Блог

Съвременните хора са наследили алергиите от неандерталците

Съвременните хора са наследили алергиите от неандерталците

Страстните връзки между древните хора и техните по-грубовати братовчеди - неандерталците, може да са направили съвременните хора по-предразположени към сърбежи, кихавици и други алергии, посочват изследователи, цитирани от The Guardian. Това наследство идва от три гена, които са се прехвърлили в хората, след като далечните им прадеди са имали сексуални контакти с неандерталци или близките им роднини денисовите хора преди над 40 хиляди години. Установено е, че носителите на гените са по-предразположени към астма, сенна хрема и други алергии.

 

Праисторическите чифтосвания са оставили у всички съвременни неафриканци между 1 и 6 процента неандерталски генетичен материал. Хората, чиито предшественици не са напуснали континента не са пресекли пътя си с неандерталци или денисови хора - мистериозна група от хора, които са живели в и около Сибир по същото време.

 

Трите гена са сред най-често срещаните нишки на неандерталска ДНК и ДНК, подобна на тази на денисовия човек, открити у съвременни хора. Вероятно тези гени са подсилили имунната система, тъй като са се развили в първата линия на защита на тялото срещу патогени като бактерии и гъбички. Изглежда обаче хората, които носят трите гена плащат цена под формата на по-чувствителна имунна система. Установено е, че носителите на гените са по-предразположени към астма, сенна хрема и други алергии, пише изданието, цитирано от "Фокус".

 


Смята се, че гените са се разпространили сред съвременните хора, когато малки групи от пионери, които са напуснали Африка, са се кръстосали с живеещите от дълго време в Евразия неандерталци. За разлика от новопристигналите, неандерталците са прекарали 200 хиляди години, приспособявайки се към живота в региона и имунните им системи са се настроили към новите инфекции, с които са се сблъскали.

 

Свързани статии:

Диети и хомеопатия облекчават сенната хрема

Млякото е вредно за здравето или пък не?

Пет билкови лекарства за кожни алергии

 

Източник: 24 часа.bg

Забележка: Този материал не е медицинска литература и не замества консултациите със специалист. Журналистическият текст има за цел да провокира въпроси от здравно естество и препоръчва да се обръщате винаги към медицинско лице за съвет!
Предишна статия
http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=5219732

Взимаме направление по всяко време

Следваща статия
Регистрираха свински грип в три града, заболеваемостта у нас се увеличава

Регистрираха свински грип в три града, заболеваемостта у нас се увеличава

Какво е мнението ви за тази статия?

Хубава статия Не ми харесва  

Вашата оценка ще подобри качеството на нашите статии!

Сподели в Facebook
Сподели в Twitter

Коментари

Последни статии

Регистрирайте се и ще можете:
  • – да намерите добър лекар специално за вас
  • – видите кои лекари препоръчват приятелите и роднините ви
  • – помогнете на близките си като оцените лекар