труден период от живота на всеки онкопациент тя трябва да бъде такава, че максимално да съдейства за преодоляване на нарушения метаболизъм, за повишаване на имунитета, за ограничаване на туморния процес, за запазване на теглото в нормални граници и за поддържане на доброто качество на живота и неговото максимално удължаване. "Това може да означава, че пациентите трябва да приемат храни, които обикновено не се препоръчват, когато човек е здрав (например богатите на мазнини или калории). Видът на онкозаболяването, неговото лечение, както и появилите се странични ефекти трябва да се вземат под внимание, когато се избира най-добрият хранителен режим", допълни д-р Христова.


 

Свързани теми:

Храни, които карат рака да „гладува”

Лекари изследват ефекта от лимон със сода - могъщата лечебна комбинация против рак

Фармацевтична компания започва производство на лекарство от билката артемизинин, която убива до 98% от раковите клетки

 

Забележка: Този материал не е медицинска литература и не замества консултациите със специалист. Журналистическият текст има за цел да провокира въпроси от здравно естество и препоръчва да се обръщате винаги към медицинско лице за съвет!
Предишна статия
Как да възстановим силите си след работа – няколко полезни съвета

Как да възстановим силите си след работа – няколко полезни съвета

Следваща статия
Забавят регистрация на по-евтини онколекарства

Забавят регистрация на по-евтини онколекарства

Какво е мнението ви за тази статия?

Хубава статия Не ми харесва  

Вашата оценка ще подобри качеството на нашите статии!

Сподели в Facebook
Сподели в Twitter

Коментари

Последни статии

Регистрирайте се и ще можете:
  • – да намерите добър лекар специално за вас
  • – видите кои лекари препоръчват приятелите и роднините ви
  • – помогнете на близките си като оцените лекар