Блог

Топ 10 пълни с протеин растения за здравословна диета

Топ 10 пълни с протеин растения за здравословна диета

С продължаващото покачване на цената на месото в хранителните магазини и със замърсяването на неговото качество от селскостопанските фабрики, повече хора започват да търсят алтернативни източници на протеин. Ако човек има възможност да отгежда пилета и зайци за месо, то той вече има непрекъснат, самостоятелен план за хранително оцеляване. Ако тези опции не са осъществими, все още има изобилие от алтернативни източници на протеини в природата, които не включват ядене на скакалци или щурци.

 

Следният списък съдържа 10 пълни с протеини растения за здравословен начин на хранене. Този списък може да бъде удобен в ситуация на оцеляване, когато тялото на човек може да изисква различни източници на протеини.

 

Все пак, Американското министерство на земеделието препоръчва хората над 19-годишна възраст да консумират най-малко 0,8 грама протеин за всеки килограм телесно тегло на дневна база. Това сa 80 грама дневно за 100 килограмов мъж. Ако месото не е на разположение, за да отговори на тези изисквания, то може би е време да изкопаем някои протеини от градината или от езерото.

 

Този списък на протеини на растителна основа може да бъде важен, ако всички животински източници на протеин са изчерпани в разгара на хранителна криза. В сценарий след колапс, всичкият дивеч ще бъде  застрелян, тъй като отчаяните популации от хора ще се борят да запазят месото на масата. Знаенето на правилни растителни източници на протеин може да помогне в сценарий на живот или смърт или в бартерна ситуация. Независимо от сценария, запазването на семена от този списък с растения е от решаващо значение, тъй като тези растения притежават по-висок питателен профил от повечето месни източници днес.

 

Първо, една чаша варен боб осигурява 40-45 грама протеин и е една от най-добрите опции.

 

Дори още по-богата на протеин е соята, която съдържа до 65 грама протеин за чаша.

 

Водораслите като цяло са също с толкова протеин, както и соята и са много по-здравословен вариант. Една чаша осигурява 64.37 грама протеин.

 

Хлорела и спирулина, две много богати на хранителни вещества суперхрани, съдържат най-лесния за храносмилане протеин от всички растителни източници. Средна чаша съдържа 61 г протеин, заедно с много ключови хранителни вещества като витамин А. Хлорела и спирулина могат да се съхраняват предварително, но трябва да се внимава при избора им от чист източник.

 

Шестият източник са ядките. Средна купа с ядки съдържа 20 грама протеин. За ядките е по-малко важно да се съхраняват предварително, тъй като те, особено фъстъците, могат да приютят растеж на гъбички.

 

Чаша киноа осигурява 8 грама протеин. Киноа е чудесна храна за предварително съхраняване за трудни времена.

 

Боб Лима съдържа 14,66 грама протеин за чаша, докато грахът съдържа 8.58 грама за чаша.

 

Дори картофите съдържат протеин. Един среден картоф доставя 4.33 грама протеин.

 

Една чаша сварен спанак осигурява около 5,35 грама протеин, докато чаша варени броколи дава около 5.7 грама.

 

Дори един кочан царевица съдържа най-малко 4 грама.

 

Тиквените семки са пълни с протеин. Само 28 грама съдържат 9.35 грама протеин. 28 грама конопено семе осигурява най-малко 6 грама протеин, а семената от чиа далеч не отстъпват, давайки 4 грама за 28 грама.

 

Швейцарски чард (листно или салатно цвекло), резене, карфиол и брюкселско зеле са още четири градински растения, които осигуряват протеин, само че в по-малки количества – по-малко от 4 грама за чаша от всяко от тях.

 

Свързани статии:

6 храни за извайване на тялото и естествено изграждане на мускулите

Още 7 храни за извайване на тялото и естествено изграждане на мускулите (втора част)

10 храни за здраве и дълголетие през зимния сезон

 

Автор: biopogled.com

Забележка: Този материал не е медицинска литература и не замества консултациите със специалист. Журналистическият текст има за цел да провокира въпроси от здравно естество и препоръчва да се обръщате винаги към медицинско лице за съвет!
Предишна статия
Проф. Байкова: Трябва да има данък за вредните храни

Проф. Байкова: Трябва да има данък за вредните храни

Следваща статия
Храните, които повишават шанса за зачеване

Храните, които повишават шанса за зачеване

Какво е мнението ви за тази статия?

Хубава статия Не ми харесва  

Вашата оценка ще подобри качеството на нашите статии!

Сподели в Facebook
Сподели в Twitter

Коментари

Последни статии

Регистрирайте се и ще можете:
  • – да намерите добър лекар специално за вас
  • – видите кои лекари препоръчват приятелите и роднините ви
  • – помогнете на близките си като оцените лекар