Блог

Харчим двойно повече за здраве от западноевропееца

Харчим двойно повече за здраве от западноевропееца

Българските домакинства дават почти два пъти повече или точно 5,3% от бюджета си за здраве отколкото гражданите на Западна Европа. Там стойността е 3 на сто. А през 2010-а и 2013-а всяко пето семейство у нас е изразходвало 10 или повече процента от парите си именно за лечение срещу 5,8 на сто средно в ЕС.

 

Това показват данни от доклада за състоянието и финансирането на здравеопазването в България, изготвен от Световната банка, с който „Труд" разполага.

 

Според анализите тъй като плащанията със собствени средства са високи, някои домакинства падат под прага на бедността, дори такива, които биха били заможни.

 

Прогноза в доклада сочи, че към 2050 г. всеки трети българин ще е над 65 г. и едва всеки втори ще е в трудоспособна възраст. На този фон, както и заради увеличаващите се бедни хора „системата на здравеопазването в България е недостатъчно подготвена да посрещне настоящите си и бъдещите си потребности", което налага съществени реформи, пише още в анализа.

 

Документът ясно подчертава, че у нас няма критерии за прием в болница, заради което здравните заведения приемат всеки и всички видове пациенти. „Болните сами се насочват към съответното спешно отделение, където да бъдат настанени. Не съществуват нито правила, нито стимули, които да насърчават пациентите да отидат в по-икономичните и по-подходящи условия на първичната помощ", отсича екипът на Световната банка.

 

В същото време здравната каса не може да избира с колко и кои болници да сключва договор. А така „всеки участник в играта" се възползва от възможността да отчита все повече пациенти, описва институцията. Нейният извод е, че административните правила и нормативната база, преговорите за цени и неприлагането на тавани за разходите „създават масивни изкривявания и ефикасности в системата".

 

Прогноза: Очаква се нарастващ дефицит

 

Така се формират приходите и разходите на Националната здравноосигурителна каса, че те предполагат нарастващ дефицит, четем още в доклада на Световната банка. Според прогнозата й през 2020 г. дефицитът в НЗОК ще е от 0,9 процентни пункта от Брутния вътрешен продукт или 906 млн. лв. А чуждите експерти припомнят, че по тази причина бюджетът на НЗОК през 2014-а е бил актуализиран два пъти.

 

„Ако правителството желае да компенсира влошаването на фискалния си баланс, ще трябва да ореже други несвързани с НЗОК здравни програми на кабинета или други държавни проекти. Ще се наложи да повиши приходите и/или ще трябва да подобри ефикасността на разходите в системата или в друг публичен сектор", предлага Световната банка. Докладът й все още е само чернова и се дописва, очаква се да е напълно завършен до лятото.

 

Във фармацевтичния сектор в България липсва цялостна лекарствена политика, а настоящата е фокусирана върху ограничаването на разходите на НЗОК, казва Световната банка

 

Свързани статии:

Здравната каса няма да плаща, ако пациентите не са доволни

НАП ще ти гледа банковите сметки, ако не плащаш за здраве

Селски лекари стават и аптекари

 

Автор: trud.bg

Забележка: Този материал не е медицинска литература и не замества консултациите със специалист. Журналистическият текст има за цел да провокира въпроси от здравно естество и препоръчва да се обръщате винаги към медицинско лице за съвет!
Предишна статия
Използвайте тези 17 билки и подправки за борба с диабета

Използвайте тези 17 билки и подправки за борба с диабета

Следваща статия
Авокадото са здравословни за сърцето плодове, които намаляват лошия холестерол и предоставят пълноценен протеин

Авокадото са здравословни за сърцето плодове, които намаляват лошия холестерол и предоставят пълноценен протеин

Какво е мнението ви за тази статия?

Хубава статия Не ми харесва  

Вашата оценка ще подобри качеството на нашите статии!

Сподели в Facebook
Сподели в Twitter

Коментари

Последни статии

Регистрирайте се и ще можете:
  • – да намерите добър лекар специално за вас
  • – видите кои лекари препоръчват приятелите и роднините ви
  • – помогнете на близките си като оцените лекар