Блог

Храни за успех в отслабването

Храни за успех в отслабването

Според канадски учени има няколко пренебрегвани храни, които могат значително да ви помогнат за свалянето на килограми. Тези храни срещате всеки ден: фасул, нахут, грах, леща. 

 

 


Нов анализ на данни от 21 клинични проучвания върху тези храни – общо известни като „импулси“ – открива, че те могат да помогнат на отслабващите да се чувстват сити, и в същото време да премахнат нежеланите килограми. „Въпреки, че загубата на тегло е била малка, нашите открития предполагат, че просто като се включат такива „импулси“ в диетата могат да ви помогнат да отслабнете, и смятаме, че е по-важно, че няма да ви позволяват да ги натрупате обратно, след като сте ги свалили“, казва водещият автор на проучването Ръсел де Соуса, изследовател в болница „Свети Михаил“ в Торонто.

 

 


Един експерт не е изненадан от резултатите. „Тези видове бобови растения са едни от най-недооценените храни като цяло“, споделя Дейна Анджело Уайт, диетолог и доцент по спортна медицина в куйнипегския университет в Хамдън, Кънектикът. „Те са пълни с фибри, протеини, витамини и минерали“, отбелязва тя. „Логично е, че ще помогнат за улесняване загубата на тегло и намаляване на холестерола, когато се приемат редовно.“

 

 


Канадският екип също така отбелязва, че „импулсите“ имат „нисък гликемичен индекс“ – което означава, че те се разграждат бавно в храносмилателния тракт. Като такива, те могат да се консумират вместо животински протеин или нездравословни мазнини по време на хранене.

 

 


В опитите включени в новия анализ участват общо 940 възрастни. Когато участниците започнали да ядат една порция (3/4 чаша) от тези храни на ден, те загубили средно по 0,30 кг. за шест седмици, без да правят някакви специални усилия да избегнат други видове храни, заявяват изследователите.

 

 


Според екипа на де Соуса, предишни изследванията показват, че яденето на боб, леща и други бобови храни кара хората да се чувстват по-сити. Това е от ключово значение за загубата на тегло, 90 % от програмите за отслабване, не успяват, защато се дължат на влиянието на глада и желанието за храна, според де Соуса. „Това ново изследване се вписва добре с предишната ни работа, която установи, че „импулсите“ увеличават чувството за ситост до 31 на сто, което наистина може да доведе до по-малък прием на храна“, казва той.

 

 


Тези храни също изглежда помагат за по-ниски нива на „лошия“ LDL холестерол в кръвта, добавя де Соуса.
Антонела Апичела, извънболничен диетолог в болница „Ленъкс Хил“ в Ню Йорк, казва в изследването, че „подкрепя идеята, че храни като боб, леща, нахут и сух грах могат да намалят телесните мазнини и могат да допринесат за загубата на тегло, дори ако калориите не се ограничават.“ Тя е съгласна, че „импулсите“ помогат на хората да се чувстват по-сити, по-рано, а фибрите, които тези храни съдържат „могат да намалят абсорбцията на мазнини.“

 

 


Резултатите са публикувани на 30 март в „Американския журнал по клинично хранене“.

 

 

Свързани статии:

 

 

5 прости тибетски упражнения за отслабване и подмладяване


 

6-те най-добри скоростни диети за ефективно отслабване

 

 

Ефикасно отслабване със солена вода

 

Източник: Здраве Да е

Забележка: Този материал не е медицинска литература и не замества консултациите със специалист. Журналистическият текст има за цел да провокира въпроси от здравно естество и препоръчва да се обръщате винаги към медицинско лице за съвет!
Предишна статия
Вълшебен шампоан от сода за хляб

Вълшебен шампоан от сода за хляб

Следваща статия
Сок от три билки ще изчисти дробовете ви, пушачи

Сок от три билки ще изчисти дробовете ви, пушачи

Какво е мнението ви за тази статия?

Хубава статия Не ми харесва  

Вашата оценка ще подобри качеството на нашите статии!

Сподели в Facebook
Сподели в Twitter

Коментари

Последни статии

Регистрирайте се и ще можете:
  • – да намерите добър лекар специално за вас
  • – видите кои лекари препоръчват приятелите и роднините ви
  • – помогнете на близките си като оцените лекар