Блог

Любопитната история на салатите от Древна Гърция до днес

Любопитната история на салатите от Древна Гърция до днес

Историята на салатата в Европа започва от древността – или по точно от гръцката античност. Появата на майонезата през деветнайсти век е щрих в историята на салатата, тъй като този сос, направен от олио и яйчен жълтък е открит във Франция и се е използвал често в европейската кухня, за да даде нови хоризонти в кулинарията и да обогати вкусовите качества на салатата.


 

Откриването на Америка е историческият крайпътен камък, който вкарва в салатите използването на картофи, чушки и домати. В по-нататъшния период се определят няколко значими кулинарни събития, като създаването на салатите ”Оливие”, ”Цезар”, „Коб”, „Уолдорф” и обичаната и свежа плодова салата.


 

Думата „салата“ идва от латинското herba salta


 

Думата „салата” произлиза от латинското herba salta, което означава солена трева, зеленчук. Още по времето на древните гърци, вкусът на пресни марули, чесън, лук, репички, праз и някои други зеленчуци, е бил добре познат. В Рим на салатата отделяли специално внимание. Традиция тогава било самият домакин, а не някой роб да овкусява салатата на гостите си със зехтин, оцет и сол.


 

Пруският крал Фридрих Вилхелм I също спазвал тази традиция, но освен това много внимавал и всяко едно листо от маруля да бъде изцяло подсушено. Правило,което всеки истински готвач спазва и до днес. По времето на Средновековието не са настъпили радикални промени, които да променят известните от античността ритуали и рецепти.


 

Новостите в световното „салатено дело настъпват през модерния период. На кулинарната сцена салатата се разкрива в светлина, която дава възможност за изява и импровизация на човека.


 

Руската салата, позната и като „Оливие“, е създадена през XIX век


 

Салатата „Оливие”, позната и като руска салата, е първата ярка звезда, която изгрява в небосклона на авторските салати. Тя е създадена през 60-те години на XIX век, от френски готвач на руска служба. Готвачът попаднал в ситуация, която го притиснала да импровизира и да създаде салата с наличните му продукти, за да успее да се измъкне от неудобно положение.


 

По това време в САЩ пък се ражда идеята за плодова салата. Няма данни за това кой точно я е създал, но тя се приема като кулинарен израз на американския дух и афинитет към експеримента. Рецепта за такава салата за пръв път се публикува през 1863 г. в Ню Йорк, в готварската книга “Какво да сготвим и как да го поднесем”. Друга от прочутите и до днес салати е салатата „Уолдорф“. Тя е създадена за първи път в края на века в хотел „Уолдорф Астория”. Основните съставки са ябълки, лимонов сок, орехи, майонеза и целина пишат agronovinite.com.


 

Салатата „Цезар“ е изобретена от Цезар Кардини


 

Салата „Цезар“ е другата салата, създадена благодарение обстоятелствата и великата импровизация. През 1924 г. на 4-ти юли в Тихуана-Мексико, готвачът Цезар Кардини бил посетен от свои приятели. Наложило му се да импровизира с наличните продукти за да създаде ястие. Ето как той смесил зелената салата с чесън, като добавил и зехтин, пармезан, крутони, рохки яйца и сос „Уоучестър”. Салатата имала такъв огромен успех,че с годините историята и се променяла. Тя гласяла как аристократи от цял свят пътували до Тихуана само за да я опитат, а една уелска принцеса успяла тайно да пренесе рецептата и в Англия.


 

Друга легенда гласи,че към екипа на Цезар Кардини се присъединил и брат му Алекс. Той бил бивш летец от италианската армия. След пенсионирането си, брат му го взел в екипа и така той дал своя принос, като добавил към рецептата и филета от аншоа. Неговата разновидност на салатата била кръстена „Авиаторска салата”.


 

Има и други изследвания,които твърдят, че салата е доста по-стара. Според тях е била създадена през 1903 година и е кръстена на Юлий Цезар. Интересното в цялата история е,че както Кардини, така и Оливие създали невероятни салати докато били откъснати от своята кулинарно-културна среда.


 

Салатата „Коб“ била създадена с идеята да се оползотворят оставащите продукти


 

По времето на салата „Цезар”, на небосклона в Лос Анжелос изгряла светлината и на друга звезда. Създателят й Боб Коб бил собственик на ресторант,който дълго се борил с проблема какво да прави с оставащите му продукти. В крайна сметка той решил да смеси пиле, бекон, варено яйце и домати с авокадо и сирене „Чедар”. По този начин била създадена салатата „Коб”.


 

Всеки един, без да е готвач, може да създаде уникална и вкусна салата, но за да успее да прослави името си и то да остане в историята е нужна и щипка късмет.


 

Още:


 

Доказано – средиземноморската диета удължава живота!


 

Яденето на суров чесън два пъти седмично намалява риска от рак с 44%


 

Куркума – суперхраната, която топи мазнините и ни прави по-здрави


 

Забележка: Този материал не е медицинска литература и не замества консултациите със специалист. Журналистическият текст има за цел да провокира въпроси от здравно естество и препоръчва да се обръщате винаги към медицинско лице за съвет!
снимка
http://www.flavourscatering.com.au/
Предишна статия
Гелът от арника потиска възпаленията и помага при инфекции от ухапвания от насекоми

Гелът от арника потиска възпаленията и помага при инфекции от ухапвания от насекоми

Следваща статия
Двойките, които спят голи, имат по-здрава връзка

Двойките, които спят голи, имат по-здрава връзка

Какво е мнението ви за тази статия?

Хубава статия Не ми харесва  

Вашата оценка ще подобри качеството на нашите статии!

Сподели в Facebook
Сподели в Twitter

Коментари

Последни статии

Регистрирайте се и ще можете:
  • – да намерите добър лекар специално за вас
  • – видите кои лекари препоръчват приятелите и роднините ви
  • – помогнете на близките си като оцените лекар