Блог

Яйцата от пасищно отглеждани кокошки са един от най-богатите източници на биоактивни хранителни вещества

Яйцата от пасищно отглеждани кокошки са един от най-богатите източници на биоактивни хранителни вещества

Яйцата са сред най-питателните храни на планетата. Едно яйце съдържа всички необходими хранителни вещества, за да превърне една клетка в пиленце. Яйцата от пасищно отглежданите кокошки са един от най-богатите източници на биоактивни хранителни вещества, които повишават хормоналната функция, намаляват възпалението, подобряват изгарянето на мазнини и засилват функциите на мозъка.

 

Пилетата са създадени да пасат естествено трева, плевели, червеи и насекоми. Когато са в състояние да правят това, те биоакумулират омега-3 мастни киселини, каротеноидни антиоксиданти и главни минерали като магнезий.

 

Добра идея е да се консумират пасищно отглеждани, органични яйца. Яйцата трябва да са основен елемент от диетата ви, освен ако нямате имунна чувствителност към тях (лабораторни тестове) или се чувствате уморени, трябва да прочистите гърлото си, чувствате се възпалени и т.н..

 

Яйцата са плътен източник на биоактивни съединения

 

Яйцата осигуряват хранителни вещества, които помагат за предотвратяване  влошаването на човешкото здраве. Едно изследване, публикувано през 2005 г., открива, че яйцата съдържат 18 витамини и минерали, някои от които са често дефицитни в западната диета. Изглежда, че морковите получават цялата заслуга заради своето съдържание на каротеноиди, но този пигмент също придава жълтия/оранжев цвят на жълтъка.

 

Каротиноидите имат антиоксидантни и противовъзпалителни свойства, които играят роля в централната нервна система и са отговорни за здравето на очите и зрението. Каротеноидите са необходими за производството на витамин А, съдействат за невронната функция на ретината и осигуряват предпазен макуларен пигмент (отговорен за зрителното поле в центъра на окото). Липсата на този ключов хранителен елемент е свързан с дегенерация на макулата и образуване на катаракта. Едно изследване, публикувано в Журнал за болестта на Алцхаймер, издаден през 2014 г., показва, че съществува връзка в приема на каротеноиди и познавателните функции, наблюдавани при пациенти, страдащи от Алцхаймер.

 

Лутеин и зеаксантин

 

Лутеин и зеаксантин са два вида каротеноиди, които са съществени диетични компоненти, тъй като тъканите на организма не синтезират тези съединения самостоятелно. Освен, че се намират в жълтъка на яйцата, лутеин и зеаксантин се срещат естествено и в тъмните листни зеленчуци.

 

Осигурявайки още причини да не ограничаваме консумацията на яйца, жълтъците са източник на лецитин, холин и фосвитин. Лецитинът осигурява клетъчна подкрепа и подпомага секрецията на жлъчка, която потиска натрупването на камъни в пикочния мехур. Измежду факторите, които насърчават метаболизма, холинът е от съществено значение за развитието на мозъка.

 

Съдържанието на холин в жълтъка е една от причините, поради която бременните жени допълват диетата си с яйца. Фосвитинът е протеин, който хелатира железни йони, или с други думи се действа като антиоксидант при отстраняването на метали и съдейства за детоксикация на тялото. По специално, фосвитинът помага за инхибирането на прекомерен синтез на меланин в кожата.

 

Яйцата са пълни с хранителни вещества

 

Добре установено е, че яйцата осигуряват ценен източник на протеин, особено за хора с подагра, тъй като не съдържа пурин. Едно голямо яйце съдържа 6 грама висококачествен протеин и е добър източник на протеини за вегетарианци.

 

Предимно намиращ се в жълтъка, биотинът е витамин от B-комплекса, който допринася за метаболитни пътища, като служи за транспортен механизъм за витамини и минерали в яйцата по време на развитието и прави яйцата отличен източник на този хранителен елемент. Също отговорни за транспортирането на витамини и минерали, рибофлавинът и желязото са две други хранителни вещества, открити в много малки количества в белтъка и жълтъка.
 

 

Свързани статии:

Жълтъкът е най-полезен суров или рохко сварен

Още 7 истини за яйцето, които е добре да знаем

Пъдпъдъчите яйца - здравословна бомба в мини вариант

 

Автор: biopogled.com

Забележка: Този материал не е медицинска литература и не замества консултациите със специалист. Журналистическият текст има за цел да провокира въпроси от здравно естество и препоръчва да се обръщате винаги към медицинско лице за съвет!
Предишна статия
Храни богати на калций

Храни богати на калций

Следваща статия
Домашни рецепти за торбички под очите

Домашни рецепти за торбички под очите

Какво е мнението ви за тази статия?

Хубава статия Не ми харесва  

Вашата оценка ще подобри качеството на нашите статии!

Сподели в Facebook
Сподели в Twitter

Коментари

Последни статии

Регистрирайте се и ще можете:
  • – да намерите добър лекар специално за вас
  • – видите кои лекари препоръчват приятелите и роднините ви
  • – помогнете на близките си като оцените лекар