Блог

Здравната каса няма пари за болниците

Здравната каса няма пари за болниците

Надзорният съвет на здрaвната каса върна прогнозните бюджети на болниците за тази година заради липса на пари. Това съобщиха негови членове след заседанието му в четвъртък, цитирани от Standartnews.com. Те са поискали среща с премиера Пламен Орешарски, за да се види откъде ще се вземат повече средства за клиниките. Причината, поради която представителите на работодатели, синдикати и пациенти са отложили приемането на прогнозните стойности, е големият дефицит, който се очертава в НЗОК.

 

1,6 млрд. лв. са реалните разходи на касата за болници през 2013 г. В същото време в момента за тях са разпределени 1,3 млрд. лв. Подобна разлика между прогнозните бюджети на клиниките и реалните им разходи има всяка година. През тази година обаче касата няма пари в резерва. Той вече е стопен на 136 млн. лв. и няма как да покрие очаквания финансов недостиг за болниците от 300 млн. лв. Освен това за първи път през тази година клиниките имат ограничение за изплащане на средствата в самата методика на касата. Там се казва, че пари над прогнозните бюджети ще им се дават само ако има актуализация на бюджета на касата или повече приходи от здравни вноски от планираните. Освен това директорите на болниците са притеснени, че ако се приемат промените, предложени от здравния министър Таня Андреева, надлимитната им дейност ще се плаща на по-ниски цени, отколкото останалата.

 

На заседанието си в сряда Министерският съвет смени председателя на надзорния съвет на НЗОК. Постът бе даде на зам.-министъра на здравеопазването доктор Бойко Пенов.

 

Досегашният председател – заместник-министърът на финансите Людмила Петкова, ще продължи да участва в съвета като представител на държавата.

 

 

(Статията е предоставена от standartnews.com)

Забележка: Този материал не е медицинска литература и не замества консултациите със специалист. Журналистическият текст има за цел да провокира въпроси от здравно естество и препоръчва да се обръщате винаги към медицинско лице за съвет!
снимка
снимка: www.thetelegram.com
Предишна статия
Пъдпъдъчите яйца - здравословна бомба в мини вариант

Пъдпъдъчите яйца - здравословна бомба в мини вариант

Следваща статия
Ами ако съм болен от... хипохондрия!?

Ами ако съм болен от... хипохондрия!?

Какво е мнението ви за тази статия?

Хубава статия Не ми харесва  

Вашата оценка ще подобри качеството на нашите статии!

Сподели в Facebook
Сподели в Twitter

Коментари

Последни статии

Регистрирайте се и ще можете:
  • – да намерите добър лекар специално за вас
  • – видите кои лекари препоръчват приятелите и роднините ви
  • – помогнете на близките си като оцените лекар