Блог

Забавят регистрация на по-евтини онколекарства

Забавят регистрация на по-евтини онколекарства

Министерството на здравеопазването изяснява причините защо се е забавила регистрацията на 9 по-евтини онколекарства. след репортаж на БНТ. Според заместник-здравния министър Бойко Пенков, забавянето е доста притеснително, предвид сериозния дефицит в бюджета на касата.


 

Британска фирма предлага драстично по-ниски цени за 9 важни онколекарства. Те биха намалили разходите на касата с около 3 млн. лева. Съветът по цени и реимбурсация на лекарствата, обаче, бави регистрацията им. Това е притеснително, призна заместник-здравния министър и член на надзора на касата.


 

Д-р Бойко Пенков – зам. министър на здравеопазването: “За тези продукти, специално д-р Христов, което казва, е притеснително, че има процедура, която трябва да се спази, а тя не е спазена. И тя е в интерес на публичните финанси. Тука гледаме всеки лев как да спестим, пък това са много пари.”


 

Д-р Иван Кокалов – КНСБ, член на НС на НЗОК: “За нас е важно… как да кажа всеки един спестен лев, защото трябва да попълваме много пробойни и е от значение, разбира се тъй като по този начин се разширяват и възможностите на касата.”

 

Забавена регистрация на по-ниски цени изглежда е честа практика на съвета. От протоколите публикувани в сайта му, става ясно че има заявления, които се разглеждат месеци след като са подадени.


 

Д-р Бойко Пенков: “Искам да се запозная с всички неща – защо е допуснато това забавяне, имало ли е някакви основателни причини и ако не, кой ще си понесе вината за забавянето.”


 

А бихте ли разширили проверката защото наистина има системни забавяния?

Д-р Пенков: “Аз нямам право на проверка, защото това е орган на Министерски съвет.”


 

Впоследствие от съвета по цени и реимбурсиране публикуваха в сайта си своите опровержения за заявленията на британската фирма. Те били разгледани в срок, но съветът е изискал от фирмата допълнителна информация, при което срокът спирал да тече. От документите, обаче, става ясно, че кореспонденцията с фирмата отнема 2 дена, а закъснението е повече от 2 седмици.

 

Още:

Японска техника за по-тънка талия и изправяне на гръбначния стълб

Внимание! Слънцезащитната козметика може да е опасна!

Топ 9 съвета за по-добър живот - последният си е задължителен

 

Забележка: Този материал не е медицинска литература и не замества консултациите със специалист. Журналистическият текст има за цел да провокира въпроси от здравно естество и препоръчва да се обръщате винаги към медицинско лице за съвет!
снимка
healthcare.globaldata.com
Предишна статия
Болница "Софиямед" ще прави безплатни консултации за изготвяне на хранителен режим за онкоболни

Болница Софиямед ще прави безплатни консултации за изготвяне на хранителен режим за онкоболни

Следваща статия
Полезна ли е стевията?

Полезна ли е стевията?

Какво е мнението ви за тази статия?

Хубава статия Не ми харесва  

Вашата оценка ще подобри качеството на нашите статии!

Сподели в Facebook
Сподели в Twitter

Коментари

Последни статии

Регистрирайте се и ще можете:
  • – да намерите добър лекар специално за вас
  • – видите кои лекари препоръчват приятелите и роднините ви
  • – помогнете на близките си като оцените лекар