Животът тече на бързи обороти. Все по-често нямаме време да си готвим вкъщи и да се храним качествено. Отвсякъде чуваме, че все повече заболявания се свързват с прекалената консумация на глутен – белтъчна смес, която се съдържа в пшеницата, ръжта и ечемика. Голям брой хора имат проблеми със здравето, без лекарите да могат да диагностицират каква точно е причината.
В доста от случаите това се дължи на непоносимостта на организма към глутен – тя уврежда и възпалява лигавицата на тънките черва и води до редица здравословни проблеми. Ако имате някои от следните симптоми, то задължително се консултирайте с лекар дали случайно тялото ви не изпитва непоносимост към глутен, съветват ladyzone.bg :
1. Храносмилателни проблеми като газове, подуване на корема, диария, запек.
2. „Пилешка кожа” или Keratosis pilaris, която се появява най-често на гърба на ръцете. Тя се появява в резултат на липсата на мазнини и витамин А, което пък е резултат от некачествената обработка на хранителните вещества в червата, увредени от глутена.
3. Умора и замъгляване, което най-често се появява след консумация на храна, съдържаща глутен.
4. Неврологични симптоми като например световъртеж или чувство за загуба на баланс.
5. Поява на автоимунни заболявания като проблеми с щитовидната жлеза, ревматоиден артрит, улцерозен колит, псориазис, склеродермия или множествена склероза.
6. Хормонален дисбаланс като например поликистоза на яйчниците или необяснимо безплодие.
7. Мигрена.
8. Диагноза на хроничната умора или фибромиалгия.
9. Възпаление, подуване или болка в ставите при пръстите, коленете или бедрата.
10. Психологически нарушения като например тревожност, депресия, промени в настроението или проблеми в поддържане на вниманието или хиперактивност.
Още:
Пшениченият хляб враг номер 1 за здравето?!
Карагенан - Е-то, което може да причини рак
Още шокиращи факти за аспартама
Коментари