Блог

10 причини да ядете сладолед (бонус: сладоледена диета)

10 причини да ядете сладолед (бонус: сладоледена диета)

Хапването на сладолед прави хората по-щастливи, твърдят учените. Сладоледът стимулира производството на серотонин, известен още като хормона на щастието, помага за намаляване на стреса и повдига настроението, твърдят от Английската асоциация на изследователите за прилагане на науката в сферата на развлеченията.


 

Това е само една от 10-те причини да се консумира леденото сладко изкушение. Освен това хапването от ледената наслада бори преумората и безсънието, показва изследване на немски учени.


 

Млякото или сметаната, от които се прави, съдържат Л-триптофан – много ефективен натурален транквилизатор, който подобрява настроението и успокоява нервната система. Веществото помага и срещу безсъние. Млякото и сметаната не притежават това свойство, защото при температури над нулата Л-триптофанът се разпада, а в сладоледа той запазва структурата си.


 

Сладоледът намалява риска от рак


 

Възрастните се нуждаят от около 1000 милиграма калций на ден, а заради млякото, от което се прави, в сладоледа има достатъчно количество. За бременните жени и децата това количество е по-голямо. Изследвания са показали, че приемът на адекватни количества калций намалява риска от различни видове рак. Освен това увеличаването на калция в храната помага да се губи от теглото по-апетитно и по-интензивно.


 

Богат е на витамини


 

Освен на калций сладоледът е източник на витамини А, B6, D, К и Е, както и на тиамин, рибофлавин, ниацин и фолиева киселина. За възрастните витамин К е много важен, защото спира образуването на кръвни съсиреци.


 

Източник на енергия


 

Сладоледът е богат на въглехидрати. Според учени половин чаша сладолед дава повече енергия, отколкото половин чаша пълномаслено мляко. В 100 г. сладолед има от 125 до 300 калории, но това е доста по-малко, отколкото в останалите десерти. Не бива да се забравя, че когато се яде сладолед с кафе, шоколад или замразени плодове в него, организмът приема и антиоксиданти.


 

Още през 1908 г. в кулинарната книга „Jell-O" се казва: "Ползата от хубавия сладолед за здравето не може дори да се поставя под въпрос. При много случаи на заболявания пациентите ядат сладолед, а лекарите твърдят, че това ускорява оздравяването".


 

Сладоледът като лекарство е признат още от Хипократ – бащата на медицината. В Древна Гърция, а след това и в Древния Рим сладоледът (тогава е представлявал замразен сок или сок със сняг и мед) се е смятал за лекарство за аристокрацията. Известно е, че така се е лекувал Александър Велики.


 

За желаещите да отслабнат съществува дори диета със сладолед, предоставена от в. 24 часа :


 

Закуска – 300 - 350 калории. Овесена каша или мюсли. Една ябълка, кафе или чай, до 150 г сладолед.


 

Обяд – 400 - 500 калории. Супа от фасул, 100 г зеленчуци със зехтин, чаша сок, 10 лъжички сладолед.


 

Вечеря – 350 - 400 калории. 100 г. бяло месо или риба задушени, 100 г ориз, 100 г салата, 10 лъжички сладолед. Така отслабвате вкусно.


 

Още:


 

9 здравословни причини да пиете бира


 

Ценни съвети за летните жеги


 

5 хитрини и трикове за кухнята – номер 4 е просто невероятно


 

Забележка: Този материал не е медицинска литература и не замества консултациите със специалист. Журналистическият текст има за цел да провокира въпроси от здравно естество и препоръчва да се обръщате винаги към медицинско лице за съвет!
снимка
http://www.superbwallpapers.com/
Предишна статия
Лятно прочистване на организма от мазнини и токсини с билкова рецепта (плюс бонус рецепта)

Лятно прочистване на организма от мазнини и токсини с билкова рецепта (плюс бонус рецепта)

Следваща статия
Хитрини за отслабване от цял свят

Хитрини за отслабване от цял свят

Какво е мнението ви за тази статия?

Хубава статия Не ми харесва  

Вашата оценка ще подобри качеството на нашите статии!

Сподели в Facebook
Сподели в Twitter

Коментари

Последни статии

Регистрирайте се и ще можете:
  • – да намерите добър лекар специално за вас
  • – видите кои лекари препоръчват приятелите и роднините ви
  • – помогнете на близките си като оцените лекар