Блог

1 552 434 българи получават безплатни лекарства

1 552 434 българи получават безплатни лекарства

Увеличават се болните българи, които получават медикаменти за домашно лечение. Миналата година те са били 1  552  434 души, а през 2012 г. са с 26 344 по-малко. Повече от половината от пациентите - 53 на сто, са над 65 г., което се дължи на застаряването на населението, а то става и все по-болно. Това показва одитът на Сметната палата за изпълнението на бюджета на НЗОК за 2013 г.

 

Според проверката през 2013-а здравната каса е работила със 70 джипита по-малко, отколкото през 2012-а, когато броят на личните лекари е бил 4633 души. За сметка на това тя е подписала повече контракти със специалисти -  8669 срещу 8625 през 2012 г. А всеки пети или 1,417 млн. българи, които трябва да плащат здравни осигуровки, не го правят. Одиторите са категорични, че тревожната статистика е пряк резултат и от ръста на безработицата, която според НСИ е 13 на сто за миналата година.

 

С българите в чужбина обаче неосигурените набъбват до 2 034 000 души, колкото отчете Националната агенция за приходите към 31 ноември м.г. Това сочи последната справка на финансовото министерство, предоставена в отговор на депутатско питане от ГЕРБ, което "Труд" съобщи. Неплащането на все повече здравни вноски води до все по-малко пари за лечение. Тенденцията се наблюдава от 2010 г., когато тогавашният финансист №1 Симеон Дянков обяви, че неизрядните платци са 1 893 595 души. В средата на 2011-а те станаха 1 931 662 и броят им расте.

 

Сметната палата не открива несъответствия в изпълнение на бюджета м.г., а се натъква само на технически грешки. В същото време Комисията за защита от дискриминация реши, че НЗОК и МЗ дискриминират пациентите с тумори на хипофизата и не им осигуряват нужни терапии.

 

Свързани статии:

Здравната каса няма пари за болниците

Лекарствата, поемани от Здравната каса, ще могат да се променят целогодишно

Здравната каса отпуска 190 хил. лв. за асистирана репродукция

 

Автор: trud.bg

 

Забележка: Този материал не е медицинска литература и не замества консултациите със специалист. Журналистическият текст има за цел да провокира въпроси от здравно естество и препоръчва да се обръщате винаги към медицинско лице за съвет!
снимка
http://www.trud.bg/
Предишна статия
Пребиотици и пробиотици

Пребиотици и пробиотици

Следваща статия
Защо наричат кокоса – дървото на живота и с какво е полезен за здравето?

Защо наричат кокоса – дървото на живота и с какво е полезен за здравето?

Какво е мнението ви за тази статия?

Хубава статия Не ми харесва  

Вашата оценка ще подобри качеството на нашите статии!

Сподели в Facebook
Сподели в Twitter

Коментари

Последни статии

Регистрирайте се и ще можете:
  • – да намерите добър лекар специално за вас
  • – видите кои лекари препоръчват приятелите и роднините ви
  • – помогнете на близките си като оцените лекар