Блог

Храната в ресторантите може би не е полезна?

Храната в ресторантите може би не е полезна?

 

Ако отбягвате заведенията за бързо хранене, но се наслаждавате на ресторанти, може би си мислите, че правите услуги на тялото си. Но едно скорошно изследване, публикувано в Европейското списание по клинично хранене показва, че в много отношения, храненето в ресторанти е много по-лошо от това човек да похапва в заведения за бързо хранене.

 


„Хората се фокусират главно върху бързото хранене и искат да победят този звяр“, споделя авторът на изследването Рупен Ан, асистент в катедрата по Кинезиология и обществено здраве в университета на Илинойс в Урбана-Шампейн, пишат от TIME. Като резултат, хранителните детайлите на ресторанти, които не са вериги не са били такъв обект на изследвателска дейност.
Така Ан използва данни от проучване направено за националното здраве и хранене относно диетите между 2003-2010 година, за да анализира това, което хората ядат и къде. В набора от данни, почти 19 000 възрастни, предоставили информация за всичко, каквото са яли в продължение на два дни.

 


Това проучване и много други преди него, са открили, че храненото в ресторанти за бързо хранене и ресторанти с пълно обслужване вреди повече на човек, отколкото ако си хапва у дома. И двата типа предприятия са били свързани с ежедневно увеличаване на калории, мазнини, наситени мазнини и натрий. Храненето в ресторанти за бързо хранене е свързано с допълнителни 190 калории на ден, а ако човек хапва в заведения с пълно обслужване, то той ще сложи отгоре едни допълнителни 187 калории на ден.

 


Но изследването предприема интересен обрат, храненето в ресторанти с пълно обслужване добавя още повече натрий и холестерол, отколкото ако човек консумира храна от заведение за бързо хранене. Ресторантите са били свързани с едни допълнителни 58 мг холестерол всеки ден, докато в заведение за бързо хранене са само 10 мг. И докато в ресторантите за фаст фууд се прибавят 297 мг натрий към дневния прием на дадено лице, обикновените ресторанти слагат допълнително 412 мг.
Проучването също така констатира, че готовата храна може да бъде по-полезна за човек, отколкото ако отиде на ресторант. Когато Ан сравнява практиката човек да взима храна от ресторанта или да му я доставят вкъщи, където да я изяде, той открил, че тези калориите се покачват, но също и мазнините, наситените мазнини, холестеролът и натрият. Хората консумират допълнително още 200 калории дневно, когато се хранят на ресторант, но това увеличение е само 121 калории, ако човек яде храната от ресторанта вкъщи. (Няма обаче разлика, когато става въпрос за храна от веригите за бързо хранене.)

 


Защо? Когато хората се хранят навън в ресторанти „имат повече време, по-спокойно им е, това е по-скоро социално събитие, така че те са по-малко предпазливи относно преяждането“, обяснява Ан.

 


Но изследователят има добри новини за обичащите да ходят на ресторант: храненето в ресторантите, в сравнение с яденето на фаст фууд, е свързано с повишаване на омега-3 мастните киселини, витамин В6, витамин Е, магнезий, калий и цинк, както и намаляване на захарта. „От тази гледна точка, консумацията в заведения с пълно обслужване, не е чак толкова лоша“, казва той.
Ан казва, че се надява, че резултатите ще окуражат все повече хора да готвят, но той е реалист – все пак хората няма да спрат да ходят на ресторант. „Те не са длъжни да изяждат всичко, което им е сервирано в чинията“, напомня изследователят на хората, които обичат да ходят. “ Винаги човек може да вземе това, което е останало и да го хапне на следващия ден.“

 

Свързани статии:

Любопитната история на салатите от Древна Гърция до днес

16 златни съвета на Петър Дънов за здравословно хранене

Хранене според кръвната група

 

 

Източник: Здраве Да е

Забележка: Този материал не е медицинска литература и не замества консултациите със специалист. Журналистическият текст има за цел да провокира въпроси от здравно естество и препоръчва да се обръщате винаги към медицинско лице за съвет!
Предишна статия
Избягвайте използването на тези пет токсични масла за готвене

Избягвайте използването на тези пет токсични масла за готвене

Следваща статия
Сок от морков, ябълка и червено цвекло: чудотворната напитка на китайски билкари

Сок от морков, ябълка и червено цвекло: чудотворната напитка на китайски билкари

Какво е мнението ви за тази статия?

Хубава статия Не ми харесва  

Вашата оценка ще подобри качеството на нашите статии!

Сподели в Facebook
Сподели в Twitter

Коментари

Последни статии

Регистрирайте се и ще можете:
  • – да намерите добър лекар специално за вас
  • – видите кои лекари препоръчват приятелите и роднините ви
  • – помогнете на близките си като оцените лекар